Pomladno kosilo

Kaj se boste naučili?

  • – Skuhati slavnostno spomladansko kosilo.
  • – Kako se zahvaliti vsaki sezoni posebej.
  • – Dvodnevni načrt priprav.
  • – Recepti: bageta d’epi, zeliščna panakota s šparglji, čajna juha z mlado čebulo, goveji vrat sosu vide, rabarbarin tarte s pistacijami

ZAHVALNO KOSILO

Če je rojstni dan, obletnica, posebno slavje, še toliko boljše, toda dovolj je le – zahvala. Vsaki sezoni se je potrebno zahvaliti za to, kar nam prinese! In pomlad je pri tem vedno zelo radodarna. Povabimo, torej, pogrnimo dolgo mizo, pobrišimo prah z najboljšega servisa, ohladimo vino in za nedeljo začnimo že v soboto.

DELOVNI NAČRT

NAKUP

Vse sestavine se (spomladi) da dobiti, a vseh ne v najbližji trgovini in zadnji hip!

Za goveji vrat pokličite mesarja teden prej, da vam ga ne bo zmlel, in pojdite ponj v soboto po tržnici. Tudi za rabarbaro se  na tržnici pozanimajte teden dni prej, katero branjevka vam jo bo prinesla v soboto.

V soboto, torej, najprej na tržnico, po vse mlado in sveže, čebulo, zelene šparglje, zelišča, korenje, krompir, rabarbaro, nato pa k mesarju po goveji vrat.

SOBOTA

Goveji vrat z omako dajte v vročo vodno kopel (70 stopinj) v vrečki, iz katere iztisnete zrak, 24 – 30 ur pred serviranjem.

Zeliščna panakota – pripravite jo lahko 24 ur prej.

Če boste kruh spekli z drožmi, morate testo zamesiti že prejšnji večer. Če boste izbrali recept za bageto d’epi, lahko začnete  v nedeljo zjutraj.

NEDELJA

Za štiri hode in 6 – 8 ljudi je najboljše, če sta oba gostitelja kuharsko opravilna. Predlagano kosilo ni zapleteno, vseeno pa je za spomladansko zahvalo potrebno žrtvovati nedeljsko dopoldne. A vmes bo čas tudi za sprehod, saj je kuža tega vajen.

RECEPTI

Zeliščna panakota

Sonce že lepo ogreje in zato se kosilo začne na terasi z mehurčki v roki. Ko si drugi ogledujejo spomladansko cvetenje, se eden od gostiteljev izmuzne, da pripravi prvi krožnik. Zeliščna panakota z mariniranimi surovimi zelenimi šparglji, sezamom in vloženimi črnimi orehi.

Bageta d'epi

Bageta v obliki klasa, toda ne enega, temveč iz vsaj treh mok! Recept, ki je vsestransko uporaben, saj lahko spečemo klasično bageto, ustvarjamo s škarjami, spreminjamo moke in trgamo majhne žemljice ob različnih jedeh. Količina je za dve bageti, saj bo ena prehitro pošla, druga pa bo hvaležno dobra še naslednji dan.

Predvsem pa je to šola okusov! Vsaka moka da vse od sebe, vse skupaj pa se združijo v nadokus. ”Od zdaj naprej pa ne boš več vedno pekel le belega francoza,” se je iz njenih polnih ust, da se je drobilo vse naokrog, slišalo kot pohvala.

Čajna juha

Spomladansko kosilo je lahko, toda pestro. Zahvaliti se moramo za življenje, rast, prebujanje. Po kosilu sonce še ne zaide, zato dan še ni končan, naj bo torej še naprej aktiven. Prva jed je bila kot pena, druga pa ne bo niti kot juha, temveč kot – čaj! Iz mlade čebule je nastala prava pomladna infuzija, v kateri se kopa hrustljavi zdrobov cmok.

Goveji vrat

Spomladi je mlada zelenjava, zato ni potrebno, da je takšno tudi meso. Mesarji goveji vrat najraje zmeljejo, zato ga je potrebno pravočasno naročiti. V dolgi vodni kopeli mu bo tako prijetno vroče, da se bo do drugega dne iz najcenejšega kosa preobrazil v najdražjega.

Pita z rabarbaro

Rabarbara je tista, ki ima spomladi na vrtu največje liste in najdaljša stebla. Ko je bo čez nekaj časa polna cela tržnica, bo za kompot, ko pa je še tako mlada, je potrebno vsako njeno sočno steblo, ki je tako prijetno kislo, posebej zložiti v dolgi tart, in ji podložiti nekaj mehkega ter žlahtnega. Sladko je in kislo, mehko je in hrustljavo, sočno je, drobi se in na ustnicah je smetana.

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!