Dunaj je takšna svetovna metropola in tako blizu Sloveniji, da je kot nalašč za hiter izlet, na katerem pa se veliko zgodi. A ni zanimiv le zaradi zgodovine, muzejev, gledaliških uspešnic in Grabna; tudi kulinarično se na Dunaju ves čas dogaja.

Dunajčani veljajo za izbirčne dobrojedce, ki za dobro malico ali kosilo z veseljem “žrtvujejo” nekaj dragocenega časa v vsakdanjem vrvežu moderne in zgodovinske evropske prestolnice. Starodavna metropola je že od nekdaj stičišče med vzhodom in zahodom, kar se zrcali v bogati ponudbi kultnih jedi in domiselnih kulinaričnih tehnik. Iznajdljivi gostinci so etnično in kulturno raznovrstnost skozi zgodovino uspešno ujemali v svoje jedi, jih aristokratko očedili in iz preprostih sestavin ustvarili unikatne (in legendarne) jedi. Zato ne preseneča, da še danes večina sestavin na krožnikih prestižnih dunajskih restavracij izvira iz več kot 2000 okoliških kmetij, ki so iz roda v rod oskrbovale razvajene želodčke meščanske in plemiške družbene smetane.

“Dunajčan bo dolgo hodil mimo restavracije in si skozi okno ogledoval dogajanje, preden se bo odločil za obisk. Če mu bo všeč, bo raje tiho, da bo tudi naslednjič dobil prosto mizo in lahko v miru užival. Če mu ne bo všeč, bo to povedal vsem, ki jih pozna.” se radi pošalijo dunajski gostinci. Povprečneži in posnemovalci imajo zato zelo omejen rok trajanja. Dolgoročno se ohranijo zgolj tisti, ki imajo zgodbo, ideje, predvsem pa dušo. Tukaj se bogata dediščina nekdanje imperialistične velesile meša s kulinaričnimi vplivi priseljencev iz vsega sveta ter navdihuje z modernimi svetovnimi kulinaričnimi trendi. Zato ob vrhunskih restavracijah cvetijo tudi gostilne in podružnice s konceptom, ki kljub množičnim ambicijam ne pozabljajo na kakovost.

Od moderno zastekljenih (in z Michelinovimi zvezdicami okronanih) restavracij do avtentičnih družinskih gostiln – na Dunaju se vrhunska kulinarika najde v vseh možnih oblikah, barvah in okusih. Tukaj se mešata inovativnost s tradicijo, intimnost s spektaklom, in skozi kontraste ustvarja edinstveno kulinarično zgodbo, ki se v bogatosti in ustvarjalnosti zlahka kosa z drugimi (kulinaričnimi) prestolnicami. Zato se jo splača izkusiti (večkrat). Saj se med mestnimi ulicami ne skrivajo samo dunajski zrezki in sacher torte, temveč obilna zakladnica užitkov za dušo in želodec.
Na tesnem s časom? Oglejte si naš predlog, kako preživeti nepozaben enodvnevni kulinarični izlet na Dunaj.

 

NAJVEČ SRČKOV:

PALAIS COBURG
Elegantna restavracija, kjer lahko ob kosilu srečate tudi kakšnega predsednika ali filmsko zvezdo. Chef Silvio Nickol ustvarja lastno vizijo vrhunske mednarodne kulinarike – suvereno, domiselno in bogato v okusih.
Coburgbastei 4
+43 (0)1 51 81 80
www.palais-coburg.com

KONSTANTIN FILIPPOU
Gault Millaujev chef leta 2016 Konstantin Filippou uspešno združuje južno- in srednjeevropsko kulinarično tradicijo z modernimi gastronomskimi tokovi.
Dominikanerbastei 17
+43 (0)1 512 22 29
www.konstantinfilippou.com

PETZ IM GUßHAUS
Nekdanji chef Palais Coburga Christian Petz se je podal na svoje in dobrojedce vabi z bogato kuhinjo klasično dunajskih in mediteransko navdihnjenih jedi.
Gußhausstraße 23
+43 (0)1 504 47 50,
www.gusshaus.at

STEIRERECK IM STADTPARK
Najboljša in najbolj elegantna dunajska restavracija je nedavno dobila novo preobleko, s katero so vrhunske kreacije chefa Heinza Reitbauerja odslej še okusnejše. Ker pa je to vrhunstvo, ima Steirereck tudi svoj bistro, ki je pravzaprav sirarna, s spodnje strani in tik ob kanalu je Meierei, stara dunajska kuhinja na nov način.
Am Heumarkt 2
+43 (0)1 713 31 68
www.steirereck.at

Petz im Gusshaus na Dunaju

Zadnje urejanje: 28. decembra 2015

Od mišelinke do vampov Gusshaus, za Karlovo cerkvijo v četrtem becirku, bi bil klasičen Beisel (kar je neprimerno boljše kot po naše/štajersko ”pajzl”), kakršnih je na Dunaju na stotine, če pred imenom ne bi bilo še priimka Petz. Ko pa eden najboljših chefov Avstrije – učenec stoletnega nemškega ”kocha” Eckarta…

RAD DOBRO JEM:

PLACHUTTA
Verjetno najbolje pripravljena jušna govedina (tafelspitz) na Dunaju prepriča tudi najbolj zahtevne ljubitelje mesnih dobrot. Pravi naslov za vse, ki želite poskusiti legendarno tradicionalno jed v moderni preobleki.
Wollzeile 38
+43 (0)1 512 15 77
www.plachutta.at

MEIEREI IM STADTPARK
Če ni časa za daljši obed v Steirerecku, se vedno najde kakšna ura za obisk njegove “light” izvedbe. V isti stavbi, na isti lokaciji, a namesto luksuznih večerij bogata ponudba več kot 120 vrst sira iz 12 držav, obilica tradicionalnih avstrijskih jedi z modernim pridihom in božanske sladice. Ob enih iz pečice zadiši dnevno sveži jabolčni zavitek, uro kasneje pa še skutni, ki ob domači vanilijevi kremi pričara nasmešek na usta vsakega sladkosneda.
Am Heumarkt 2
+43 (0)1 713 31 68
www.steirereck.at

ZUM SCHWARZEN KAMEEL
Ena najljubših gastronomskih destinacij avtentičnih Dunajčanov se že dopoldan napolni z lačnimi dobrojedci, ki znajo ceniti njene kruhke z neštetimi namazi, zvečer pa z aromatičnimi okusi avtentičnih avstrijskih dobrot.
Bognergasse 5
+43 (0)1 533 81 25
www.kameel.at

OKTOGON AM HIMMEL
Oktogon je rajska destinacija za vse dobrojedce, ki ob vrhunskih okusih znajo ceniti naravno in biološko. Ekološka pridelava je tukaj vrhovna zapoved, ki velja za vse od mesa in klobas, sezonske in lokalne zelenjave ter pekarskih izdelkov.
Križišče Himmelstraße in Höhenstraße
+43 (0)1 328 89 36
www.himmel.at

FABIOS
Chef Joachim Gradwohl v svoji restavraciji združuje avstrijsko in italijansko kulinarično izročilo s pridihom svetovljanstva v edinstvene domiselne kreacije, ki ob obsežni vinski ponudbi iz obeh dežel ustvarijo nepozabno dobrojedsko izkušnjo.
Tuchlauben 4-6
+43 (0)1 532 22 22
www.fabios.at

GAUMENSPIEL
Dieter Breitenecker vabi na okusne večerje na najvišjem nivoju. Poleti vabi simpatična terasa, pozimi za toplo vzdušje poskrbi ogenj iz kamina. Majhna restavracija velikih okusov, fina a hkrati presenetljivo preprosta.
Zieglergasse 54
+43 (0)1 526 11 08
www.gaumenspiel.at

MRAZ & SOHN
Chef Markus Mraz ni samo na tekočem z najnovejšimi kulinaričnimi trendi, temveč se ob tem (uspešno) trudi kreacijam vsakič dodati tudi osebno noto. Tudi obsežna vinska ponudba z več kot 700 etiketami navduši z odličnimi vini iz vseh kontinentov.
Wallensteinstraße 59
+43 (0)1 330 45 94
www.mraz-sohn.at

Fabios, Dunaj

Zadnje urejanje: 28. novembra 2015

Lokacija je le za vogalom Grabna, na katerem se drenjajo turisti s celega sveta, in okrog katere je v dveh letih z novim hotelom Park Hyatt ter trgovinami vseh svetovno najbolj luksuznih znamk zrasel nov dokaz, da Avstrija in Dunaj nista v krizi. Logično, da je to prestižni dunajski naslov,…

Gaumenspiel, Dunaj

Zadnje urejanje: 28. decembra 2015

Sproščena igra okusov Čeprav je vse staro oziroma častitljivo, saj je na Dunaju, v njegovem sedmem staro-meščanskem becirku, v stari hiši s prav takšnim notranjim vrtom, med debelimi, obokanimi stenami in njihovimi toplimi barvami, na starih stolih in pred starim šankom, je Gaumenspiel pravzaprav zelo moderna restavracija. Zato, ker vanjo…

MIMOJEDE:

DIE BURGERMACHER
Mladi par slow-food navdušencev se je odločil redefinirati klasični urbani prigrizek in iz hitre hrane narediti kulinarično doživetje, kar se okusi v vsakem grižljaju in vsaki sestavini – od domačih kruhkov, biološko pridelanega mesa, do hišnih majonez in omak. Eksperimentiranje je tukaj na dnevnem redu, hrano pa zaokroži bogata ponudba izbranih znamk piva.
Burggasse 12
+43 (0)699 11 58 95 99
www.dieburgermacher.at 

ON MARKET
Začne se z dunajskim zajtrkom na tržnici, nadaljuje pa fusion vse do drugega jutra. Ni le fusion hrana, takšno je tudi vzdušje, zaradi ambienta, gostov, okolice, vas. Kitajska kuhinja, ki je tudi japonska, malo tajska in še kakšna azijska, toda vsak krožnik je več od klasike in naveličanosti.
Linke Wienzeile 16
+43 (0)1 581 12 50
www.on-market.at
odprto vsak dan od 7. do 2. ure

A BARRACA
Ko vstopiš, te ime več ne čudi. Barraci se pozna, da je v prvem becirku že 12 let, a še vedno velja za ”skrivni namig”. Za dunajsko borzo je v stranski ulici še vedno skrita, zato njene ribe, ki imajo tako poseben vonj, poznajo le pravi ljubitelji bakalarja.
Hohestauffengasse 7
www.abarraca.at
telefon +43 660 346 5737
zaprto ob nedeljah in praznikih

ON market, Dunaj

Zadnje urejanje: 11. aprila 2016

Moderni Kitajec kot azijski fusion Ni zmajev, ne kitajskega kiča, niti vrtljivih pladnjev, zgolj palčke na vsaki mizi, na kockastih tleh, ob dolgem barskem šanku, pred visokimi stenami, prekritimi z dolgimi dekorativnimi tekači skandinavskega marimekko živobarvnega sloga, pod stropom z velikim trebušastim baldahinom v obliki lestenca. Vse to nasproti tržnice,…

A Barraca, Dunaj

Zadnje urejanje: 12. marca 2016

Sušena riba kot barik, sveža kot polenovka Bakalar je pri nas skoraj vedno namaz, ki po konsistenci spominja na zaseko, a ima izrazit, prepoznaven okus, pravzaprav nadokus, po morju in vročini, pravzaprav sušenju, brez dimnega priokusa. Takšen ni priljubljen več le za božič, temveč je postal skoraj obvezni začetek morskega…

VINSKI BARI

LE CRU
Le Cru poleg klasičnih šampanjskih hiš ponuja tudi šampanjce manj znanih izvrstnih vinogradnikov. Ponudba šampanjcev na kozarec se spreminja tedensko, vedno so na voljo vsaj trije.
Petersplatz 8
+43 (0)1 533 42 60
www.lecru.at
zaprto v nedeljo

SKY BAR
Stilsko dovršen bar v sedmem nadstropju eminentne nakupovalne hiše s širokim pogledom nad dunajskimi strehami ter še širšo ponudbo izbranih viskijev in koktajlov.
Nakupovalna hiša Steffl
Kärtner Straße 19
+43 (0)1 513 17 12
www.skybar.at

ONYX BAR
Edinstveni pogled na Štefanovo cerkev že čez dan privablja številne goste k relaksaciji v prijetnem ambientu in globokih foteljih, po 22. uri pa se bar napolni z večernimi gosti, ki se prihajajo družiti z dunajsko smetano.
Hotel Do & Co
Stephansplatz 12
+43 (0)1 53 53 96 94 29
www.doco.com

PASAŽA ALBERTINA
Nekdanji podhod nedaleč od dunajske opere se je preobrazil v futuristično mešanico gastronomskih destinacij, klasičnih ameriških barov in obilice dogajanja.
Križišče Opernring in Operngasse
+43 (0)1 512 08 13
www.albertinapassage.at

NAKUP

JOSEPH GENUSS
Joseph Weghaupt je z otvoritvijo pekarne Joseph na Dunaju sprožil pravi kulinarični boom. Njegovi mojstrski kruhki, slaščice in drugi pekarniški izdelki so več kot odličen argument za obisk ene najznamenitejših pekarn avstrijske prestolnice.
Landstraßer Hauptstraße
+43 (0)1 710 28 81
www.joseph.co.at/genuss

MARCO SIMONIS
Ekskluzivne vrhunske delikatese, dekorativni predmeti, izbrana vina in obširna knjižnica kulinaričnega čtiva so več kot odličen razlog za obisk elegantne trgovine istoimenskega gastronomskega trgovca.
Dominikanerbastei 10
+43 (0)1 512 20 10
www.marcosimonis.com

CH. DEMEL’S SÖHNE
Sladokusna tradicija iz daljnega leta 1786 se še danes okusi v vrhunskih slaščicah nedvomno najznamenitnejše dunajske slaščičarne, kjer lahko v čudovitem rokokočnem ambientu podoživljate užitke, s katerimi so se pred stoletji razvajali cesarji in aristokrati.
Kohlmarkt 14
+43 (0)1 535 17 17 0
www.demel.at