Rad Dobrojem, oktober, 1. – 9.

 • Ocenjujemo za Nedelo

  Istrian Tapas, Portorož. Istrski tapasi v hotelski Sloveniji so domiseln gastronomski koncept, ki je poživil kulinarično dolgočasnost portoroške promenade. Mimojede, ob kozarcu vina, hitro in počasi, tako kot je dandanes moderno, in tako iz lokalnih sestavin, kot se spodobi za kulinarično bogato Istro. Več v Nedelu, 2. oktobra 2016.

  istrian-tapas-notranjost
  od
  Avtor slike: UME
 • Gostilna Grabar

  Če pozabite, da je bilo včasih drugače, in se jim prepustite, ker je bivši Ernest zdaj za dobrojedce, boste jedli sodobno in drugače, kot ste bili doslej na Ptuju vajeni. Alenka Grabar ima talent, kuha ambiciozno, spoštuje sezono in dobro pozna svoje lokalne dobavitelje. En srček za ptujsko gostilno Grabar in foto zgodba iz Rebelčje vasi.

  Grabar - ocvrta tlačenka
  od
  Avtor slike: UME
 • Tarte s porom in feferoni

  Velikokrat ni pomembno le, kako skuhati, temveč tudi, kako počakati, da se ohladi … Ta quiche je klasičen primer za slednje. Iz pečice pride tako dišeč, da od čakajočih nihče ne zdrži za mizo, in tako našopirjenem, da že mora biti nekaj dobrega razlog takšnega ponosa. Toda, ravno zato, ne zarežite vanj prehitro, temveč počakajte, da mu kopavost upade, ker ima v tem času tudi dno priložnost, da se ohladi do hrustljavosti.

  Sicer pa ni sam kriv, da je tako dober in da ga hočete tako hitro napasti. Vi ste ga spekli! Čestitke!

  Recept je tukaj.

  tarte s porom in feferoni
  od
  Avtor slike: UME
 • Meni oktobrskega vabila

  Skupno le štirje hodi. Glavna jed v pekaču na mizo. Juha, da ni vse le preprosto. Sladica, da je slovo težko, občutek v želodcu pa lahek. Oktobrska gostija je že jesenska, a še vedno živih barv. Začetek kot na pikniku ali na ulici, nadaljevanje pa kot na pravi gostiji. Buča je v juhi zato, ker je po naših gostilnah jeseni toliko bučnih juh, ki se tako malo razlikujejo med seboj. Ker je bil september sušen, bo oktobrski dež napolnil gozdove z gobarji. Če ne bo sreče z gobami, bo pa s kostanji. Če bo gostija posebej svečana, lahko jurčkom dodate še črne tartufe. Rdeča nit je pujs. V glavni jedi je njegov file zato, da je hitro gotov. Da ni bil pujsek žrtvovan le zaradi najboljšega kosa, je na začetku še njegov ”najslabši”. File je hiter, potrebušina je počasna. Zato si zapomnite tudi za vse druge gostije: vsaka potrebuje svojo zgodbo, vsak meni potrebuje svojo dramaturgijo. Potem ne bo šlo nič narobe!

  Oktobrska gostija je tukaj.

  bučna-juha-z-jakobinko
  od
  Avtor slike: UME
 • Istrian tapas

  Odkar ima Slovenija pet zvezdic, je portoroška promenada bogatejša za španske grižljaje na istrski način. To sta, torej, kar dve pridobitvi Piranskega zaliva, kjer so z njima dvignili nivo ponudbe, namenjene sicer različnima ciljnima skupinama gostov – najbolj zahtevnim in najbolj lačnim. Za prve je tako končno dovolj najdražjih postelj za mednarodni kongres, drugim pa chef ponuja kar sedem grižljajev istrskih kulinaričnih posebnosti za le dvanajst evrov. Portorož je tako hkrati dobil moderen in lokalen turistično-gastronomski koncept.

  Več o Istrian tapas in foto zgodba s portoroške promanade

  istrian-tapas-kuharji
  od
  Avtor slike: UME
 • Teden restavracij: začetek rezervacij

  Lov se je začel! Jesenski Teden restavracij 2016 vas pričakuje najbolj bogat doslej! V njem sodeluje kar 91 gostiln in restavracij iz vse Slovenije, od 21. do 30. oktobra. Tokrat bo lov na menije TR še bolj napet, kajti čas za rezerviranje smo skrajšali na 14 dni. Pohitite!

  Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:
  ”Sodelujoče restavracije so za to jesen pripravile izrazito sezonske menije, povezale so se z lokalnimi dobavitelji, pripravile dodatno ponudbo, predvsem pa dodale veliko chefovske ustvarjalnosti. Po petih letih si zato slovenske kulinarike brez Tedna restavracij ne moremo več niti predstavljati. Že dolgo ne gre več le za cenovno ugodne menije. To je teden, ki je hkrati šola okusov, saj se gostje učimo, kje in kako dobro jesti, chefi pa se primerjajo med seboj.”

  Vse sodelujoče restavracije in gostilne – po ocenah in po regijah tukaj.

  Spletna stran Tedna restavracij tukaj.

  4 srčki - front
  od
 • Juice factory

  Kako preživeti na letališču, ko polet spet zamuja? Na terminalu 3 dunajskega letališča je pri izhodih F Juice factory, stojnica s svežino. ”Polna usta ljubezni, energije in veselja”, kolikor je to na letališču mogoče. Green machine je sveže stisnjen zelenjavni sok iz jabolk, avokada, limone in baby špinače. 5,50, da zdržiš prvo uro zamude. Nato sveže pripravljen sendvič s ciabatto iz kislega testa, tunin mousse, avokado, pesto, 6,40, da končno dočakaš let.
  Juice factory, Terminal 3, F, www.juicefactory.at

  IMG 1090
  od
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!