Med Gardskim in Komskim jezerom nastajajo najboljša italijanska peneča vina

Potepava se: Violeta & Uroš Mencinger

Franciacorta ni prosecco

Ferghettina21

Ferghettina, štirioglate steklenice

Včasih se je peneče pilo le za silvestrovo, zdaj pa nas po grlu rado žgečka vse leto. Seveda, saj včasih so bila vsa peneča vina ”šampanjci”, danes pa se niti ne spomnimo več, da smo pred peninami pili še bisere. Toda včasih šampanjcev nismo marali, ker je bilo ob njih potrebno jesti le kaviar, danes, ko bi jih radi pili ob vsaki jedi, pa ni več dobrega slovenskega vinarja, ki ne bi delal tudi vrhunskih penin. Predvsem pa, včasih se nobeno drugo peneče vino ni moglo niti približno meriti s šampanjci, danes pa najboljše slovenske penine dosegajo že šampanjske cene … In kdo je kriv? Franciacorta!

V Franciacorto, ker je bližje od Šampanje

Ronco Calino2

Ronco Calino, predstavitev Franciacorte

Seveda so šampanjci še vedno najboljši (in najdražji), toda razlike so vedno manjše. A to se ne dogaja (le) zato, ker druge penine vedno boljše kopirajo šampanjce, temveč, ker znajo vedno bolj(še) poudarjati svoje razlike. Čeprav že nos razkrije šampanjsko ”kri”, pa je pri penečih vinih vedno bolj pomembno, da okus ni več le šampanjsko uniformiran. Zato se tudi v uk ni potrebno voziti le v Šampanjo.

A ne predlagamo vam izleta v Franciacorto le zato, ker je precej bližje kot Šampanja. Pokrajina pod jezerom Iseo, v katerem je Monte Iseo največji naseljeni jezerski otok v Evropi, in vino iz trte, ki črpa minerale iz poroznih tal ledeniških moren, sta namreč sinonim za italijanske bolicine (mehurčke). Pa čeprav je prosecco dosti bolj znan. Oziroma, ravno zato.

Ronco Calino25

Ronco Calino, degustacija

Če je Prosecco sinonim za ceneno peneče vino, je Franciacorta sinonim za vrhunsko (italijansko) penino. Zato se sladki prosecco meša s še slajšimi likerji, suha franciacorta pa se cenovno ”meša” s šampanjci. Čeprav so tudi med prosecci vrhunske penine, pa med franciacortami ni slabih … In ravno to je glavni razlog, da vas vabimo na izlet!

Ker priljubljenost penečih vin, pri nas in po celem svetu, tako skokovito narašča, da šampanjcev že zmanjkuje, si v Franciacorti ne bomo le napolnili prtljažnika, temveč tudi izvedeli, kako jim je uspelo, da so svoje penine ”šampanizirali” na način, da so poudarili svojo različnost. Takšen recept pa potrebujemo tudi pri nas, kjer že ”vsak” tudi klasično vre v steklenici in po francosko degoržira; o vinorodni deželi Posavje pa se že govori kot o novi Šampanji, predvsem zaradi klimatskih sprememb, ki silijo Francoze, da grozdje trgajo že poleti, Dolenjcem pa ponujajo priložnost, da ”kisli” cviček zamenjajo z zelo suhimi peninami. A imajo pri tem en problem – cviček, namreč, že ima, česar peneča ”Sava Valley” še nima: pravila, oziroma kontrolirano poreklo. Prav to pa je naredilo Franciacorto, da so njene penine postale franciacorta.

 

Področje, način in stil

Vinoteka Flabacco22

Vinski bar Flabacco

Pod jezerom Iseo, kjer so rodovitna tla pred tisoči let ustvarile ledeniške morene, so vina pridelovali že pred davnimi stoletji. A pokrajina, ki je dobila v 11. stoletju ime po brezcarinskem področju (Francae curtes, iz česar je v 13. stoletju nastalo ime Franzacurta), vseeno ni veljala za vinsko-kakovostno. Začelo se je šele pred 62 leti!

Enolog Franco Zilliani in lastnik kleti Guido Berlucchi sta bila prva, ki sta v Franciacorti prepoznala peneče vinsko področje. Prva Berlucchi franciacorta penina je nastala 1961. Leta 1967 so tamkajšnje penine dobile kontrolirano poreklo, pojem za bolicine so postale šele konec sedemdesetih let, ko sta zasloveli vinski kleti Bellavista in Ca’ del Bosco. Od leta 1995 imajo peneča vina iz Franciacorte še najvišjo zaščito, kontrolirano in garantirano poreklo, DOCG. Ime Franciacorta od takrat tako označuje geografsko področje, način predelave in stil vina.

Trattoria Porteri, Violeta3

Trattoria Porteri

V tem kratkem času je franciacorta postala pojem za italianità, mehurčke, aperitiv, druženje, za dolce vita, toda le v Italiji. Doma je bila brez konkurence in z zanemarljivo konkurenco šampanjcev. Letni pridelek 25 milijonov steklenic so skoraj v celoti popili Italijani, izvoza je bilo le za vzorec (do 10 odstotkov). Šele zadnja leta, ko so šampanjci postali spremljava hrani, ne le spremljava slavjem in slavnih, in ko je Franciacorta doma dobila konkurenco Južne Tirolske in Trentina, so se obrnili tudi v izvoz, sama Franciacorta pa je postala turistično zanimiva. Prej je bil ta predalpski del Lombardije rezerviran le za vikende Milančanov, zdaj pa pravočasno, vsaj mesec dni vnaprej, rezervirajte obiske vinskih kleti.

Valovita pokrajina med predalpskim jezerom Iseo in padsko nižino (25 x 10 km), med Brescio, Bergamom in Milanom, tvori amfiteater za 3.000 ha vinogradov, na mineralno bogatih, neilovnatih in poroznih tleh iz peska in mulja. Idealno za mehurčke, ki na gričevnatih legah ne potrebujejo jesenskih sladkorjev, na pragu Alp jih visoke gore ščitijo pred vetrovi, jezero jim akumulira toploto, ki jo dovaja padska nižina. Grozdje na nizkih gričih hitro polno dozori, s čimer zadrži za penine odločilno kislino. Vina na ta način nimajo visokih alkoholov, kisline so mehke, sadnost pa je zrela. Vinogradi v amfiteatru Franciacorte so primerni tudi za ekološko pridelavo grozdja (že 80 % od 120 vinskih kleti).

 

Kontrolirano in garantirano poreklo

Ferghettina20

Ferghettina

Franciacorta DOCG peneča vina so pridelana po klasični metodi, z vrenjem v steklenici in zorenjem na kvasovkah vsaj 25 mesecev po trgatvi. Dovoljene sorte so chardonnay, modri pinot, beli pinot in (do 10 %) tudi avtohtoni erbamat. Slednjega so dovolili šele v zadnjem času, zaradi višje kisline, ki jo zaradi klimatskih sprememb potrebujeta svežina in ”hrustljavost”.

Posebnost franciacorta penin, ki so večinoma suhe in zelo suhe, le nekatere tudi slajše, je tudi stil penin satén, ki je nastal po vzoru alzaškega cremanta, torej bolj kremna in mehkejša penina (manj mehurčkov; 4 atmosfere pritiska, namesto 6; samo iz belih sort). Stil si je ”izmislil” lastnik Bellaviste Vittorio Moretti, a je pozneje pravice prenesel na celoten konzorcij Franciacorta. Satén je ”nešampanjec”, zato je všečen, priljubljen, ljudski, a vseeno ”neprosecco”.

DOCG pravila (dovoljene sorte, klasična metoda, dolžina zorenja) dajejo franciacortam prepoznavnost, a vseeno dopuščajo dovolj raznolikosti. Ca’ del Bosco, Bellavista in Berlucchi so največji, z več milijoni steklenic letno in modernimi vinskimi kletmi, ki so arhitektonske znamenitosti pokrajine. Obiski teh kleti so podobni obiskom muzejev, vključno s stanjem v vrsti pred vhodom. Toda razburljivo postane pri ”majhnih”, ker ti skrbijo za presenečenja. Ronco Calino je dalje na kvasovkah in modri pinot mu daje strukturno iskrivost. Monte Rossa so penine, ki jih ”poganjajo” sončne celice. Cantina Ferghettina so mehurčki ujeti v štirioglatih steklenicah. Barone Pizzini so nam natočili v mišelinki (Due Colombe). Majolini nam je bila najboljša, a ko smo jo hoteli še za domov, je bila že razprodana. Gianluigi Ravarini so zelo ekološke in obrtniške penine. Corte Fusia so zelo suhe in jih je zelo malo. Santa Lucia prisega na avtohtono sorto erbamat. Klet 1701 je biodinamična in uporablja amfore.

Ferghettina40

Ferghettina, degustacija

V vseh vinskih kleteh so obiski in degustacije zelo profesionalne, ob istih urah, s cenikom in vnaprej določenim številom vzorcev, s preprosto spremljavo sira, kruha in krekerjev, s someljejskim vodenjem degustacije in informativnim poukom o geoloških in zgodovinskih značilnostih Franciacorte. Ter, seveda, obveznim trgovskim delom na koncu.

Toda to je šele vinski del. V Franciacorto pa vabijo tudi dobre jedi in gostilne.

Due Colombe, miza4

Due Colombe

Umami smetana penečega izleta
Klik

Due Colombe

Kulinarika za mehurčke

Trattoria La Madia10

V Franciacorto ne le zaradi franciacorte

Due Colombe, chef1

Due Colombe, chef Stefano Cerveni

Niso le mehurčki v kozarcu (in krvi) krivi, da je Franciacorta pojem za italianità in dolce vita, za aperitiv pred jedjo in druženje ob njej! V gričevnati pokrajini Lombardije, med predalpskim jezerom Iseo in padsko nižino, ne boste pili na prazen želodec. V naravnem amfiteatru, ki ponuja idealne razmere za vinogradništvo (3.000 hektarjev vinogradov), zaradi bližine velikih mest, Milana, Bergama in Brescie, jezerskega turizma in slovesa najboljših italijanskih penečih vin, kar mrgoli gostiln. A to pomeni, da je veliko slabih … Tukaj je zato izbor dobrih – da peneči izlet ne bo lačen.

 

Porteri

Trattoria Porteri

Trattoria Porteri

Če ne spiš predolgo, si iz Slovenije za kosilo lahko že v Brescii. Gostilna Porteri je ena najstarejših (150 let) v starem predelu mesta, zato je pod oboki, za težkimi lesenimi mizami in med policami lokalnih vin primerna za start. To je tradicionalna kuhinja, ki pa manzo all’olio, govedino počasi kuhano v oljčnem olju, ki jo v Franciacorti ponuja dobesedno vsaka gostilna, vseeno duši dovolj po svoje, da se pred njo splača naročiti casancelle, hišne jajčne testenine polnjene s culatellom di Zibello, sušeno šunko v svinjskem želodcu iz Parme, ali pa špinačne malfattije, posebno inačico njokov in gnudov, ki jih prelijejo z omako iz lokalnega sira iz doline Sabbia.

Trattoria Porteri, malfatti s špinačo in sirov Val Sabbia

Trattoria Porteri, malfatti s špinačo in sirov Val Sabbia

Flabacco

Ker se za Brescio začenjajo griči in ovinki, je za kosilo dovolj le kozarec franciacorte rosé ob govedini, za več pa bo priložnost zvečer v vinskem baru Flabacco, v zgodovinskem središču Adra, ob stolpu iz 14. stoletja, ki je simbol Franciacorte. Ogromna knjižna omara izza točilnega pulta je polna steklenic, ki pa niso le lokalne. Šampanjci so za Milančane, za nas pa someljejev nasvet pri izbiri franciacorte.

Vinoteka Flabacco8

Vinski bar Flabacco

Flabacco je tudi vinoteka, a za domači nakup je še večja izbira v vinoteki Cantina di Franciacorta v Erbuscu, ki je blizu druge največje vinske kleti (za Ca’ del Bosco) Bellavista. Ne le da v vinoteki lahko degustirate vina različnih kleti, temveč so med njimi tudi posebnosti, ki so pri vinarjih že pošle.

Dispensa

Dispensa Franciacorta, polovični paccheri iz Gragnana, divjačinski ragu, lombardski bagoss sir star 36 mesecev in piemontski lešniki

Dispensa Franciacorta, polovični paccheri iz Gragnana, divjačinski ragu, lombardski bagoss sir star 36 mesecev in piemontski lešniki

Če je bila degustacija v vinoteki predolga, je blizu Dispensa Franciacorta, gostilna, enoteka in vinski bar. Čeprav se jedilni list začenja z dolgim spiskom sušenih mesnin in lokalnih ter italijanskih sirov, v moderni kuhinji pa se chef oskrbuje z lastnega ekološkega vrta, za potešitev radovednosti zadošča že ”klasika” – testenine. Pašte se, namreč, s penečimi franciacortami tako dobro razumejo, da vam bo somelje k rižoti z mladim grahom in surovimi kozicami, k paccherom iz Gragnana z divjačinskim ragujem, lombardijskim 36 mesecev staranim sirom bagoss in piemontskimi lešniki; ter k tortelom iz jezerskega soma, jezerskih vampov in limonovega kaviarja priporočil isto steklenico franciacorte; k tako slojevitim okusom ne gre mehki satén (slog), temveč najbolj suhi pas dosé (brez dodanega sladilnega likerja).

 

Della Villetta

Osteria della Villetta, tabla JL

Osteria della Villetta

Za bolj avtentično lokalno doživetje je potrebno v Palazzolo sull’ Oglio, kjer v Osteria della Villetta že od 1900 kuhajo le to, kar zjutraj s kredo napišejo na veliko tablo. Krčmar Maurizio Rossi vsakemu gostu najprej razloži: ”Hočemo biti in ostati preprosta oštarija!”, nato pa dokaže: z mesnimi predjedmi, ker so na enem krožniku na sredini mize sarmice, lička in polpete; z dušeno govedino all’olio, ker je tukaj že več kot sto let vedno enaka, v staromodnem podmetu ter s polento; z lazanjo, ker je s telečjim ragujem in z veliko grana padano; ter, seveda, z vampi alla bresciana, ker so, enostavno, boljši od tržaških.

Osteria della Villetta, govedina kuhana v olju, polenta

Osteria della Villetta, govedina kuhana v olju, polenta

La Madia

Trattoria La Madia, naravna penina ravarini

Trattoria La Madia, naravna penina Ravarini

Ne isti dan, ker bo preveč, in zvečer, ker bo potem le še za spat, pa je na zemljevidu potrebno poiskati kraj Brione in se po serpentinah strmo povzpeti do najlepšega razgleda na celotno Franciacorto, do stare kredence v gostilni-muzeju La Madia. Silvana in Michele Valotti presenečata z zavedno in striktno teritorialno kuhinjo cucina del territorio, lokalnimi in tradicionalnimi, ekološkimi in divjimi jedmi, ki nočejo biti perfektne, a so zato odlične, saj imajo okus fermentirane zelenjave, vonj divjih zelišč in gob, vse testenine so iz lastnih žitnih sort, meso je le od živali, ki se pasejo na bližnjih planinah, sir je iz mleka redkih gorskih koz pasme Adamello.

Trattoria La Madia, kruh1

Trattoria La Madia, kruh

Cvetača, bela čokolada in črni česen so za uvod! In potem ”klicaji” nadokusa le še divjajo naprej: jezerski dashi z mladim grahom in seitanom; rižota z algami in vloženo sladko-kislo redkvijo; njoki iz več polent z več omakami, iz fermentiranega pora, indijskih oreškov in zelenjave; suho zorjena ovčetina s kostnim mozgom vred; juha drnulje in zelenega paradižnika; leto dni suho zorjena goveja potrebušina, s kojijem, divjimi zelišči in zelenim curryjem; pastičo iz orjaškega fižola in hruške; sorbet grenivke z limonovo omako; čokoladni brownie, sladolef fior di latte in čips pomaranče; in mešano noro-dobro pecivo iz domače kredence! Seveda je tako divje-naravna tudi vinska spremljava, ki zato ne priznava franciacorta-pravil in slogov.

 

Il Colmetto

Il Colmetto, prostor

Il Colmetto

Due Colombe

Due Colombe, miza4

Due Colombe

Na srečo je Da Vittorio pred Bergamom že izven vinogradniškega amfiteatra Franciacorte, zato vam ne bo potrebno obiskati ene najboljših italijanskih restavracij Da Vittorio (tri Michelinove zvezdice), v kateri chef Roberto Cerea navdušuje s svojim jajčnim jajcem v koktajl kozarcu s kaviarjem za 160 evrov in meniji od 230 do 360 evrov …

Zvezdice pa vseeno priporočamo. Najprej zeleno. Il Colmetto iz Rodengo Saiano je pravzaprav kmetija, toda s chefovsko restavracijo. Temu primeren je meni, pri katerem sploh ne opaziš, da je – zelenjavni. Mladi talentirani chef se povsem podreja odličnim sestavinam, ki jih nadgrajuje s svojimi veščinami kombiniranja, zato šparglji z mandljevim mlekom in zorjenim rumenjakom (spomladi) ”le” rezko hrskajo; gojeni ostrigarji s kmetije so pravkar zrasli, zato potrebujejo še sirotko, ki pa je začinjena z lovorovim oljem; paradižniki so le zeleni, zaradi sorte, mlade čebule in koriandra; v juhi so mlade artičoke in raznorazni ”ostanki” testenin; sirov krožnik je le iz kozjega mleka, za sladico pa je le čaj, toda jasminov, in z belo čokolado ter rabarbaro.

Due Colombe, poveznjena rižota in chef2

Due Colombe, poveznjena rižota in chef Stefano Cerveni

”Prava” zvezdica pa je Due Colombe chefa Stefana Cervenija. Kdo kuha, ne vem, ker je bil ves čas pri mizi … Naročili smo namreč meni Kaj’ dogaja, ki za razliko od Ponovnega rojstva ni le prenova preteklosti, temveč čista prihodnost, zato je kot šola in izbor okusov vsekakor vrhunec penečega izleta v Lombardijo.

Chef stopnjuje svoje okuse in našo nadraženost. Ligenj je s paradižnikovim želejem z domače kmetije in cvetnim prahom, ki ga vsak teden za majhno skodelico nabere lokalni čebelar. Ostriga iz Bretanje je s solato z žara. Šparglji z domačim mascarpone sirom so z umamijem rumenjaka, ki je bil mariniran v medu in fermentiranem mesnem soku tri dni in nato sušen 7 dni. ”Tipična” brusketa je s tatarjem italijenske tune in rezinami foie gras.

Due Colombe, rižota, osnova, kozice in osočnik3

Due Colombe, rižota, osnova, kozice in osočnik

Največji Cervenijev hit je narobe rižota. Zato pojasnilo chefa: ”Če bi zamešal kozice in zelenjavo v rižoto, bi izgubil teksturo, okus, sočnost. Torej je najboljše na dnu, parmezanova rižota pa na vrhu. Prosim, ne mešajte, temveč zajemite, spodaj bo morje, zgoraj pa zemlja.”

Po bouillabaisse juhi iz jezerskih rib in alpskega lososa ter zajčji ruladi z nadevom boreča je za glavno sladico cigara, toda le njeni listi, potreseni po ganachu, crumblu in želeju. Ker sta Dva golobčka, bosta, najbrž, kmalu tudi dve zvezdici.

Trattoria La Madia, njoki različnih polent z omakami fermentiranega pora, indijskih oreškov in zelenjave1

La Madia

Cucina del territorio
Klik

La Madia

Il Colmetto, prostor

Il Colmetto

Zelenjavna restavracija na kmetiji
Klik

Il Colmetto

Beri DOBRE NOVICE, ne slabih

NAJVEČ SRČKOV:

Le Due Colombe
Restavracija blizu jezera Iseo je smetana na izletu v deželo najboljših italijanskih penečih vin. Chef Stefano kuha kreativno in vrhunsko z najboljšimi regionalnimi sestavinami. 1 zvezdica Michelin.
Via Foresti 13, Corte Franca
+39 030 982 8227
www.duecolombe.com

Il Colmetto
Mladi talentirani chef Riccardo Scalvinoni se povsem podreja odličnim sestavinam s poudarkom na lastni pridelavi, trajnosti in kakovosti. Gostje lahko izbirajo med 5-hodnim vegetarijanskim menijem ali 7-hodnim menijem, ki vključuje zelenjavo, ribo in meso. Vinska karta vključuje zanimiv izbor francoskih etiket. Zelena zvezdica Michelin.
Via Finilnuovo 9/11, Rodengo Saiano
+39 030 681 1292
www.ilcolmetto.it

 

RAD DOBRO JEM:

Trattoria La Madia
Pristna podeželska gostilna v hribovski vasi s pogledom na dolino in Franciacorto je specializirana za regionalne pridelke in tipično italijansko kuhinjo. Vsaka jed na meniju navaja izvor uporabljenih sestavin ter ime in naslov dobavitelja. Na vinski karti najdemo samo vina majhnih bio vinarjev. Priporočilo Michelin.
Via Aquilini 5, Brione
+39 030 894 0937
www.trattorialamadia.it

Dispensa Pani e Vini
Vinoteka, vinski bar in restavracija. Degustacijo vina spremljajo izbrani siri in lokalne mesnine. Restavracija s steklenicami vina iz enoteke na stenah, ki dajejo očarljiv pridih, pa ponuja tradicionalne jedi iz odličnih lokalnih sestavin, vključno z zelenjavo, pridelano na velikem ekološkem vrtu, ki ga podpira restavracija.
Via Principe Umberto 23, Torbito di Adro
+39  030 745 0757
www.dispensafranciacorta.com

Osteria della Villetta
Družinska gostilna s 100 letno tradicijo. Jedi temeljijo na tradicionalnih receptih in sezonskih sestavinah, zelenjava je iz njihovega lastnega vrta in bližnje kmetije. Preprosta krčma, kjer lahko naročite vampe, bollito misto, telečji jezik, lazanjo z mleto teletino…
Via Guglielmo Marconi 104, Palazzolo sull’Oglio
+39 030 740 1899
www.osteriadellavilletta.it

Trattoria Porteri
Je ena najstarejših gostiln (150 let) v starem predelu mesta. Družina Porteri, ki že vrsto let vodi delikateso in že desetletja skrbi tudi za tukajšnjo gostilno, ki je znana po tradicionalni kulinariki Brescie, v lokalnih jedeh so vrhunske sestavine od majhnih proizvajalcev iz regije.
Via Trento 52, Brescia
+39 030 380 947
www.trattoriaporteri.it

Trattoria del Muliner
Restavracija se nahaja na vhodu v staro mestno jedro Clusane, streljaj od jezera Iseo. Na jedilnem listu, ki se spreminja na letni čas, najdemo preproste tradicionalne jedi, interpretirane s sodobnim pridihom, z veliko sladkovodnih rib.
Via S. Rocco 16, Clusane
+39 030 982 9206
www.trattoriadelmuliner.it

Vinski bari

Flabacco
Vinoteka in vinski bar v zgodovinskem središču Adra je posvečena vinski kulturi, z lokalnimi in mednarodnimi vini ponuja tudi gastronomsko izkušnjo za kosilo, aperitiv ali večerjo. Suhomesnati izdelki, izbor sirov, oljčno olje in lokalne jedi.
Via Umberto I. 3, Adro
+39 030 799 8228
www.flabacco.it

Cantine di Franciacorta
Vinoteka, kjer lahko najdete ogromno vin tega območja po kletnih cenah. Odlično za degustacije vin in nakup tipičnih lokalnih živilskih izdelkov ter daril .
Via Iseo 98, Erbusco
+39 030 775 1116
www.cantinedifranciacorta.it

 

SPANJE:

Le Quattro Terre
Prikupne sobane s čudovitim pogledom na okoliške vinograde, pod katerimi se širita bogato založena vinska klet in restavracija.
Via Risorgimento 11, Corte Franca
+39 030 984 312
www.quattroterre.it

Agriturismo Corte Lantieri
Corte Lantieri je del zgodovinske kleti, znane po proizvodnji Franciacorte in je rezultat skrbne prenove dela zgodovinske plemiške palače družine Lantieri de Paratico, postavljene v starodavno vasico Capriolo in s prekrasnim pogledom na vinograde. Moderno opremljene sobe nad vinsko kletjo in restavracijo z lokalno kuhinjo.
Via Videtti 23, Capriolo
+39 030 736 4071
www.cortelantieri.it

Villa Biondelli Wine & Suites
Mogočna vila v parku se nahaja le streljaj stran od jezera Iseo. Enajst brezčasnih suit je opremljenihi v visokem boemskem slogu z mešanico pristnega starinskega pohištva in sodobnega dizajna. Le 200 metrov stran se nahaja 2 ha vinogradov sort chardonnay in modri pinot, njihova osnovna dejavnost je pridelava vrhunskih ekoloških vin.
Via Guiseppe Biondelli 1, Bortnato
+39 030 207 5056
www.villabiondelli.com

Agriturismo Cascina Solive
Kmetija, restavracija in vinogradništvo, nad katerimi se skrivajo avtentično urejene sobane. Podeželski arhitektura, posodobljena s spoštovanjem do starega in s spretno predelavo materialov.
Via Calvarole 15, Corte Franca
+39 030 988 4201
www.solive.it

 

VINARJI:

Ronco Calino
Eden najpomembnejših med malimi vinarji v Franciacorti. Najboljše lege vinogradov, inteligentna filozofija, zmernost pri dodajanju ekspedicijskega likerja.
Via Fenice 45, Adro
+39 030 745 1073
www.roncocalino.it

Ferghettina
V vzorčni vinski kleti Laura Gatti sledi temu, kar je njen oče Roberto začel v zgodnjih devetdesetih letih, to je pridelati najboljše grozdje na 100 ha vinogradov, zato so njihove Franciacorte individualne in uravnotežene. Z njimi je v harmoniji  edinstven dizajn: posebna kvadratna steklenica, ki jo je oblikoval Laurin brat Matteo v sodelovanju z Univerzo v Brescii.
Via Saline 11, Adro
+39 030 745 1212
www.fergettina.it

Monte Rossa
Vinska klet od leta 1972, kjer se podeželska tradicija harmonično združuje s tehnologijo. Različne lokacije cru na parcelah (70 ha) z raznoliko ekspozicijo prispevajo k povečanju arome v grozdju za bogate in kompleksne cuvéeje.
Via per Ospitaletto 131, Cazzago
+39 030 725 4614

Bellavista
Vinska klet je v lasti družine Moretti in Vittorio Moretti je bil med prvimi, ki je razumel potencial tega območja z vlaganjem v kakovostno proizvodnjo ob strokovni pomoči enologa Mattie Vezzole.
Via Bellavista 5, Erbusco
+39 030 776 2000
www.bellavistawine.it

Barone Pizzini
Zgodovinska vinska klet, ustanovljena leta 1850, ki jo trenutno vodi Silvano Brescianini. Barone Pizzini ima močno kulturo trajnosti in je prvo ekološko posestvo v Franciacorti (od leta 1998 ) in je velik zagovornik vrnitve avtohtone sorte Erbamat. Njihovi vinogradi so obdani z gozdovi in so tako del uravnoteženega in živega ekosistema, kar se odraža v vinu (harmonija, eleganca, prefinjene sadne arome)
Via S. Carlo 14, Provaglio d’Iseo
+39 030 984 8311
www.baronepizzini.it

Ca’del Bosco
Izkušnje, raziskave in tehnično znanje o terroirju uvrščajo Ca’ del Bosco na najvišjo raven v Franciacorti in je najbolj prepoznavna blagovna znamka na številnih mednarodnih trgih. Maurizio Zanella je perfekcionist in enako velja za enologa Stefana Capellija. Nič ni prepuščeno naključju in zato so franciacorte mojstrovina natančnosti.
Via Albano Zanella 13, Erbusco
+39 030 776 6111
www.cadelbosco.com

Majolini
Vinska klet z ekološkim certifikatom, ki ga je pridobila tretja generacija družine Majolini. Elegantna vina, ki združujejo okus, finost in umetnost. Italijanska odličnost v kozarcu.
Via Francesco Arrigoni 1, Ome
+39 030 652 7378
www.majolini.it