Fabios, Dunaj

24. avgusta 2015

Lokacija je le za vogalom Grabna, na katerem se drenjajo turisti s celega sveta, in okrog katere je v dveh letih z novim hotelom Park Hyatt ter trgovinami vseh svetovno najbolj luksuznih znamk zrasel nov dokaz, da Avstrija in Dunaj nista v krizi. Logično, da je to prestižni dunajski naslov, ki je že dvanajst let, odkar je najbolj znani dunajski Italijan Fabio Giacobello po uspehih v Cantinetti Antinori, A tavoli in Novelliju odšel na svoje, najbolj znani kulinarični oder avstrijske prestolnice.

fabios ambient-1

Pred dvema leta je Fabios dobil novo pohištvo, s katerim je predvsem v bistro delu postal še bolj trendy, in novega chefa, ki je bil pred tem dolga leta čez cesto v Meinlu. Joachim Gradwohl, leta 2007 tudi najboljši avstrijski chef, pa je v restavraciji, v kateri se bolj gleda po sosednjih mizah kot po krožnikih pred seboj, zdržal le leto dni. Pravzaprav so vsi Giacobellovi poskusi, da v Fabios pripelje zvezdniškega kuharja, že pred Gradwohlom odpovedali, zato je trenutni chef povratek h koreninam. Christoph Brunnhuber je v Fabiosu začel in z njim se je na Tuchlauben vrnila moderno-preprosta italijanska kuhinja, ki ob Giacobellovem občutku za lepo zveneče sestavine in lepo oblečene goste potrebuje le še spretnega – ne umetniškega – chefa.

Jedilni list je preprost in na hitro se ne razlikuje od konkurence za pol Fabiosovih cen. Toda razlike so v podrobnostih, ki se odlikujejo z znanimi imeni, živimi barvami in všečnimi okusi. Pimentos & stracciatella (15,50 evra) so majhne paprike, ki so vseh treh barv, rumene, rdeče, zelene, do mehkega opečene, v družbi tankih in dolgih rezancev burrate, zelo kremaste, sveže in mlade, obdane z živo-rumeno paprično omako. Še malo sezonskega pesta, od krebuljice preko čemaža do bazilike, in nekaj kapljic olivnega olja, ki je tudi na mizah, da pogrinjek ni na računu le zaradi soli.

Fabios - Rizota

Krompirjevi njoki z melancani in paradižniki (di Pachino s Sicilije) so spomladi malo deplasirani, a okusi so lepi in čisti, izvedba mehka in topljiva, omaka resna in polna. Prava italijanska pašta, ki diši, da imajo še sosedje kaj od tega.

Rižota s hobotnico in limonovim krompirjem pa je bila še boljša. Cena 18,50 sicer divja, toda še dražje so tiste na vsakem vogalu, ki so le na pol kuhan riž z dodatki … Prava konsistenca in odlično ujemanje arom ter okusov (sladko, slano, kislo)

V sladkem delu je Fabiosov izbor še bolj preprost od secondo ponudbe steakov na španskem žaru (josper) pod benečanskim imenom (fogolar). Izbor sorbetov (nasproti sladolednega kioska, Eissalon Tuchlauben, z najboljšim sladoledom na Dunaju!), kavna panna cotta, creme brulee, ki je bil korekten, a ne čez to, čokoladni souffle in jabolčni tarte (v mestu štrudlja). Zato pa Angelina Jolie & Brad Pitt svoj provansalski rose, 2013, Chateau Miraval, ponujata za 6 evrov kozarec. Najedli smo se boljše kot napili, nagledali lepše kot plačali.

 

INFO

Fabios
Tuchlauben 6, Dunaj
+43 1 532 2222
www.fabios.at
fabios@fabios.at
odprto od ponedeljka do sobote med 12. in 23. uro
zaprto v nedeljo

še več Dunaja

 

Tags: , , ,