Kriteriji za nasmeh (pol srčka)

Zakaj je to pomembno?

  • Ker je glavna značilnost dobrih gostiln iskrenost.
  • Ker iskrenost določajo številni dejavniki, ki predstavljajo kriterije kakovosti dobrih gostiln.
  • Ker je dobro, kjer je domače, tradicionalno, naravno, gostoljubno in iskreno.
  • Ker morate plačati, če je dobro ali slabo.

Iskrenost

Iskrenost določajo številni dejavniki, ki zato predstavljajo kriterije kakovosti dobrih gostiln.

Gostoljubje

Iskrene so tiste gostilne, ki so gostoljubne. Gostilne za SIT: 5 imajo prijazno postrežbo, prijetno okolje, v njih se gostje dobro počutimo. Gostoljubje izražajo:

    • ambient (interjer, oprema/omizje, pogrinjek, svetloba, glasba, zrak, slišnost, vzdušje, domačnost, toplina)
    • strežba (prijaznost, znanje, občutek, tehnika, sprejem, delo, slovo)
    • vodenje (lastnik, šef, prisotnost)
    • radodarnost (drobne pozornosti, pozdrav iz kuhinje, darilo)

Sestavine

Iskrene gostilne zelo pazijo na to, kakšne sestavine uporabljajo. Zato so te sestavine:

    • kakovostne,
    • sezonske,
    • sveže,
    • naravne,
    • čim bolj lokalne,
    • z znanim poreklom,
    • od znanih pridelovalcev,
    • tudi iz lastne pridelave.

Domače

V iskrenih gostilnah je vedno zaželeno čim bolj domače, vendar to ne pomeni, da ne sme biti ”tuje”. Domače je namreč tam, kjer gostje dobijo le to, kar bi gostinci privoščili tudi sebi in svojim domačim.

Naravno

Iskreno je naravno, neiskreno je umetno! Zato dobre gostilne spoštujejo naravo in se obnašajo trajnostno. To njihovo naravnanost izražajo sestavine, ki jih uporabljajo, prav tako pa njihovo ravnanje, tako s sestavinami kot z okoljem.

Dobro

Ker gremo v gostilno predvsem zaradi hrane, mora biti v dobrih gostilnah ta hrana predvsem – iskreno dobra! To pomeni:

    • da so jedi, ki jih imamo radi, tudi pripravljene tako kot jih imamo radi;
    • toda to tudi pomeni, da v iskrenih gostilnah te znane jedi pripravljajo vseeno na svoj, prepoznaven način;
        • zanje se, namreč, odločamo zato, ker so tukaj te jedi boljše kot drugod;
        • in če to prepoznavnost znajo nadgraditi še s s svojimi jedmi in posebnostmi, smo še toliko bolj zadovoljni, saj so s tem že na poti od dobrih k vrhunskim (k srčkom).

Tradicija in učenje

Tradicija je za iskrenost izredno pomembna in gostje hočejo v območju udobja ponavljati, ne pa odkrivati, toda iskrene gostilne se vseeno ves čas učijo, pa čeprav iste jedi ponujajo že desetletja in generacije. S tem tradicionalne gostilne pomagajo, da ta tradicija ne ostaja v preteklosti, temveč ima tudi prihodnost.

Razgledanost

Ker je svet danes globalen in so takšni tudi okusi in želje gostov, je iskrenost tudi v tem, da se modno, trendovsko, popularno in tuje ne prenaša in kopira slepo, temveč se tudi v tem išče odličnost, drugačnost in prepoznavnost. Tuji vplivi so dovoljeni, toda prepovedano je slepo kopiranje.

Račun

Ne nazadnje mora biti v dobrih gostilnah iskren tudi račun! Ta je, namreč, lahko zgolj rezultat vseh prejšnjih iskrenosti.

KAKO OCENJUJEMO?
Vse o Izboru okusov, srčkih, nasmehih in zadovoljstvu

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!