Meni aprilskega vabila

Brunch ne le za veliko noč

To ni le zajtrk, ker je tudi kosilo. To ni le za veliko noč, ker je vsak vikend prijetno dalje spati. To ni le za aprilsko gostijo, ker je vsak zajtrk najbolj pomemben obrok dneva in za vsako kosilo ni najbolj pomembno, da se začne z juho.

Za slovenski nedeljski velikonočni zajtrk so šunka, pirhi in potica! Tukaj ni dileme, zato, kar se Šole okusov tiče, to spada pod rubriko Brez recepta. Pa še dovolj zgodaj je potrebno vstati, da je šunka požegnana.

Če pa radi dalje spite in/ali žegen zamudite, potem predlagamo manj klasično inačico velikonočnega zajtrka, ki se kaj lahko zavleče do popoldneva. To pa je že brunch, ki pa ni več le značilnost velike noči. Še posebej aprila, ko so jutra še hladna, popoldnevi pa že topli, si je prijetno vikend tako popestriti – ni zajtrk in ni kosilo, čeprav se lahko začne z jutranjo kavo in konča s popoldanskim čajem.

V brunchu aprilske gostije je dovolj jedi, da tudi večerja ne bo potrebna. Ko je brunch, se, namreč, ne mudi. Vse jedi so na mizi, vsak si vzame, kar želi, vrstnega reda ni, kombinacije niso predpisane. Edina topla jed je mesna štruca, a tudi ta je lahko hladna. Ob jajcih so v glavni vlogi še zeleni šparglji. Kdor ne je mesa, ne bo za nič prikrajšan. Ker se lahko zavleče, sta sladici kar dve.

Ker se je po 40 dneh posta nabralo toliko jajc, da se vseh ne da popisati in poslikati, jih tudi nima smisla le trdo kuhati. Jajca, torej, so, čeprav ni šunke in potice. Ker jih je veliko, v majonezi, solati, kremi, peni, palačinkah, celo kruhu, jih je potrebno nevtralizirati z zelenjavo. Še dobro, da smo že aprila, ko so redkvice že domače in zeleni šparglji že na soncu. Na največji krožnik smo, torej, naložili vse tisto, kar je bilo včeraj sveže na tržnici.

Šunko smo zamenjali z mesno štruco, ne le zato, ker smo vanjo lahko skrili pirhe, temveč tudi zato, ker je bila v vrtcu in šolski menzi prevečkrat na vrsti, sedaj pa smo nanjo že kar pozabili. Boste videli, kako dobra je lahko tudi mleta pečenka!

Potico smo pa zamenjali zato, ker je babičina tako vedno boljša, torej smo z njo dobili še dva nova sladka recepta, ki ju bomo lahko uporabili tudi za ne-praznike.

Brunch kot zlitje poznega zajtrka in zgodnjega kosila (med 11. in 15. uro) je nastal najprej v Angliji v poznem 19. stoletju, a veliko popularnost doživel nato čez lužo, v ZDA, po 1930, kjer je zamenjal tradicionalno družinsko nedeljsko kosilo. Ker je bilo vedno več žensk zaposlenih, je bilo vedno manj gospodinj pripravljenih nedeljsko dopoldne preživeti v kuhinji. Da bi ohranili tradicijo vsaj enega dne v tednu, ko je družina skupaj za jedilno mizo, so začeli hoditi v gostilne na brunch.

Tudi zajtrk, kot prvi od treh dnevnih obrokov, ni zelo star. Angleški zajtrk, v katerem ne smejo manjkati jajca, se je uveljavil šele po letu 1800. Sicer pa so zajtrkovali že stari Rimljani, a se je nato za njimi kar za dolgo pozabilo na zapolnitev želodca takoj po bujenju. V srednjem veku so jedli kosilo že okrog devetih zjutraj, toda čeprav so vstajali ob zori, je bil zajtrk le za otroke in starostnike. Šele leta 1620 je angleški zdravnik priporočil jajca za zajtrk, seveda sveže znesena. Jajca v prvih jutranjih receptih so bila vedno le poširana. Dokončno je zajtrk ustoličila industrijska revolucija, ki ga je prinesla tako proletarcem, da so zjutraj pred napornim delom dobili energijo (cenejša jajca namesto dražjega mesa), kot tudi kapitalistom, novim bogatašem (nouveau riche), ki so potrebovali dopoldansko okrepčilo za povrnitev moči po dolgih nočeh.

Gostitelju v pomoč

Za brunch začnemo že v četrtek, a zato v nedeljo ni potrebno zgodaj vstati

  • Tudi gospodinja in gospodinjec lahko dalje spita, saj sta vse pripravila že včeraj.
  • Le zelenjava je sveže skuhana, a saj zeleni šparglji za to potrebujejo le par minut.
  • Za nedeljski brunch je potrebno lososa dati v kvašo že v četrtek, zato ga pravočasno naročite v ribarnici.
  • Če boste tudi brioše spekli že sinoči, je potrebno začeti že predvčerajšnjim, ker testo vzhaja čez noč.
  • Glede pijače ni pravil, čeprav ni priporočljivo prezgodaj začeti z alkoholom. A požirek penine ali šampanjca – zato smo izbrali cremant, ki je penina iz Alzacije, torej zelo blizu Šampanji – ne bo škodil. Sicer pa kava, čaj, sveže stisnjen pomarančni sok, naravni sokovi, ko bo čas že za kosilo in še posebej, če bo mesna štruca topla, pa kozarček vina. Mi smo nazdravili s Pucerjevo simfonično malvazijo – Malvazija Sinfonietta marina, Pucer z Vrha, 2013, magnum, suho, Slovenska Istra. Razkošen vonj breskev in marelic, svež, mehek, sortno živahen okus, eleganten, intenziven.

Recepti

Prigrizki in priloge
pomladna zelenjava solata

Tehnično in lingvistično sicer ni najbolj točno. Antipastiji pač predvidevajo vrstni red in hode, mi pa bomo za brunch vse naenkrat postavili na mizo. Toda funkcija je enaka. Zelenjava, ki je rahlo okisana, a zato ni klasična solata, je tukaj zaradi nevtralizacije. Da jajc ne bo preveč in da prehitro…

VEČ
torta dimljena postrv6

Čim več jih spečete, tem tanjše bodo. Prve bodo zato jutri za govejo juho, devet tankih in lepo okroglih, pa za torto, ki je razkrila novo kombinacijo nadokusa – čemaž in dimljena postrv se imata rada! Pa še tega smo se naučili, kako pomembne so za končni uspeh teksture. Več…

VEČ
jajcna solata mango5

Jajčnih solat ni nikoli preveč. Čez francosko je, seveda, ni, toda vsaj spomladi, ko se tudi pri nas dobi sočen mango, vam ne bo potrebno tako drobno in enakomerno rezati krompirja. Obvezno za veliko noč in aprilsko gostijo, ko kozice delajo družbo gravlaxu…. Login

VEČ
Za lačne želodce
losos gravelaks7

Za surovega lososa iz kvaše so mojstri sicer Švedi, ki brez njega ne morejo predvsem zvečer pred prvim majem, ki pa je posvečen čarovnicam (Valpurgina noč). Toda, zakaj bi morali gravlax vedno le kupovati, če pa ga zlahka, da le pravočasno začnemo (tri dni v kvaši!), lahko pripravimo sami?! Izberite…

VEČ
velikonocna mesna struca s sparglji3

Pečenka Stephanie je iz mletega mesa telečjega plečeta, torej je naša le mesna štruca, a zato bolj sočna in mehka. Pri tako veliki pečenki, ki sega čez celi pekač, je to še kako pomembno, saj bo štruca, še vroča, najprej le s solato, drugi dan bo mesno dopolnila velikonočni brunch in aprilsko…

VEČ
Sladki užitki
korenčkova torta6

Primerno za brunch, ker se lahko zavleče vse do popoldanskega čaja. Ta pa brez tako sočnih rezin ne more. Kar bo ostalo, bo jutri še boljše, za pojutrišnjem pa ne vemo, ker tako dolgo še nikomur ni uspelo. Enako dobro bo tudi z zimskim korenjem, zato mladega spomladi ponudite raje kot…

VEČ
bezgova jajcna pena

Je mousse pena ali krema? Če bi bil res pena, ne bi imel oblike, če bi bil le krema, ne bi bil tako penasto lahek. Če bezeg še ne cveti, je sok v ozimnici še iz lanske letine, pena pa spomni, da bomo letos spet nabirali. Ne pozabite na maline….

VEČ
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!