Wachau je zaradi svoje klime idealen za sladke marelice, smaragdna vina, dobre gostilne, rečne turiste in dobrojedce

Potujeta: Violeta & Uroš Mencinger

 

Dürnstein ima le eno ulico, toda po njej se letno sprehodi več kot milijon turistov. Spodaj na Donavi sidrajo plavajoči hoteli, ki turiste z vsega sveta vozijo iz Nemčije do Črnega morja, največ zanimivosti pa jim ponudijo prav na 35 kilometrih vodne poti med hribi desnega in vinogradi levega brega, od Melka do Kremsa. Zgoraj na hribu so razvaline gradu, v katerem je bil leto dni zaprt tudi angleški kralj Rihard Levjesrčni.

duernstein schmidl 1Sredi ozke ulice je stara pekarna, v kateri so iznašli okrogle žemljice, zato ima vsaka na dnu Schmidlov žig, S. V stari železniški postaji je muzej žafrana. Povsod naokrog pa so na starih dvorcih in novih kleteh znana vinarska imena. Tukaj je Wachau, turistični biser Spodnje Avstrije. A ni ga potrebno tako turistično doživeti!

Wachau je zaradi svoje klime, kjer se mešajo blagi panonski dnevi z mrzlimi nočmi le malo oddaljenega gozdnega predela Avstrije (Waldviertel), idealen za čudovita marelična žganja, marelične cmoke, marelične marmelade, zeleni veltlinec in rizling, turiste, a tudi dobrojedce.

 

Med grozdjem in marelicami

holzapfel izdelkiWachau je za kolesarje, ki ne zbirajo kilometrov. Vse je blizu, a vseeno je potrebno goniti. Zaradi tega je od enega do drugega vinotoča potrebno spet malo zasopihati, od ene do druge gostilne ni na asfaltnih kolesarskih stezah modrih luči, in tudi ni etapnega vrstnega reda. Tam, kjer ti je všeč, se zaustaviš, če si kaj pozabil, se vrneš, vse pa je dovolj vijugavo, ves čas med vinogradi, vrtnicami in marelicami, da nič hudega, če kaj ponoviš.

Ladje pogosto vozijo in imajo dovolj široke palube, da ni potrebno niti razjahati, pristajajo pa za vsakim ovinkom, da ne moreš ničesar zamuditi. Vinogradi so sicer le na levem bregu in mostova sta le v Melku in Kremsu, toda vmes je dovolj brodov, da se dogaja tudi čez Donavo. Ne nazadnje je najboljša gostilna Wachaua (Landhaus Bacher je tukaj) na desnem bregu.

donava ladja 1Pomembno za kolesarski izlet je tudi to, da imaš kje prespati. Ker so razdalje kratke, se ni potrebno seliti, saj celo vinotoče širijo v hotele. Čisto nov, butični, moderen, z bazenom med vinogradom in starim heurigen za krepek zajtrk, je Weinspitz v Spitzu. V sobi je ob postelji jacuzzi, v steklenem hladilniku pa so vina Martina Donabauma. V sezoni je zato gneča, izven nje, ko je še lepše kolesariti, pa so štiri zvezdice cenovno prijazne.

 

Vino z dvorišča

wachau vinogradi kolo 3Marelice za marmelado so pravkar začeli obirati in ko nas Karl Holzapfel popelje v vinograd, dobre volje redči gosto listje, ki preveč zakriva vsak dan bolj debele jagode. ”Vreme je idealno, a zaradi tega bo potrebno redčiti tudi grozde,” pojasni, zakaj vsako jutro vstane že ob štirih in zakaj imamo degustacijo njegovih vin že pred (našim) zajtrkom.

Ko se odprejo velika lesena vrata mogočne več kot 400 let stare stavbe nekdaj samostanskega posestva, arkade tvorijo veliko dvorišče, na katerem je Holzapflova gostilna, zraven pa ima vinar še žganjarno. Opoldan je velik gostinski vrt poln, zvečer bo v veliki jedilnici poroka in zgoraj so zasedene vse nekdanje samostanske celice. Veltlinec steinfeder je tropsko-poleten, federspiel z lege Zehenthof ima že več mineralnosti. Še bolj je odliti tako zgodaj škoda rizlinga, ker pusti v ustih prijetno sadnost. Ko pridemo do smaragdov, veltlincev z najboljših leg, Kollmintz in Achleiten, nam je žal, ker gredo vina iz Wachaua po celem svetu tako dobro v promet. Oba veltlinca letnika 2017 sta že slano-kremna, vseeno pa še preveč vihrava. Škoda, ker ne bosta imela časa dozoreti.

fx pichler klet 2A to je Wachau … Sosedi so F. X. Pichler, Knoll, Jamek, Hirtzberger, Prager …, svetovno-znani vinarji, toda vinotoči so na vsakem koraku, vinogradi segajo do Donave, med njimi vijugajo kolesarske steze in pohodniške poti, cerkve se izmenjujejo vsakih sto metrov, okrog vsake pa je veliko gostiln. Skratka, tukaj je vino tako pomemben posel, da se ga največ popije kar na domačem dvorišču, zaradi tega pa ni časa in tudi ne interesa, da bi z njim preveč eksperimentirali. V Wachauu je le nekaj ekoloških vinarjev in leseni sodi so bolj za okras, tukaj se pijejo sveža vina, zato ima vsak letnik enako-podoben okus.

 

Steinfeder, federspiel, smaragd

wachau vinogradi3Spodnja Avstrija ima 30.000 hektarjev vinogradov, največ v Avstriji, ki so razdeljeni na osem vinskih regij, toda najbolj znana je Vinea Wachau. Prej je bilo to področje slabih vin, namiznih vin, ki so jih prodajali na svojih heurigen kot špricerje, vina so bila sladkobna, rezali so jih z alkoholno močnejšimi vini iz Madžarske in Gradiščanske. Danes pa imajo lahko oznako Wachau zgolj vina s tega področja, noben dokup vin od drugod ni dovoljen, vina imajo lahko samo svoj naravni sladkor, na njegovi osnovi (posledično alkoholni stopnji) pa je narejena tudi kakovostna razdelitev.

Do preobrata je v Wachauu prišlo konec 70. let prejšnjega stoletja, s pozno trgatvijo, rizlingom, iz Knollove najboljše lege (Ried) Schütt. To pa ni bil le svetovni preboj Emmericha Knolla, temveč vseh kakovostnih vinogradnikov s tega področja. Josef Jamek, Franz Prager, Franz Hirtzberger, Emmerich Knoll so se začeli truditi s poznimi trgatvami, vendar izrazito suhimi, začeli so trgati pozno oktobra ali novembra in s takšno pomočjo narave nato kletariti odlične smaragde.

Začne se s steinfederjem, ki je normalno kakovostno vino (do 11,5 vol. % alkohola), nadaljuje s federspielom (od 11,5 do 12,5 %), kabinet vinom, ki spominjajo na lov s sokoli, vrhunec pa doseže s smaragdi (več kot 12,5 %), pravimi izbori, ki so ponos Wachaua.

Vse to so suha vina, iz sort zeleni veltlinec, rizling, tudi chardonnay, rumeni muškat in sauvignon. Za svojo kakovost se morajo zahvaliti predvsem klimi, ki kot topla panonska prijadra po Donavi, in se nato meša s hladno gorsko iz Waldviertla. Vroči, sončni dnevi in hladne, meglene noči, v katerih ni zmrzali vse do poznega novembra, tako da ostanejo jagode sladke, ne da bi izgubile dragoceno kislino, poskrbijo v vinih za sadnost, svežino in vrhunsko kvaliteto.

holzapfel prodajalna 1Pet dni dalje na trsu pomeni gram sladkorja več, toda tudi več ptičev, več dežja, preveč gnilobe… Ko se vinski listi jeseni obarvajo, to se zgodi konec septembra, se začne trgatev, seveda ročna, saj so wachauski vinogradi prav tako strmi kot štajerski, en berač dnevno pobere od 300 do 800 kg, iz česar bo čez nekaj mesecev nastalo 200 do 600 litrov vina. Toda za smaragde je še čas. Smaragdi so čim bolj pozna trgatev, izbor pravzaprav, najmanj 90 oechsleja sladkosti potrebujejo, zato niso vsako leto.

Pri Jameku, kjer je sedaj gospodar zet, ki je najprej postal zdravnik, nato pa se izučil za kletarja in prevzel ženin priimek, je dr. Herwig Jamek pojasnil razlog vinskega uspeha Wachaua. ”Tast ni hotel sladkati vin, zato je razmišljal o kakovostnem sistemu, ki bi odpravil takšno početje. Povezal se je s sosedi in skupaj so postavili preprosto klasifikacijo, ki je proslavila celotno vinsko regijo.” S kolesi v stojalih in na vrtu tradicionalne Jamekove gostilne, ki jo imajo že desetletja tako radi Dunajčani, da se za njene ščukine žličnike in okisani golaž iz pljučk (beuscherl) vsak vikend pražnje oblečejo ter z vlakom odpeljejo na izlet med vinograde, smo nato poskusili celotni lanski letnik. To so vina, ki ne presenečajo, a zato tudi ne razočarajo. Zato so vina, ki se pijejo, toda ne z vodo, temveč z jedmi. Dr. Jamek jih tako predpiše: ”Steinfeder se pije od zajtrka do večerje, federspiel ob dobrih jedeh, smaragdi pa so le iz najboljših letnikov in le najboljše med njimi tudi staramo.”

 

Ribe v vsaki gostilni

duernstein kolo 1Čar ni le v marelicah, ki jih na tistem kratkem koncu Donave tako ne more zrasti toliko kot jih v steklenicah, kozarcih, tubah, žganjih, oljih in kiču prodajajo v turističnih ”kulinaričnih” trgovinah. Tudi ne le v grozdju, ki je tukaj sicer našlo idealne razmere, a se tudi vsi smaragdi ne svetijo enako, saj smo poskusili tudi takšne, ki so sicer imeli predpisani alkohol, a čisto nič drugega. Čar Wachaua je morda še bolj v tem, da je kljub močni turistični usmeritvi uspel ohraniti tudi še veliko pristnosti.

Če se v Dürnsteinu, kjer pa je na edini ulici tudi hotel s petimi zvezdicami, že pritožujejo, da za dnevnimi-ladijskimi turisti ostajajo le smeti, je drugod povsod vse vzorno, pospravljeno, urejeno, cvetočo, zeleno, lepo. To pa se nadaljuje tudi na krožnikih. Pri Pranklu v Spitzu je ribja juha res sladkovodna in pena na njej nima le modne funkcije, temveč ima tudi okus. Šparglji, beli in zeleni, so v solati in tako čvrsto niso mogli zrasti pod polivinilom. Pod smučem, postrvjo in zlatovščico je ričota, paradižnikova omaka je začimbna, ribe pa so dobro jedle. Vseeno je specialiteta hiše ocvrt piščanec, toda polnjen. Zato je tiramisu lokalno nadgrajen z marelicami, limonov tarte pa s sorbetom.

Pri Jameku dobro ješ že, ko le sedeš za mizo. Stara gostilna ima moderno-eleganten zimski vrt, pred njim pa star gostilniški vrt, ki se cvetoče zajeda v vinograd. V pogrinjku so domače maslo, sirni namaz, zelišča in dimljena šunka, hladna postrv je pacana z bezgovimi cvetovi, spremljajo jo marinirani zeleni paradižniki in briošev drobljenec. Ščukini žličniki so specialiteta, ki se topi z močnim, polnim, dolgim okusom, zato jo spremlja le nežna peteršiljeva omaka z rižem. Golaž iz okisanih pljučk je še vedno takšen, kot ga je ustvarila mama Edeltraud Jamek.

V Hofmeisterei je Hartmuth Rameder spreten somelje, ki mu ob jedeh chefa Erwina Windhaberja z vinsko spremljavo uspe prerez Wachaua. Četudi imaš raje vina z več karakterja, moraš priznati, da ga zeleni veltlinci dobijo, ko se družijo tako s šparglji v juhi, ker je zraven tudi ocvrto testo, polnjeno s svežim ovčjim sirom, kot s pečenim somom, ker je polepšan z mladim grahom in začinjen s pikantno klobaso. In s samostanskega vrta Holzapfla ne bomo pozabili skutinih žličnikov, ker so imeli za spremljavo že letošnji kompot iz domačih marelic.

Da ne gre za slučaj, smo kolo naslednji dan opoldne prislonili kar na slepo. Heinzle je v Weissenkirchu tik ob Donavi in čeprav ribje miniature najbrž niso iz nje, smo jim priznali spretno mariniranje, želiranje, cvrtje, oblaganje in zlaganje. Pa tudi k rečni postrvi z žara se je prilegel kozarec federspiela. Wachau je, torej, tudi za dobrojedce, ki ne zbirajo le zvezdic.

NAJVEČ SRČKOV:

Landhaus Bacher
To je res – Hiša! Saj se tako tudi pri nas reče, ko je tako domače, a z odličnostjo. Ker sem ne prideš po presenečenja, temveč po zvrhano mero vsega, kar imaš rad. Saj gre za tradicijo, ki pa je tudi moderna, za Wachau, marelice, zelene veltlince, smaragde in taščino slavo, a zdaj z zetovim chefovstvom.
Sudtiroler Platz 2, Mautern an der Donau
+43 2732 829 37
www.landhaus-bacher.at
zaprto v ponedeljek in torek

 • Thomas Dorfer

  Mama pozdravi že na vrtu. Starejša hči je gostiteljica, mlajša zjutraj sesa jedilnico, zvečer pa prva prinese na mizo. V kuhinji je glavni zet, Thomas Dorfer,

  bacher chef thomas dorfer
  od
  Avtor slike: UME
 • Marmelade

  čeprav so taščine kuharske knjige na vseh policah in njene marmelade v vseh vrečkah za domov. Tudi njeno slavno jajce – mehko kuhano, ocvrto, na krompirjevem pireju, z omako kisle smetane in pokrivalom iz kaviarja – je še vedno na jedilnem listu.

  bacher vhod
  od
  Avtor slike: UME
 • Vrt

  Hiša Bacher je družinska gostilna, zaradi katere je Krems čez most od Mauterna; znamenitost ne le Wachaua, temveč cele Avstrije, tudi zato, ker se zet tako dobro znajde v taščinih velikih čevljih.

  bacher vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Večerjo začne ”straube”, brizgani flancat z zeliščno majonezo. Takoj so zraven še brioš s piščančjo pašteto, čebulo in volčjim jabolkom, čips z govejim tatarcem in miso majonezo ter hladna juha iz rumene zelenjave. Miniaturno, a za cel obed, dovršeno, natančno, zato, da navduši.

  bacher pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Pogrinjek

  Kruhi so beli in temni, maslo je domače in slano,

  bacher maslo
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh

  seveda ne manjka niti žemljica s prepoznavnim žigom pekarne Schmidl.

  bacher kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilnica

  Jedilnica z oblazinjenimi klopmi in velikimi okni je polna rož, natakarji so prijazni, gostje smo sproščeni.

  bacher jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Amuse Bouche

  Vzpostavljeno zaupanje – zato pa je uvod! – še poudari amuse bouche v dveh skodelicah, koleraba, jabolko, bazilika, lešniki ter list kapucinke so v prevretku svežine in nežnosti, belušev duet je s holandsko peno. Chef nam sporoča, kaj nas čaka, druženje tradicije in moderne, vse skupaj v veliko lahkih omakah, zelo zelenjavno-sadno, s podarjeno prvinskostjo sestavin in nadgradnjo kuharske spretnosti.

  bacher amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Šparglji

  Belušno (obisk sredi junija) se začne tudi zares. Zeleni šparglji z marinirano artičoko plavajo na okusih, tapenade iz pinjol, vloženih nešpelj, želirane kreme mascarpone sira, marinade iz rukole, bazilike in feferoni. Dovolj je le žlica, a, prosim, počasi, med mletjem je potrebno tudi razmišljati. Z artičoko, ki nima rada vina, se ujame sveži veltlinec,

  bacher šparglji vegi
  od
  Avtor slike: UME
 • Gorska postrv

  z gorsko postrvjo (Ramsau) in beluši s kremo iz rjavega masla in repičnega olja, marinado divje krebuljice, dimljenim slanim rumenjakom ter opraženim sezamom, pa ”leseni” rizling. Dve jedi iz ”enakih” sestavin, a tako različni v čustvih in ustih; sporočilo je jasno: le kaj še pride?!

  bacher gorska postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Vino 1 in 2

  Zeleni veltlinec, federspiel, 2017, Eder, Wachau

  Rizling, 2017, Pichler – Krutzler, Wachau

  bacher vino
  od
  Avtor slike: UME
 • Smuč

  Smuč je gradiščanski, spremljava pa pisano-raznolika, kombinacija začinjenih tekstur in hrustljavih okusov, od citrusa Budina roka do smetane z divjo kumino, od okisane rumene kolerabe do dimljene fregole z bučnim oljem. Pire vodne kreše je tam ”le”, da miri strasti.

  Thomas Dorfer ima rad sestavine in z njimi pri uresničevanju svojih idej ne skopari. A to si lahko privošči, ker nima le chefovskega znanja, ki si ga je pridobival v mišelinskih restavracijah po vsem svetu, temveč tudi talent, da iz te ”množice” ustvarja ekipe.

  bacher smuč
  od
  Avtor slike: UME
 • Vino 3

  Zeleni veltlinec Kirchtal, 2017, Ott – Feuersbrunn, posebna polnitev JRE

  zeleni veltlinec ott edicija jre
  od
  Avtor slike: UME
 • Tafelspitz

  Tašča se je svetovno proslavila z jajcem, zet pa se, vsaj po odmevu gostov sodeč, zaenkrat podpisuje s ”tafelspitzom”. Najbolj sočni kos govedine je v velikem raviolu, vse skupaj pa v veliko omake, iz pasirane špinače, kreme žemljevega hrena, toplega želeja jabolčnika in pene iz daikon kreše. Spominja na enolončnico, toda v metuljčku, na dunajsko kuhinjo, toda ob Dravi (Dorfer je iz Spittala), na všečnost, toda s filozofijo.

  bacher ravioli tafelspitz
  od
  Avtor slike: UME
 • Segedin

  Zato je bil (še) lepše-drugačen sosednji raviol, ki je iz monarhije pobral ogrski del. Če smo prej z žlico rezali meso, smo zdaj z nožem rezali segedin …, pa čeprav je dal le za peno, ki pa je z okusom pokrila veliko idej: v raviolih so bila svinjska rebrca, iz zelja je bil kimči, omaka je bila iz krvavice. Hoče Dorfer preveč? Priznati mu je treba, da se vedno uspe izvleči!

  bacher ravioli segedin
  od
  Avtor slike: UME
 • Vino 4

  Rdeči veltlinec Kreimelberg, 2016, Setzer – Hohenwart

  bacher vino setzer
  od
  Avtor slike: UME
 • Lokalno in mednarodno

  Res pa je, da ima ta odlika tudi pomanjkljivost – krožniki so polni, a porcije ne prevelike, jedi so kompleksne, vendar učinek ni obremenilen, na koncu pa ravno zato tudi nekaj zmanjka. Ni krika! Krožniki se vrstijo, novih se sicer veseliš, a stare že pozabljaš. Na jedilnem listu so kar štirje meniji in stalni gostje si privoščijo še posebna naročila. To je veliko jedi, zato med njimi zmanjka takšnih za zgodovino.

  Vse jedi so tudi zelo delovno intenzivne. Ob chefu je zato v kuhinji še 12 pomočnikov, začne se zjutraj, konča pozno zvečer, ko družina sede za mizo in chef končno dobi po polnoči večerjo.

  Jedilniki se menjuje sezonsko, zato se kuhata vedno dve sezoni hkrati, aktualna se servira, prihodnja pa trenira. Sestavine so lokalne, toda (vse) ideje niso.”Nočem, da bi bili izrazito lokalni. Oziroma, tega nočejo naši mednarodni gostje. Wachau ima dobro razvito lokalno kulinariko, zato moramo mi ponuditi še nekaj več.”

  bacher kuhinja
  od
  Avtor slike: UME
 • Srnjak

  V to smer si upa dvoletni majski srnjak, ki pa ima (spet) spremljavo zelenega šparglja, zato bolj preseneti z zeleno, ”zabeljeno” z (lešnikovim) nugatom, ter prilogo ”kar” iz kruha. Francoski toast z jajcem ni (le) mehak, temveč puhast, pravšen za pivnanje divjačinske omake, stanjšane z ribezovim kisom. Potrebno je priznati, da je učinkovit vsak element, saj šparglji gladijo okuse, mladi divjačini prija lešnikavost, zelena osvežuje kot ingver, ribez dodaja globino.

  bacher maibock
  od
  Avtor slike: UME
 • Vino 5

  Ni čudno, da se ob tem mora izkazati tudi somelje in zapustiti beli Wachau. Sacra (Dockner, 2006) je velik rdeči cuvee s svetega hriba v Kremstalu.

  bacher vino sacra
  od
  Avtor slike: UME
 • Predsladica

  Predsladica je bezgov flamri, ki čisti čutila z bezgovim sladoledom s kislico, gozdnimi jagodami in jogurtovim krokantom.

  bacher flammery
  od
  Avtor slike: UME
 • Grmada

  Potemtakem je za sladki finale lahko kar grmada, z jabolki, namočenim kruhom, orehovo kremo, vaniljevim snegom in sladoledom kisle smetane. Naučimo se, da po toliko uvoda zadostuje umirjeni zaključek, in da ima Dorfer slaščičarja, ki zna preprosto spreminjati v vrhunsko.

  bacher scheiterhaufn
  od
  Avtor slike: UME
 • Rabarbara

  Zato dobi veselje in se kar ne ustavi: glazirano pecivo je z rabarbaro, kokosov je creme brulee, sladoled je z limeto in citronko, zraven so še lešnikov drobljenec ter dušena rabarbara s tamarindo,

  bacher rabarbara
  od
  Avtor slike: UME
 • Pecivo

  sledijo pa esterhazy kocka, sacher kroglica z marelično marmelado, huzarski krof z vanilijevo kremo in jagodna juha z rabarbaro ter peno iz kisle smetane.

  bacher pecivo
  od
  Avtor slike: UME
 • Vino 6 in 7

  Rizling loiserberg, izbor, sladko, 2014, Jurtschitsch

  Zeleni veltlinec, izbor, 2009, Knoll

  bacher vino sladko
  od
  Avtor slike: UME
 • Zajtrk

  Verjeli ali ne, pri zajtrku pa se je spet začelo.

  bacher zajtrk
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 4 srčki

  Bilo je odlično, čeprav ni bilo vrhunca. Bilo je praktično brez napak, čeprav nobena jed ni ostala brez besed. Bilo je vrhunsko, čeprav je bilo kje še boljše. Toda ravno zaradi tega je Bacher – Hiša! Saj se tako tudi pri nas reče, ko je tako domače, a z odličnostjo. Saj sem ne prideš po presenečenja, temveč po zvrhano mero vsega, kar imaš rad. Gre za tradicijo, a ta je tudi moderna, gre za Wachau, marelice, zelene veltlince, smaragde, taščino slavo, a zdaj z zetovim chefovstvom.

  bacher chef thomas dorfer vivi
  od
  Avtor slike: UME

Restaurant Hofmeisterei Hirtzberger
Restavracija se nahaja na zanimivi zgodovinski posesti, v kateri Hartmuth Rameder z ekipo poskrbi za prijetno počutje gostov, kulinarično pa jih razvaja chef Erwin Windhaber z jedmi, v katerih se druži kreativnost z regionalnimi koreninami.
Wösendorf 74, Wösendorf
+43 2715 22 931
www.hofmeisterei.at
zaprto v torek in sredo

 • Vinska klet

  Nekdanja cerkvena vinska klet v Wösendorfu je zdaj ena od najboljših kulinaričnih postojank Wachaua.

  hofmeisterei zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Chef in šef

  Za to sta odgovorna chef Erwin Windhaber (levo) in vodja ter somelje Hartmuth Rameder.

  hofmeisterei chef šef
  od
  Avtor slike: UME
 • Gostilna

  Pod oboki je prostorna gostilna

  hofmeisterei gostilna
  od
  Avtor slike: UME
 • Vrt

  s tradicionalnim senčnim vrtom.

  hofmeisterei vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Dvorana

  V nadstropju je velika poročna in plesna dvorana, zasedena vsak vikend, leto vnaprej.

  hofmeisterei sala
  od
  Avtor slike: UME
 • Pogrinjek

  Pozdravijo s pogrinjkom na trtnem tnalu, mesninami, dvojno dimljeno slanino domačega pujsa, namazi, iz rdeče pese, pašteto in maslom iz nepasteriziranega mleka, domačim kruhom; na vročem kamnu je kruh z marelicami.

  hofmeisterei pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Paradižnik

  Hladen telečji hrbet z buratto in tremi vrstami paradižnika, sveži Rose, Domaine Wachau.

  hofmeisterei paradižnik
  od
  Avtor slike: UME
 • Juha

  Beluševa juha s hrustljavim svežim ovčjim sirom in hrustljavim žepkom iz filo testa.

  hofmeisterei beluševa juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Som

  Beli som, grahova krema in grah, hrustljavi chorizo, Grüner Veltliner Smaragd 2014, Mathias Hirtzberger.

  hofmeisterei beli som
  od
  Avtor slike: UME
 • Tarte

  Verjus tarte, jagodni sorbet in jagode, čokolada

  hofmeisterei verjus tarte jagodni sorbet
  od
  Avtor slike: UME
 • Sir

  Hladno-topel sirov krožnik z zelišči in zelenjavo.

  hofmeisterei sir
  od
  Avtor slike: UME

RAD DOBRO JEM:

Jamek
Hiša s 100-letno tradicijo. Tradicionalna gostilna legendarnega vinarja. Josef Jamek je bil s sosedi Knollom, Pragerjem, Hirtzbergerjem avtor vinske klasifikacije, ki je proslavila celotno regijo Wachau. Na ščukine žličnike k Jameki se Dunajčani vozijo z vlakom.
Josef-Jamek Str. 45, Joching
+43 2715 22 35
www.wiengut-jamek.at
zaprto v nedeljo in ponedeljek

 • Mogočno

  V Wachauu sicer nimajo chateaujev, vseeno pa so zgradbe najbolj znanih vinarjev pravi dvorci. Posestvo Jamek je v kraju Joching.

  jamek zgradba
  od
  Avtor slike: UME
 • Vino

  Pri Jameku, kjer je sedaj gospodar zet, ki je najprej postal zdravnik, nato pa se izučil za kletarja in prevzel ženin priimek, je dr. Herwig Jamek pojasnil razlog vinskega uspeha Wachaua. ”Tast ni hotel sladkati vin, zato je razmišljal o kakovostnem sistemu, ki bi odpravil takšno početje. Povezal se je s sosedi in skupaj so postavili preprosto klasifikacijo, ki je proslavila celotno vinsko regijo.”

  jamek vino
  od
  Avtor slike: UME
 • Steinfeder, federspiel, smaragd

  S kolesi v stojalih in na vrtu tradicionalne Jamekove gostilne, ki jo imajo že desetletja tako radi Dunajčani, da se za njene ščukine žličnike in okisani golaž iz pljučk (beuscherl) vsak vikend pražnje oblečejo ter z vlakom odpeljejo na izlet med vinograde, smo nato poskusili celotni lanski letnik. To so vina, ki ne presenečajo, a zato tudi ne razočarajo. Zato so vina, ki se pijejo, toda ne z vodo, temveč z jedmi. Dr. Jamek jih tako predpiše: ”Steinfeder se pije od zajtrka do večerje, federspiel ob dobrih jedeh, smaragdi pa so le iz najboljših letnikov in le najboljše med njimi tudi staramo.”

  jamek vino
  od
  Avtor slike: UME
 • Stara gostilna

  Jamekova gostilna je stara in častitljiva.

  jamek gostilna
  od
  Avtor slike: UME
 • Zimski vrt

  Ob stari gostilni je moderno-eleganten zimski vrt, pred njim pa star gostilniški vrt, ki se cvetoče zajeda v vinograd.

  jamek gostilna
  od
  Avtor slike: UME
 • Pogrinjek

  V pogrinjku so domače maslo, sirni namaz, zelišča in dimljena šunka,

  jamek pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv

  hladna postrv je pacana z bezgovimi cvetovi, spremljajo jo marinirani zeleni paradižniki in briošev drobljenec.

  jamek postrv zeleni paradižnik
  od
  Avtor slike: UME
 • Ščuka

  Ščukini žličniki so specialiteta, ki se topi z močnim, polnim, dolgim okusom, zato jo spremlja le nežna peteršiljeva omaka z rižem.

  jamek ščukini žličniki
  od
  Avtor slike: UME
 • Drobovina

  Golaž iz okisanih pljučk je še vedno takšen, kot ga je ustvarila mama Edeltraud Jamek.

  jamek beuscherl
  od
  Avtor slike: UME
 • Bezeg

  Bila je pomlad in bezeg je cvetel – variacija, od sladoleda do ocvrtka.

  jamek bezeg variacija
  od
  Avtor slike: UME
 • Marelice

  V Wachauu ne gre brez marelic. Pri Jameku so zato palačinke namazali z marmelado.

  jamek palačinka
  od
  Avtor slike: UME

Weingut Holzapfel
Obnovljeni baročni dvorec Prandtauerhof, odlična lastna vina, žganjarna, tradicionalna gostilna in vinotoč, sobane za prenočevanje. V središču vsega tega pa čudovito dvorišče s palmami in gostinskim vrtom.
Prandtauerplatz 1, Joching
+43 2715 23 10
www.holzapfel.at
zaprto v nedeljo

 • Gospodar

  Marelice za marmelado so pravkar začeli obirati in ko nas Karl Holzapfel popelje v vinograd, dobre volje redči gosto listje, ki preveč zakriva vsak dan bolj debele jagode. ”Vreme je idealno, a zaradi tega bo potrebno redčiti tudi grozde,” pojasni, zakaj vsako jutro vstane že ob štirih in zakaj imamo degustacijo njegovih vin že pred (našim) zajtrkom.

  holzapfel karl
  od
  Avtor slike: UME
 • Posestvo

  Ko se odprejo velika lesena vrata mogočne več kot 400 let stare stavbe nekdaj samostanskega posestva, arkade tvorijo veliko dvorišče, na katerem je Holzapflova gostilna, zraven pa ima vinar še žganjarno.

  holzapfel
  od
  Avtor slike: UME
 • Vrt

  Opoldan je velik gostinski vrt poln, zvečer bo v veliki jedilnici poroka in zgoraj so zasedene vse nekdanje samostanske celice.

  holzapfel vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Vrt

  Posebnost Holzapflovega gostinskega vrta, polnega rož in zelenja, so visoke palme.

  holzapfel vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Vrt

  Cvetoče sredozemske rastline potrjujejo ugodno klimo vinskega področja Wachau.

  holzapfel vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Vina

  Holzapflova vinska ponudba je bogata. Ob vinih imajo tudi žganja.

  holzapfel prodajalna
  od
  Avtor slike: UME
 • Malica

  Gostilna je lahko tudi vinotoč. V slednjem ponudijo vinogradniško malico: kruh z ocvirki in sezamom ter kruh z listi trte, jetrno pašteto in slano maslo z zelišči iz vinograda.

  holzapfel pašteta
  od
  Avtor slike: UME
 • Žolica in ličnice

  Če ste prišli v gostilno, se začne z žolico iz svinjske glave in ocvrtimi svinjskimi ličnicami iz razsola; omaka je iz marelične gorčice.

  holzapfel žolca ličnice
  od
  Avtor slike: UME
 • Veltlinec

  Veltlinec steinfeder je tropsko-poleten, federspiel z lege Zehenthof ima že več mineralnosti.

  holzapfel vino veltlinec
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv

  Postrv se spomladi druži z beluši in šparglji iz Marchfelda, bezgovimi cvetovi, rabarbaro in krompirjevimi njoki.

  holzapfel postrv šparglji rabarbara
  od
  Avtor slike: UME
 • Tafelspitz

  Tafelspitz je najbolj sočni del (kuhane) govedine; za prilogo so krompirjev praženec, kremna špinača, jabolčni hren in omaka z drobnjakom.

  holzapfel tafelspitz
  od
  Avtor slike: UME
 • Smaragdi

  Rizling Vorderseiber, 2010, smaragd, in zeleni veltlinec Achleiten, 2012, smaragd. Ker se večino vina iz Wachaua popije svežega, tudi smaragdov, saj gredo tako dobro in hitro v promet po celem svetu, je pokušina pri Holzapflu dobrodošla izjema spoznati vina iz najboljših leg v najboljših letih.

  holzapfel vino rizling veltlinec
  od
  Avtor slike: UME
 • Marelice

  Ob vinu so simbol Wachaua tudi marelice. Skutni njoki z mareličnim pražencem.

  holzapfel skutni žličniki z marelicami
  od
  Avtor slike: UME
 • Zamorček

  Zamorček v srajčki pod Holzapflovimi palmami.

  holzapfel zamorček v srajčki
  od
  Avtor slike: UME
 • Spanje

  Brez skrbi, saj imajo tudi sobe, velike in udobne.

  holzapfel soba
  od
  Avtor slike: UME

Gasthaus Prankl
Gostilna s tradicijo od leta 1680 se nahaja v 500 let stari Schiffmeisterhaus, vodi jo že sedma generacija družine Prankl. Domača kuhinja z odličnimi regionalnimi sestavinami v senci košatih starih lip. V vinskem listu s 100 etiketami so zastopani prav vsi vinarji iz okolice Spitza in Wösendorfa.
Hinterhaus 16, Spitz
+43 2713 23 23
www.gasthaus-prankl.at
zaprto v četrtek

 • Dom kapitanov

  Čeprav je zgradba nekdanjega doma donavskih kapitanov stara že 500 let in sta v njej Birgit in Martin že sedma generacija Pranklovih gostilničarjev, je gostilna ob donavski kolesarski poti v Spitzu še vedno kulinarično presenečenje. Brez velikih priznanj in zvezdic ponuja tradicijo Wachaua na pristen način, vendar s pravo mero chefovske začinjenosti.

  prankl
  od
  Avtor slike: UME
 • Šparglji

  Variacija špargljev in belušev iz Marchfelda, mousse, krema, karpačo in marinirani beluši, z veliko zelišči in sezamovim krekerjem.

  prankl šparglji
  od
  Avtor slike: UME
 • Ribja juha

  Hišna posebnost, sladkovodna ribja juha, tradicionalni okus v sodobni preobleki.

  prankl ribja juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Ribe

  Sladkovodna ribja variacija: smuč, lososova postrv in zlatovščica; rižota z beluši, dušeni paradižniki.

  prankl ribe smuč postrv zlatovščica
  od
  Avtor slike: UME
 • Piščanec

  Hišni zrezek: ocvrt file piščanca iz domače reje, polnjen z nadevom iz lisičk, slanine, čebule; peteršiljev krompir, brusnice in mešana solata.

  prankl piščanec polnjen ocvrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Marelice

  Vse iz marelic: tiramisu in sorbet.

  prankl marelični tiramisu
  od
  Avtor slike: UME
 • Tarte

  Limonov tarte, jogurtov sorbet, sušene olive, baiser palčke s timijanom, sveži jogurt.

  prankl limonov tarte jogurtov sorbet
  od
  Avtor slike: UME

Heinzle
Restavracija s teraso tik ob Donavi in poudarkom na sladkovodnih ribah (krap, smuč, som, zlatovčica).
Wachaustraße 280, Weißenkirchen
+43 2715 22 31
www.heinzle.at
zaprto v ponedeljek in torek

MIMOJEDE:

Bäckerei Schmidl
duernstein schmidl 2Pekarna družine Schmidl s tradicijo od leta 1780 je znana predvsem po žemljicah Wachauer Laberl, ki jih pečejo že od leta 1905 in jih kupci prepoznajo po črki S na spodnji strani.
Dürnstein 21, Dürnstein
+43 2711 224
www.schmidl-duernstein.at
zaprto v nedeljo

Cafe Elisabeth
elisabeth torta 1Prijetna kavarna in slaščičarna s patentirano torto “Wachau Kamuck Torte”.
Wachaustraße 49, Weißenkirchen
+43 2715 23 02
www.kalmucktorte.at
zaprto v ponedeljek

Vinotoč

Pulker`s Heuriger
Vinotoč z oboki in vrtom v vinogradu. Surovine in izdelki so od lokalnih kmetov v regiji, tako zagotavljajo najboljšo kakovost in prispevajo k ohranitvi bogate kulturne krajine. Pečenke, krvavice, mast, lokalno zorjeni siri, okusni namazi, rustikalni kruh.
Rührsdorfer Kellergasse, Rührsdorf
+43 664 39 35 312
www.pulkers-heuriger.at
odprto vsak dan od 14. ure

Nikolaihof
Najstarejše vinogradniško posestvo v Avstriji! Že 2.000 let! Svetovno znana vina iz ekološke pridelava. Prvi suhi rizling na svetu s 100 točkami Parkerja. In ob vsem tem še dobra kuhinja pod mogočno lipo.
Nikolaigasse 3, Mautern/Wachau
+43 2732 82 901
www.nikolaihof.at
zaprto v nedeljo, ponedeljek in torek

NAKUP:

Wachauer Safran Manufaktur
Po stoletnem premoru je leta 2007 mag. Bernhard Kaar v Wachauu ponovno obudil staro tradicijo pridelovanja žafrana, zapisano že v 18. stoletju. Tako vsako leto oktobra in novembra pridne roke ob jutranji rosi spet nabirajo rubinasto rdeče brazde iz lila krokusovih cvetov. Ugodna wachauska klima daje ekološko pridelanemu žafranu, zaščitenemu kot Wachauer Safran®, tipično aromo, zaradi katere je že pred stoletji veljal za enega najboljših v Evropi. V žafranovi manufakturi na železniški postaji v Duernsteinu prodajajo številne kulinarične izdelke iz žafrana (čokolada, med, testenine, kis, sol), med njimi tudi čebulice za sajenje te dragocene, lepe in dišeče perunikovke tudi na domačem vrtu.
Bahnhof Dürnstein
www.wachauer-safran.at
odprto od petka do nedelje

 • Dragocene brazde žafran
  od
  Avtor slike: Wachauer Safranmanufaktur
 • Krokusi žafran
  od
  Avtor slike: Wachauer Safranmanufaktur
 • Čokolada z žafranom žafranova čokolada
  od
  Avtor slike: Wachauer Safranmanufaktur
 • Žafranov liker žafranov liker
  od
  Avtor slike: Wachauer Safranmanufaktur
 • Žafranova sol žafranova sola
  od
  Avtor slike: Wachauer Safranmanufaktur
 • Med z žafranom med z žafranom
  od
  Avtor slike: Wachauer Safranmanufaktur
 • Žafranove testenine žafranovi rezanci
  od
  Avtor slike: Wachauer Safranmanufaktur

Wieser
Trgovina, kjer se vse vrti okoli marelic. Inovativnost s tradicijo. Žganje, marmelade, čatniji, sokovi, čokolade, kisi, olja, likerji, kava, kozmetika…
Dürnstein 39, Dürnstein
+43 2711 80 544
www.wieser-wachau.at
odprto vsak dan

Hick
Vrtnarija ponuja izbor sadik vseh rastlin Wachaua (trta, marelica, mandelj, vinogradniška breskev) in tudi posebnosti kot so goji jagode, stevija, figa.
Weißenkirchen 191, Weißenkirchen
+43 2715 22 91
www.hick.cc
zaprto v nedeljo

SPANJE:

Hotel Das WeinSpitz
Butični hotel dobesedno sredi vinograda!
In der Spitz 3, Spitz
+43 2713 26 44
www.donabaum.at

 • Butični hotel

  Uspešen izlet potrebuje dobro in lepo spanje. Ker so razdalje v Wachauu kratke, se ni potrebno seliti, saj celo vinotoče širijo v hotele. Čisto nov, butični, moderen, z bazenom med vinogradom in starim heurigen za krepek zajtrk, je Weinspitz v Spitzu.

  weinspitz bazen
  od
  Avtor slike: UME
 • Soba

  V sobi je ob postelji jacuzzi,

  weinspitz soba
  od
  Avtor slike: UME
 • Vino

  v steklenem hladilniku pa so vina Martina Donabauma.

  donnabaum vina
  od
  Avtor slike: UME
 • Bazen

  V sezoni je zato gneča, izven nje, ko je še lepše kolesariti, po njem pa se okopati,

  weinspitz kopanje
  od
  Avtor slike: UME
 • Noč v vinogradu

  pa so štiri zvezdice z nočjo v vinogradu cenovno prijazne.

  weinspitz ponoči
  od
  Avtor slike: UME

Weingut Holzapfel
holzapfel miza zajtrk 14 prostorne in okusno opremljene sobe v podeželskem slogu, odličen zajtrk pod idiličnimi oboki in pogledom na mediteranske rastiline.
Prandtauerplatz 1, Joching
+43 2715 23 10
www.holzapfel.at

Schloss Dürnstein
za očarljivo fasado renesančnega gradu iz leta 1630 se skriva hotel s 5 zvezdicami in v starinskem slogu opremljene sobe nudijo ekskluzivno udobje in eleganco.
Dürnstein
+43 2711 212
www.schloss.at