Sestavine

  • testo za pizzo z drožmi
  • 2 srednje velika krompirja
  • 3 žlice repičnega olja
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 žlici pesta iz kopriv in čemaža
  • 4 žlice naribanega parmezana

Uvod

Tokrat je, za spremembo, on predlagal: “Kaj če bi šla danes na pico?!” In ne za spremembo je imela ona boljši predlog: “Pica, lahko, toda doma!” Še dobro, da je pravočasno vprašal, saj se ve, kdo je doma picopek in koliko časa potrebuje za testo – tukaj.

”Kaj pa nadev?” jo je vprašal, a ni dobil pravega odgovora. ”Ne vem … Vem le to, da ne sme biti klasičen. Nekaj, kar še nisva …” Lahko je reči, težje – po toliko pizzah tukaj – si je spet nekaj novega izmisliti. Bolj za šalo kot zares je zato predlagal: ”Vse sva že uporabila za prilogo, le krompirja še ne …” Pa se je zmotil. Vzela je zelo zares. ”Odlična ideja! Da bo hrustalo spodaj in zgoraj. Za vmes pa bom naredila pesto. Da ti pomagam,” je bila prizanesljiva.

”Odlično,” sta rekla v en glas, a za prispevka obeh. Malo sestavin za velik rezultat. ”Toda,” je ugotovila, ”testo je še ostalo.” Žal pa ni bilo več krompirja. ”Ti kar raztegni testo, jaz pa bom poiskala nekaj v hladilniku. Creme fraiche je rahlo solila in krepko začinila s kajenskim poprom, nato pa z njo premazala pizzo. Zelene šparglje je narezala na manjše kose, čeznje pokapljala olivno olje in jih potresla po pizzi. ”Pa še malo tanko zrezane slanine na vrh,” je bila vsaj tokrat njegova zadnja. ”Še ena malo drugačna pizza,” se je strinjala.

  • Kategorija: On zanjo, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Krompir je olupil, tanko nahobljal in blanširal v vreli slani vodi 3 minute. Nato ga je stresel na cedilo, prelil z mrzlo vodo in osušil na kuhinjski krpi.

2

V veliki ponvi je segrel repično olje, vanj stresel polovico krompirja in ga hrustljavo opekel na močni temperaturi. Pečeni krompir je stresel na kuhinjski papir in ga rahlo solil. Postopek je ponovil še s preostalim krompirjem.

3

Pečico je skupaj s kamnom za pečenje pizze (ali pekačem) na spodnji rešetki segrel na 250 stopinj. Testo za pizzo je tanko raztegnil z roko v krog tako, da je bilo ob robu debelejše, in ga položil na peki papir.

4

Testo je premazal s pestom, nanj naložil pečeni krompir in ga potresel s parmezanom. Rob testa je premazal z oljčnim oljem. Pizzo je skupaj s peki papirjem prestavil na ogreti kamen (ali pekač) ter jo pekel 10 do 12 minut, da se je rob lepo zapekel.

Oceni