Vse o TR

Kaj boste spoznali?

  • – Teden restavracij, največjo kulinarično akcijo v Sloveniji.
  • – Vse odgovore na vsa vaša vprašanja o Tednu restavracij.
  • – Teden restavracij: kdo, kje, koliko, kaj, kako, zakaj.

Akcija Teden restavracij vabi v najboljše slovenske restavracije in s tem promovira vrhunsko slovensko kulinariko. V njo so vključene izbrane slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najbolj kulinaričnega tedna v letu v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v najmanj treh dejanjih – hodih.

Cena posebej za Teden restavracij kreiranih menijev je prijazna do stalnih gostov, ki so s tem nagrajeni za svojo zvestobo, in novih, za katere je to priložnost za spoznavanje vrhunske kulinarike, ki ni nujno, da je vedno draga in elitistična.

Teden restavracij je ekskluzivna prireditev, na katero so vabljeni samo tisti, ki radi (in) dobro jejo (dobrojedci) in v kateri lahko sodelujejo samo najboljše slovenske restavracije. Osnova za izbiro so ocene kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja na spletnem portalu Izbor okusov www.vivi.si.

KREATIVNOST

Teden restavracij je šola okusov, zato v tem tednu ne ponavljamo, temveč odkrivamo, spoznavamo, se učimo. Od chefov zato pričakujemo, da so izvirni, ustvarjalni, neobičajni, od gostov pa, da so radovedni, raziskovalni, svobodomiselni.

CENA

Teden restavracij je cenovna formula, ki zagotavlja menije z najmanj tremi hodi po enotni ceni, z dodatkov za kakovost v najboljše ocenjenih restavracijah. Tako pa ni zato, da bi bilo (le) poceni, temveč zato, da se lahko Tedna restavracij udeležijo vsi, ki radi dobro jejo.

KAKOVOST

Teden restavracij je ekskluziven, zato v njem sodelujejo le restavracije in gostilne, ki si to zaslužijo s kakovostjo, in le gostje, ki radi dobro jejo. Zato se chefi v Tednu restavracij še bolj trudijo, gostje pa so še bolj kritični. Na ta način Teden restavracij ni le dvakrat letno, temveč celoletno, saj gostje vemo, da je Teden restavracij zaščitni znak kakovosti slovenskih gostiln in restavracij.

MLADOST

Teden restavracij je namenjen vsem mladim, po letih in srcu. V njem dobijo priložnost tudi mladi kuharji, da pokažejo, kaj že znajo. Oni so naši bodoči chefi. Teden restavracij najbolj privablja mlade goste, ker ni res, da jih nič ne zanima in da jejo le hitro. Oni so bodoči gostje dobrih restavracij in dobrojedci. V Tednu restavracij pa se mlado počutijo tudi starejši, ker niso sami in ker uživajo, zato se bodo še vračali.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je Teden restavracij?

Teden restavracij je povabilo najboljših slovenskih restavracij na boljši in cenejši obisk kot običajno.

Teden restavracij je najbolj okusen in najdaljši teden v letu. V tem tednu namreč v slovenskih gostilnah dobro in poceni jemo, zato traja deset dni in se vsako leto dvakrat ponovi.

Teden restavracij ni le akcija, temveč je dobrojedsko gibanje. Teden restavracij je TR –  slovenska referenca za dobrojedstvo. 

Akcija Teden restavracij promovira vrhunsko slovensko kulinariko. V njo so vključene najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najbolj kulinaričnega tedna v letu v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v najmanj treh dejanjih – hodih. 

Cena posebej za Teden restavracij kreiranih menijev je prijazna do stalnih gostov, ki so s tem nagrajeni za svojo zvestobo, in novih, za katere je to priložnost za spoznavanje vrhunske kulinarike, ki ni nujno, da je vedno draga in elitistična.

Teden restavracij je ekskluzivna prireditev, na katero so vabljeni samo tisti, ki radi (in) dobro jejo (dobrojedci) in v kateri lahko sodelujejo samo najboljše slovenske restavracije. 

Meniji Tedna restavracij morajo ustrezati kriterijem vrhunske kakovosti, fiksna cena pa je za vse enaka in predstavlja najboljše razmerje visoke kakovosti in žepu prijazne cene. Gostje v Tednu restavracij sodelujejo tako, da s pomočjo spletne strani Tedna restavracij www.tedenrestavracij.si izberejo želeno restavracijo in rezervirajo svoj sedež.

Ali je Teden restavracij zgolj slovenska akcija?

Prvi Teden restavracij so organizirali v New Yorku leta 1992, od takrat pa se je akcija razširila po vsem svetu. Bistvo akcije je povsod ponudba posebnih menijev po nižji ceni od običajne. Po različnih mestih in državah traja Teden restavracij različno dolgo, različne pa so tudi cene posebnih menijev. Slovenski Teden restavracij smo prvič organizirali leta 2012, v okviru Evropske prestolnice kulture. Akcija je leta 2013 postala vseslovenska in tradicionalna.

Je Teden restavracij namenjen samo slovenskim gostom?

Na Tednu restavracij so dobrodošli vsi gostje, ki radi dobro jejo, iz Slovenije in celega sveta. Zato je uradna spletna stran Tedna restavracij, preko katere gostje izbirajo restavracije in rezervirajo, dvojezična, v slovenščini in angleščini.

Kdaj je Teden restavracij?

Teden restavracij traja od petka do prihodnje nedelje (deset dni), dvakrat letno, spomladi in jeseni. Datum Tedna restavracij ni znan dolgo vnaprej, temveč je objavljen na uradni spletni strani Tedna restavracij deset dni pred začetkom sprejemanja rezervacij za obisk restavracij.

Zakaj Teden restavracij ne traja vse leto?

Zakaj Teden restavracij ne traja vse leto in kako si lahko sami, tako gostje kot gostinci, Teden restavracij raztegnete čez vse leto, si lahko preberete tukaj.

Katere restavracije sodelujejo v Tednu restavracij?

V Tednu restavracij sodelujejo restavracije in gostilne, ki jih k sodelovanju povabi selektor Tedna restavracij, kulinarični kritik Uroš Mencinger, ki vsako restavracijo in gostilno oceni. To pomeni, da sodelujejo v Tednu restavracij le najboljše slovenske restavracije in gostilne.

Kako se lahko restavracije prijavijo za sodelovanje v Tednu restavracij?

Restavracije, ki se zanimajo za sodelovanje v Tednu restavracij, se lahko prijavijo za ocenjevanje. Ko jih selektor TR kulinarično oceni, dobijo vabilo za sodelovanje, če ustrezajo merilom kakovosti.

Prijavnica za ocenjevanje

Kakšen je kriterij kakovosti za izbor sodelujočih restavracij?

Selektor Tedna restavracij povabi k sodelovanju restavracije, ki so si ob predhodnem obisku prislužile vsaj en srček glede po kriterijih iskalnika najboljših slovenskih gostiln in restavracij Izbor okusov (www.vivi.si). Izjemoma lahko selektor zaradi regionalne zastopanosti k sodelovanju povabi tudi restavracije, ki so dobile oceno Nasmeh.

Srčki, mera za kakovost slovenske kulinarike

Prijavnica za ocenjevanje

Primer poročila o ocenjevanju

Kako lahko rezerviram sedež v restavraciji v času Tedna restavracij?

Na uradni spletni strani Tedna restavracij so objavljeni vsi podatki o vseh sodelujočih restavracijah, z meniji in informacijo o rezervaciji.

Restavracije, ki sprejemajo rezervacije telefonsko, je potrebno poklicati na telefonsko številko, ki je navedena v informaciji o rezervaciji.

Restavracije, ki sprejemajo rezervacije preko elektronske pošte, je možno rezervirati neposredno s klikom na gumb REZERVIRAJ na podstrani restavracije. Rezervacija velja, ko restavracija rezervacijo potrdi po elektronski pošti.

Na spletni strani so pri vsaki sodelujoči restavraciji objavljeni tudi podatki o še razpoložljivih mestih.

Za koliko oseb lahko rezerviram?

Vsaka sodelujoča restavracija določi sama pogoje rezervacije. Vendar Teden restavracij ni namenjen velikim skupinam gostov, zato večina restavracij sprejema le rezervacije za največ 6 oseb.

Koliko sedežev posamezna restavracija nameni Tednu restavracij?

Ta podatek je naveden ob predstavitvi restavracije na spletni strani Tedna restavracij. Nekatere restavracije namenijo Tednu restavracij omejeno število sedežev, nekatere pa vse razpoložljive sedeže.

Kolikšna je cena menija?

Cena menija je fiksna za vse sodelujoče restavracije, z možnostjo doplačila za kakovost za najboljše ocenjene restavracije. Fiksna cena se določi vsako leto posebej.

V fiksno ceno ni vključena dodatna ponudba, ki jo lahko ponudi vsaka restavracija posebej, na primer vinska spremljava ali dodatni hodi, vendar se vsak gost sam odloči, ali bo dodatno naročil še kaj.

Najboljše ocenjene restavracije lahko k osnovni ceni menija dodajo doplačilo za kakovost (srčke), ki se prav tako določi vsako leto posebej.

Kaj dobim za ceno menija?

Meni Tedna restavracij v vsaki sodelujoči restavraciji mora imeti 3 hode ali več, začeti pa se mora s pozdravom iz kuhinje, ki se ne šteje kot prvi hod.  Meni je znan vnaprej in je objavljen med podatki o sodelujoči restavraciji na spletni strani Tedna restavracij.

Ima vsaka restavracija samo po en meni?

Vsaka sodelujoča restavracija sama odloči, koliko posebnih menijev bo ponudila v Tednu restavracij. Večina sodelujočih restavracij ponudi več kot en posebni meni.

Ali je poskrbljeno tudi za goste s posebnimi željami (alergije, brez mesa, dietno …)?

Posebne želje morajo gostje izraziti ob rezervaciji. Če jih bo mogoče izpolniti, bodo tako izvedeli pravočasno. Nekatere restavracije imajo že vključene brezmesne menije, v drugih pa se je o tem in drugih željah potrebno pravočasno dogovoriti. Vsekakor velja pravilo, da se dobre restavracije skušajo prilagoditi željam gostom, če je le mogoče.

Kdo organizira Teden restavracij?

Teden restavracij organizira VIVI d.o.o. Vodja Tedna restavracij je Violeta Mencinger.

Arhiv Tedna restavracij

Začelo se je 2012. Vse sodelujoče restavracije po letih.

Če niste našli odgovora na Vaše vprašanje, nas lahko kadarkoli kontaktirate na e-mail naslov info@vivi.si ali nam pošljete sporočilo na naši Facebook strani in z veseljem Vam bomo odgovorili.

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!