Moderni Kitajec kot azijski fusion

Ni zmajev, ne kitajskega kiča, niti vrtljivih pladnjev, zgolj palčke na vsaki mizi, na kockastih tleh, ob dolgem barskem šanku, pred visokimi stenami, prekritimi z dolgimi dekorativnimi tekači skandinavskega marimekko živobarvnega sloga, pod stropom z velikim trebušastim baldahinom v obliki lestenca. Vse to nasproti tržnice, dunajskega Naschmarkta, ki temu modernemu Kitajcu z azijsko fusion kuhinjo tudi daje ime. Toda ON je potrebno brati tudi nazaj, saj lastnik Simon Xie Hong želi še poudariti, da tukaj ne boste podlegli kitajskemu sindromu ojačevalcev hrane, ki ima zato povsod in vsa enak okus.

Zato je ON market dunajski hit, ker je moderen in velemesten, sproščen in mladosten, a hkrati še vedno kitajski, pa vseeno v enaki meri tudi dunajski. Ni sicer ”schnitzla”, toda zato so njegova specialiteta vampi in z njimi še vsa druga drobovina. Za predjed svinjski želodec, tanko nalistan, v pekoči omaki z okro in fermentiranim želodcem. Potem pa še telečji vampi, toda spomladanski, s čemažem, spet v drugačni omaki, drugače pekoči in globoki, vampi bolj hrustljavi kot mehki, bolj pečeni kot kuhani, vse skupaj pa zaradi mešanice okusov in drugačnosti ne le všečno, temveč tudi nalezljivo.

Kitajska kuhinja, ki je tudi japonska, malo tajska in še kakšna azijska, toda vsak krožnik je več od klasike in naveličanosti. Pekoči ribji lonec s Tomaževimi wan tan žepki, kitajski bouillabaise, tofu z bučnim oljem in fermentiranim račjim jajcem, dim sum z raco in timijanom, zraven pa pekoči kimchi, pekoči žabji kraki, zelo pekoča hongkonška svinjska rebrca, karamelizirana jagnječja jetra, telečji jezik iz voka, nežna kozličkova krona (hrbet) s črno peteršiljevo omako in riževimi rezanci, celo črna lignjeva rižota, toda pekoča, in tudi pekoči mango, seveda na čokoladnem moussu.

Začne se z dunajskim zajtrkom na tržnici, nadaljuje pa fusion vse do drugega jutra. Ni le fusion hrana, takšno je tudi vzdušje, zaradi ambienta, gostov, okolice, vas.

 

 

INFO

ON market
Linke Wienzeile 16, Dunaj
telefon +43 1 581 1250
www.on-market.at
odprto vsak dan od 7. do 2. ure

 

Tags: , , , , , , , , ,