Vse o SladoLentu

Zakaj je to za Vas?

  • – SladoLent je največja promenada vrhunske slovenske kuhinje.
  • – Na SladoLentu od leta 2011 nastopajo najboljši slovenski chefi in chefinje.
  • – Na SladoLentu vsak večer nastopajo in kuhajo v živo po trije vrhunski chefi.
  • – V času Festivala Lent je SladoLent najboljša slovenska gostilna.

Kulinarična predstava ob Dravi

SladoLent je promenada slovenske kulinarike

V okviru Festivala Lent v Mariboru od leta 2011 na dravski promenadi poteka festival ulične prehrane SladoLent , na katerem vsako leto v živo kuhajo najboljše slovenske chefinje in chefi, v spremstvu vrhunskih slovenskih vin

Festival Lent v Mariboru, največji slovenski poletni festival, se vsako leto spremeni tudi v največjo promenado slovenske vrhunske kuhinje! Na SladoLentu, street food festivalu, vrhunski slovenski chefi in chefinje predstavljajo svojo kreativnost v pripravi avtorskih jedi ulične prehrane. Njihove spremljajo tudi vrhunska vina slovenskih top vinarjev iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel.

fl2019 Sladolent Pavli Jager Vrbnjak Zdovc pigac si 4247Toda, ali je street food festival sploh lahko še pomembna vest, glede na to, da se po Sloveniji v poletnem času odvijajo podobni festivali na vseh koncih in krajih?! Odgovor je še kako pritrdilen – zaradi razlike!

Ne le, da je bil SladoLent prvi v Sloveniji, ki je iz ulične prehrane naredil prireditev, temveč je še vedno tudi edini, ki mu je street food le oder za – kuharsko predstavo. Prav ta predstava, ki se ob Dravi v času Festivala Lent odvija vsak večer v treh odprtih kuhinjah, pa je glavna posebnost SladoLenta. V njej, namreč, nastopajo le – najboljši igralci/kuharji!

Za devet dni tako SladoLent ob Dravi v času Festivala Lent postane ne le največja, temveč tudi najboljša slovenska gostilna. V nobeni drugi ne moreš v tako kratkem času preizkusiti jedi toliko vrhunskih chefov, sploh pa ne po takšni ceni! Ni čudno, da se nihče od obiskovalcev ne pritožuje, ker je potrebno čakati v dolgi vrsti. Saj čakaš, da ti jed sveže, v živo in osebno pripravi sam chef!

Zadovoljstvo zaradi tega pa je obojestransko. Eden najboljših slovenskih chefov Janez Bratovž (JB restavracija) je na SladoLentu vsako leto zato: ”Ker je to posebna izkušnja, saj v svoji restavraciji ne morem imeti takšnega kontakta z gosti, tukaj pa kuham in hkrati kramljam z njimi, vzdušje je res posebno, vsi uživamo, gostje v hrani, mi z gosti”. Za najboljšega mariborskega chefa Davida Vračka (Restavracija MAK) pa je SladoLent – rokenrol! ”Zato, ker pridejo najboljši, ki v te majhne jedi vložijo veliko truda, znanja, spretnosti, domišljije, ustvarjalnosti. In to se dogaja sredi Maribora, med množico, ki hodi na Lent in vse to poskuša in uživa.”

SladoLent izziva

sladolent19 gostje 8večer16Ulična hrana že dolgo ni več zgolj modna muha, začasna izmišljotina, ki ji grozi obskurnost. Postala je samostojna kulinarična veja, z lastnimi trendi, pravili in tehnikami, oblika izražanja, ki se ne pusti ujeti na velike, težke krožnike v pompoznih restavracijah. To je užitek, ki ne potrebuje rezervacije in večerne toalete, temveč samo lakoto po dobrem in ščepec radovednosti. S SladoLentom je street food postal umetniška forma, v kateri najboljši chefi pilijo svojo ustvarjalnost.

S tem pa SladoLent tudi izziva! Chefe, da se ne zadovoljujejo s povprečnostjo, temveč stremijo k odličnosti. Le tako se, namreč, uvrstijo na dravsko promenado … Gostilne in restavracije, da kuhajo to in tako ter točijo takšna in toliko vin, kot to zmore SladoLent v hišicah in na ulici … Dobrojedce, da v vsem tem sladolentnem – uživate!

Odkar je SladoLent, ulična hrana niso samo hamburgerji, čevapčiči in palačinke! In to ne velja le za Festival Lent. Hkrati pa tudi visoka kuhinja in fine dining nista več le domena dragih in elitnih restavracij. Vrhunski chefi so s SladoLentom namreč šli na ulico.

S tem pa se je zgodilo še nekaj – vrhunska kulinarika se je začela pomlajati! Prvič zato, ker so jo začeli ”preko ulice” spoznavati tudi mlajši. Ko spoznajo chefa osebno na dravski promenadi, ga prej ali slej obiščejo tudi pri njem ”doma, v njegovi restavraciji. In, drugič, tudi tovrstna popularizacija vrhunske kuhinje je povzročila ”zvezdniški status” vrhunskih chefov. In kdo dandanes ne želi biti zvezda? Mladi želijo postati vrhunski chef, zato se izobražujejo doma in po svetu in zato je vsako leto tudi na SladoLentu med nastopajočimi chefi vedno več mladih chefov. Slovenska kulinarika ne le da se razvija, temveč se tudi pomlaja. Obiščite SladoLent in se prepričajte!

Kako se je začelo?

SladoLent je izšel iz Evropske prestolnice kulture, hkrati pa je odgovor na večletni izziv na Festivalu Lent, ki so mu v kulinarični ponudbi očitali ”zgolj čevapčiče na Lentu”. Uroš Mencinger, kulinarični kritik in z ženo Violeto producent SladoLenta: ”Če vsi hvalijo program Festivala Lent, a hkrati grajajo njegovo kulinarično ponudbo, pa naredimo še iz nje program, sva rekla in poklicala najboljše.”

Začelo se je v pravem cirkuškem prostoru s petimi vrhunskimi slovenskimi chefi (Ana Roš, Tomaž Kavčič, Gregor Vračko, Tanja Pintarič, Jure Tomič), ki so v treh dneh izvedli skupaj devet kulinaričnih predstav, vse so bile razprodane. Naslednje leto pa se je SladoLent že preselil na promenado. In so se nehale pritožbe, da je na Festivalu Lent kulinarika ”zanič”.

Kako poteka?

osmi gneca vina2Obiskovalci kupijo na blagajni bone – bon za posamezno jed stane 3,5 evra, bon za vino (na kozarec) pa 2 ali 3 evre -, s katerimi potem pri chefih kupujejo jedi. Vsak chef ima popolnoma opremljeno kuhinjo. Čim večja gneča je pred hiškami, tem bolj so chefi in obiskovalci zadovoljni. Vstop na samo prizorišče je brezplačen.

Koliko je obiskovalcev?

sladolent19 mak gneča1Glas o chefih, ki kuhajo pred obiskovalci, o velikem številu vrhunskih vin in o odličnem razpoloženju se je hitro razširil, tako da prihajajo obiskovalci iz vse Slovenije, vedno več pa je tudi Avstrijcev. Vsak chef pripravi po dve jedi in vsake vsaj po 200 porcij. Nekaterim zmanjka prej, nekaterim pozneje. Sicer SladoLent traja vsak večer od 19. do 24. ure. Vsako leto na njem okuša ulične kreacije najboljših slovenskih chefinj in chefov okrog 10.000 jedcev.

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!