Limonov posset na limonovi kremi
Sestavine
- 500 ml sladke smetane
- 185 g sladkorja
- 165 ml limonovega soka
- 50 g mandljevih lističev
- 65 g masla
- nastrgana lupina ene limone
- 2 jajci

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Za limonovo kremo oz. lemon curd v loncu počasi segrevamo 85 g sladkorja, maslo, limonovo lupino in 65 ml limonovega soka. Jajci razžvrkljamo in med mešanjem z metlico počasi vlijemo v limonovo mešanico. Temperaturo štedilnika zmanjšamo na minimum in jajčno maso med mešanjem kuhamo 15 minut, da se zgosti. Limonovo kremo popolnoma ohladimo.
Za posset zavremo sladko smetano s preostalim sladkorjem in kuhamo na majhni vročini 3 minute. Nato lonec odstavimo s štedilnika in smetano pustimo stati vsaj 10 minut, da se rahlo ohladi.
V ohlajeno smetano zamešamo preostali limonov sok. V servirne kozarce porazdelimo dve tretjini limonove kreme, nanjo previdno nalijemo smetano in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure oz. še bolje preko noči.
Pred serviranjem mandljeve lističe zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Po vrhu porazdelimo preostalo limonovo kremo in potresemo z mandljevimi lističi. Odlična spremljava so sveže pečene magdalenice.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še