Rad Dobrojem, september, 19. – 25.
-
Hvala ti, Stanko!
Od Stanka Radikona smo se poslovili v soncu zgodnje jeseni, sredi trgatve, na vaškem pokopališču v Oslavju. Letnik obeta, že dolgo grozdje ni šlo tako zdravo in kakovostno iz vinogradov v kleti. Toda prav Stanko nas je naučil, da bomo odličnost letnika lahko sodili šele čez deset in več let.
Zato smo se poslovili tako, da smo se v žalosti ob uživanju najboljšega spominjali najlepšega. Oslavje 2001, Rebulo 1997 in 1998. Jakota 2004 in Modri pinot 2003 smo odčepili, ker je Stanko pokimal. Več.
radikon-vinaodAvtor slike: UME -
Kozice in pomarančni pesto
Potrebna je trdna, toda ne preveč debela špila. Če je lesena, naj bo vsaj kakšno uro prej namočena v vodi. Vsako kozico je potrebno prebosti dvakrat, spredaj in zadaj, tako da je trdno na ražnjiču, ki ga zato lahko brez težav obračamo na žaru. Ta pa mora biti vroč, saj se kozice nočejo kuhati, temveč peči. Če vam bo teh nekaj preprostih nasvetov pomagalo do ploskanja, se zahvalite pomarančnemu pestu, ki ga boste odslej zato še velikokrat ponovili.
kozice-ražnjičodAvtor slike: UME -
Ražnjič piknik
Recept za ražnjiče s kozicami in pomarančnim pestom nas je spomnil, da se nam spet obeta lep vikend, ki ga je potrebno izkoristiti v naravi. Ražnjič piknik, torej! Ponovite kozice, saj se jih nikoli ne moremo preobjesti, in jim dodajte piščanca, saj ga imajo radi vsi, od majhnih do velikih (piščančji ražnjiči z arašidovo omako). Pa še avokadova hladna juha z vročo zakuho za začetek, da bo one pogrela, druge pa ohladila, in kokosov creme brulee z mangom za konec, ko se bo potrebno le še dogovoriti, kdaj se spet dobimo v tako prijetni družbi.
avokado-juhaodAvtor slike: UME -
Ražnjič piknik
Recept za ražnjiče s kozicami in pomarančnim pestom nas je spomnil, da se nam spet obeta lep vikend, ki ga je potrebno izkoristiti v naravi. Ražnjič piknik, torej! Ponovite kozice, saj se jih nikoli ne moremo preobjesti, in jim dodajte piščanca, saj ga imajo radi vsi, od majhnih do velikih (piščančji ražnjiči z arašidovo omako). Pa še avokadova hladna juha z vročo zakuho za začetek, da bo one pogrela, druge pa ohladila, in kokosov creme brulee z mangom za konec, ko se bo potrebno le še dogovoriti, kdaj se spet dobimo v tako prijetni družbi.
piščanec-ražnjičodAvtor slike: UME -
Ražnjič piknik
Recept za ražnjiče s kozicami in pomarančnim pestom nas je spomnil, da se nam spet obeta lep vikend, ki ga je potrebno izkoristiti v naravi. Ražnjič piknik, torej! Ponovite kozice, saj se jih nikoli ne moremo preobjesti, in jim dodajte piščanca, saj ga imajo radi vsi, od majhnih do velikih (piščančji ražnjiči z arašidovo omako). Pa še avokadova hladna juha z vročo zakuho za začetek, da bo one pogrela, druge pa ohladila, in kokosov creme brulee z mangom za konec, ko se bo potrebno le še dogovoriti, kdaj se spet dobimo v tako prijetni družbi.
kokosov-creme-bruleeodAvtor slike: UME -
Majerija
Po kavnem pecivu smo se še mi v senci pridružili turistom, ki so ob velikem zeliščnem vrtu, ki je streha Majerijinemu podzemnemu hotelu. Saj ni potrebno vsak dan le hiteti. Vračali smo se s pogreba in si zato rekli, da si je potrebno večkrat privoščiti! Foto zgodba iz Majerije je tukaj.
majerija-vrtodAvtor slike: UME