Sestavine

  • 500 ml sladke smetane
  • 185 g sladkorja
  • 165 ml limonovega soka
  • 50 g mandljevih lističev
  • 65 g masla
  • nastrgana lupina ene limone
  • 2 jajci

Uvod

Tudi posset je strjenka iz smetane, le da za razliko od panakote za strjevanje ne uporablja želatine (maščobe), temveč limono (kislino). Zato ga imamo v Šoli okusov radi - tukaj je posset z limeto, tukaj pa limonov z jagodami. A včasih mora biti sladica še posebej osvežilna, na primer po mesu z žara ali domačih pizzah. Takrat potrebujemo na koncu dvojno mero sladke osvežitve. Zato je tukaj limonov posset z limonovo kremo!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Za limonovo kremo oz. lemon curd v loncu počasi segrevamo 85 g sladkorja, maslo, limonovo lupino in 65 ml limonovega soka. Jajci razžvrkljamo in med mešanjem z metlico počasi vlijemo v limonovo mešanico. Temperaturo štedilnika zmanjšamo na minimum in jajčno maso med mešanjem kuhamo 15 minut, da se zgosti. Limonovo kremo popolnoma ohladimo.

2

Za posset zavremo sladko smetano s preostalim sladkorjem in kuhamo na majhni vročini 3 minute. Nato lonec odstavimo s štedilnika in smetano pustimo stati vsaj 10 minut, da se rahlo ohladi.

3

V ohlajeno smetano zamešamo preostali limonov sok. V servirne kozarce porazdelimo dve tretjini limonove kreme, nanjo previdno nalijemo smetano in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure oz. še bolje preko noči.

4

Pred serviranjem mandljeve lističe zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Po vrhu porazdelimo preostalo limonovo kremo in potresemo z mandljevimi lističi. Odlična spremljava so sveže pečene magdalenice.

Oceni