SladoLent 2016
SladoLent izziva!
Ko vrhunski chefi množično obiščejo Maribor, je – SladoLent! Devet dni, 27 chefov, 25 vinarjev, 26 vin in več tisoč dobrojedcev. Toda na največji promenadi slovenskih chefov že dolgo ne gre več (le) za številke! Če je hotel prvi SladoLent še pokazati, kakšna je kakovostna ulična prehrana, je vsak naslednji ”ulico” spremenil v najboljšo slovensko gostilno, SladoLent pa v največjo promenado vrhunske slovenske kuhinje!
Kulinarika je, tudi v Sloveniji, vedno bolj popularna. Kuharski filmi, šovi in TV oddaje, kulinarični sejmi in prireditve, kuharske knjige, revije, tekmovanja in zborovanja, chefi po svetu in v živo … Toda le na SladoLentu vsak večer po trije vrhunski slovenski chefi in chefinje kuhajo samo za vas, le na SladoLentu lahko v devetih dneh obiščete 27 vrhunskih gostiln in restavracij ter osebno spoznate vse njihove chefe in avtorje, le na SladoLentu imate možnost in priložnost, da okusite 54 avtorskih in chefovskih jedi za ceno enega ”mišelinskega” menija!
A s tem se SladoLent ne primerja. S tem SladoLent izziva! Chefe, da se ne zadovoljujejo s povprečnostjo, temveč stremijo k odličnosti. Le tako se, namreč, uvrstijo na dravsko promenado … Gostilne in restavracije, da kuhajo to in tako ter točijo takšna in toliko vin, kot to zmore SladoLent v hišicah in na ulici … Dobrojedce, da v vsem tem sladolentnem – uživate!
Zaradi tega je vsak novi SladoLent izziv tudi za organizatorje. Zato smo letos poskrbeli za celostno podobo prizorišča in oblekli chefovske hišice v Electroluxove pečice. Zato smo že tako pestro vinsko ponudbo nadgradili z vinom večera in velikimi slovenskimi vini za majhno ceno. Zato smo iz SladoLenta naredili – Šolo okusov! Dobrodošli na 6. SladoLentu! Radi in dobro jejte ter pijte!
Violeta & Uroš Mencinger
Sodelujoči chefi in njihove jedi
Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)
– Postrv, lisičke, krompir in grah
– Zajec (file, ragu, in jetra), ohrovt in peteršilj
Grega Rozman (Restavracija Lambergh, Dvorska vas)
– Ocvrti raviol z nadevom jagnječje krače, mladi grah, krompirjeva krema s hrenom, ocvirki piščančje kože
– Mousse bele čokolade, sladoled bele čokolade z ingverjem, rženi drobljenec, kumare s koprom, gel limonine lupine, pena bele čokolade z rdečim zeljem
Peter Kovač (Restavracija Maxim, Ljubljana)
– Prsa bresse piščanca z domačimi krompirjevimi njoki in omako iz lisičk, pora in češnjevega paradižnika ter oljem krebuljice
– Štrukelj z albuminsko skuto, čokoladnim drobljencem, karamelizirano marelico in vaniljevim sladoledom, ter vaniljevo espumo in karameliziranim mandljem
Vino večera: Ribolla, Radikon, 2009, suho
Andrej Kuhar (Vila Herberstein, Velenje)
– Domači krompirjevi svaljki z lisičkami in pečeno kračo mladega piščanca
– Prepečen krompir z nadevom mesa iz tunke, pikantna solata mladega zelja
Janez Bratovž (JB Restavracija, Ljubljana)
– Mariniran in ocvrt losos zavit v kadaifi s pirejem sladkega krompirja in bučke
– Skutni sladoled s pehtranovo kremo in rozinami
Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
– Langaš (ocvrto testo, gorički jogurt z drobnjakom, nastrgana tünka in hren, redkvica, pražena konopljina semena)
– “Rajh’s senwič” (beli kruh, popečena svinjska krača, telečji jezik, hren, cotechino omaka, harrisa aioli, Luštov paradižnik, listi stebelne zelene)
Vino večera: Laški rizling Bodonci, Marof, 2012, suho
David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
– Ribji kebab
– Goveji pulled-dog
Tomaž Bolka (Gostilna Krištof, Predoslje)
– Testeninska blazinica nadevana s čemažem in bio Odemsovo skuto, bio Šlibarjevo polento trdinko, špinačo in prepeličjim jajcem
– Ocvrti bezgovi cvetovi z marelično kremo in češnjev štrudelj
Mojmir Šiftar (Skipass restavracija, Kranjska Gora)
– Na čaju okajena tuna s tapioko, črnim česnom in marinirano kumaro
– Skutna krema iz Gozda Martuljek s pečenim jabolkom in cimetovim čipsom
Vino večera: Ana Cuvée, Mlečnik, 2010, suho
Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica)
– »Kranjsk« ješprenj (Mrkotov ješprenj, Mlinaričeva kranjska klobasa s tepko, česnovi cvetovi, Pustotnikov sir)
– »Radolška« čokolada (čokolada, jabolka, med)
Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana)
– Piranski hot dog (pečenica iz piranskega brancina, štručka z oljčnim oljem in limono, majoneza z oljčnim oljem, ocvrta brancinova koža, špinača, koromač, pinjole, kandiran paradižnik)
– Na sopari kuhan kvašen cmok nadevan z odojkom
Bine Volčič (Monstera bistro, Ljubljana)
– Trgana teletina in fermentiran česen v brioševi skorji, solata (mlada čebulica, pečen paradižnik, redkvica, bob, grahovi poganjki, zelišča)
– Jabolka in smrekovi vršički: karamelizirana jabolčna vrtnica, sladoledna lučka iz smrekovih vršičkov
Vino večera: Renski rizling, Ducal, 2012, suho
Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
– Gratinirani njoki v kremi mladega graha, kuhanega v čaju kraške gmajne in hrustljavi sir
– Okus prekmurske gibanice v novi obleki
Igor Peresson (Etna, Divača)
– Hrustljava ječmenova mineštra
– Polenta in bakalar
Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško)
– Hrustljava paradižnikova rižota, solata, staran sir
– Dimljena postrv / pivov ponzu / ožgan por / redkev / postrvin hrustek / šitaki
Vini večera: Cuvée Vincent, Renčel, 2011, suho in Negra, Renčel, 2006, sladko
Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid)
– Frankov roastbeef
– Tolminska frika
Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom)
– Sveža zelenjavna šara
– Gambovec, slanina in ječmen
Borut Jovan (Vrtnarstvo Valner, Šentjur) + Jernej Zver (JernejKitchen)
– Zelenjava, kislo mleko, kvas
– Palačinka, gozdni sadeži, čokolada
Vino večera: Lunar, Movia, 2008, magnum, suho
Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono)
– Guštenca (avtohtona vipavska koruza) na 4 različne načine
– Kamen po oranju iz Vipavske doline
Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
– Jagenjček za sabo
– Zelenjava na sladko
Luka Gmajner (Galerija okusov, Novo Celje)
– Lojzov 🙂 (ocvrta svinjska lička, okisani beli šparglji, brioš, bbq omaka, česnova majoneza, jalapenjo)
– Sladolojz (jagodna lučka, brezglutenski čokoladni piškot, mousse vanilje)
Vino večera: Teodor Belo Selekcija, Marjan Simčič, 2013, suho
Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana)
– Goveji tatar, ikre, majoneza oljčnega olja in brioš
– Brancinov tatar, krema inčunov, šparglji in tartuf
Lena Klinar in Primož Gregorič (Domačija Gora pod lipo, Zg. Ložnica)
– Jagnječji zavitki s tahini-jogurtom
– Ledena malinova torta s poprovo meto
Ivan Kastelic (Dnevni bar pr’ Mrtinet, Luče pri Grosupljem)
– Ličnice krškopoljca, česnova krema, drobljeni ocvirki in peteršiljevo olje
– Čokoladna krogla nadevana s čokoladnim moussem, jagodami in prelita z jagodnim prelivom
Vino večera: Stari d’or rdeče, Rojac, 2009, suho
Boštjan Pavli (Harfa, Ljubljana)
– Rahlo popečeni morski sadeži (tuna s chia semeni, kraljeva kozica, hobotnica) na marinirani črni kvinoji z lisičkami, edamovimi stroki, sladkim krompirjem, mikrozelenjem in omako iz pečenega črnega česna
– Blago dimljen telečji hrbet pečen na nizki temperaturi s hrustljavčkom iz graha in vipavske slanine na kremi iz pečene gomoljne zelene in peteršilja s paradižnikovim prahom in brinovo omako s timijanom
Kristjan Anderlič (Sedem, Maribor)
– Lignji poletja: mocarela, hišna paradižnikova krema, drobljenec črnih oliv, pena bazilike
– Čebulna bržola 2016: sezam, redkvice in žafran, čebula in zvezdnati janež, krompirjev pire
Mišo Krojsl (Rožmarin, Maribor)
– Potrebuševina na kruhovi rezini, jabolko, gorčica in rožmarin
– Čokolada, mango in jagodičevje z rožmarinom
Vino večera: Dugo, Ščurek, 2009, suho
Vinska ponudba
PENEČE:
Penina Bagueri Rose, KLET BRDA, Goriška Brda
Nežna cvetica rdečih sadežev in citrusov. Okus je enostaven, a eleganten. Svež zaključek.
Penina Pullus, PTUJSKA KLET, 2011, Štajerska Slovenija
30 mesecev zorenja na kvasovkah. Prikupna sadna in sveža cvetica. Medenost v pookusu.
BELO:
Sauvignon, VINO KUPLJEN, 2013, suho, Štajerska Slovenija
Ob sortnosti še zrele arome po črnem ribezu, grenivki, bezgu, kosmulji. Sočna kislina.
Laški rizling , FREŠER, 2015, suho, Štajerska Slovenija
Grozdje pridelano na ekološki način. Citrusne note in svežina okusa zaradi mehurčkov.
Šipon, VERUS, 2015, suho, , Štajerska Slovenija
Nežna cvetica po pokošeni travi, praproti, jabolkih in breskvah. Prijetno svež in skladen.
Zeleni silvanec, VINO GAUBE, 2015, suho, Štajerska Slovenija
Prijetna poletna kislina, z manjšim ostankom sladkorja. Aroma kutine.
Malvazija Sinfonietta marina, PUCER Z VRHA, 2013, magnum, suho, Slovenska Istra
Razkošen vonj breskev in marelic, svež, mehek, sortno živahen okus, eleganten, intenziven.
Renski rizling, VINA JOANNES, 2015, suho, Štajerska Slovenija
Vonj po vinogradniški breskvi, okus poln, zaokrožen, bogat, mineralen.
Rumeni muškat, ŠUMENJAK, 2015, polsuho, Štajerska Slovenija
Muškatna, sortna cvetica, muškatni orešček in citrusne note. Mehko in zaokroženo.
Dišeči traminec, STEYER, 2015, polsladko, Štajerska Slovenija
Prijeten, vsem ljub, z oljno strukturo in dišečim spominom. Vrtnica, citrusi, celo med.
Muškat ottonel, KELTIS, 2013, sladko, Bizeljsko-Sremič
Majhen alkohol, veliko sladkosti. Izredno nežno vino s sadno aromo.
ROSE:
Rose, BATIČ, 2015, polsuho, Kras
Vedno in povsod priljubljen. Cabernet sauvignon (97 %) na belo. Stare trte, mladostno vino.
ORANŽNO:
Ranina, BARTOL, 2008, magnum, suho, Štajerska Slovenija
Dolga maceracija, zorjenje v barikih. Šopek začimb v vonju, polno in oranžno v okusu.
Zelen, VINA ŠTEMBERGER, 2013, suho, Kras
Macerirano, nato dodane še cele jagode, dolgo na drožeh. Vonj in okus zeliščna, po salviji.
RDEČE:
Modra frankinja, DOLC, 2009, suho, Bela krajina
Kraljičino vino, diši po zrelem sadju, marmeladi, čokoladi. Zrela taninska struktura.
Teran, EMIL IN KEN TAVČAR, 2013, suho, Kras
Kraški kralj, skoraj črn, cvetica po gozdnih sadežih, poln okus, mlečna kislina in ekstrakt.
PETEK, 24. junij
RADIKON: Ribolla, 2009, suho, Collio
Če je oranžna nova barva vin, potem je Stanko Radikon eden glavnih avtorjev oranžne vinske revolucije, njegova rebula, tradicionalna briška sorta, pa tipičen predstavnik tega novega vinskega vala. Alk. 12,5% vol.
SOBOTA, 25. junij
MAROF: Laški rizling Bodonci, Marof, 2012, suho , Prekmurje
Izbor izbora, le najlepše grozdne jagode, ki zorijo na najboljših legah. Drugačen od običajnih laških, s karakterjem, kompleksnimi aromami in dolgim pookusom. Alk. 14,5% vol.
NEDELJA, 26. junij
MLEČNIK: Ana Cuvée, 2010, suho, Vipavska dolina
Po noni, pol chardonnaya, drugo rebula, sauvignonasse in malvazija. Zelo strukturno in harmonično, hladnejši letnik ji je dodal aromatiko in poudaril eleganco ter kislino. Štiri leta dozorevanja v steklenici. Alk. 12% vol.
PONEDELJEK, 27. junij
DUCAL: Renski rizling, 2012, suho, Štajerska Slovenija
Biološka pridelava. Rumena prepoznavnost renca, bogato telo in tipičen vonj. Svežina, zrele arome, mineralnost se harmonično povezujejo. Alk. 14% vol.
TOREK, 28. junij
RENČEL: Cuvée Vincent, 2011, suho, Kras
Tipično oranžno živo, zvrst malvazije, sauvignona, chardonnaya in vitovske. En mesec maceracije, dve leti v hrastovih sodih. Kombinacija sadnosti, kremoznosti in mineralnosti ima vonj morja in agrumov.
RENČEL: Negra, 2006, sladko, 0,5 dl, Kras
Vino iz sušenega grozdja, z okusom suhih paradižnikov, oliv, suhih fig, kakava in tobaka. Pol leta maceracije terana, štiri leta zorenja v hrastovem sodu.
SREDA, 29. junij
MOVIA: Lunar, 2008, magnum, suho, Goriška Brda
Kralj posebnih vin – tukaj narava ob pomoči lune naredi večino tistega, kar ponavadi dela človek. Najbolj zdravo in čisto vino, brez dodanega žvepla. Čista narava v kozarcu. Z obilo karakterja in lepim, dolgim pookusom.
ČETRTEK, 30. junij
MARJAN SIMČIČ: Teodor Belo Selekcija, 2013, suho, Goriška Brda
Briška tradicija (večina rebule) in lokalni terroir. Na okusu je zelo eleganten, vendar izrazito bogat in hkrati kremast. Eleganca z zaznavnim vonjem suhega cvetja, popečenega kruha, masla, z rahlo vanilijevo noto.
PETEK, 1. julij
ROJAC: Stari d’or rdeče, 2009, suho, Slovenska Istra
Stari d’or pomeni staro zlato in vinogradniškem griču je dal ime sam Napoleon. Ekološko vino, v skladu z naravo (in luno) v vinogradu ter kleti. Cabernet sauvignon 80%, merlot 20%.
SOBOTA, 2. Julij
ŠČUREK VINO-WINE: Dugo, 2009, suho, Goriška Brda
Nežne vonjave po zelo zrelem belem sadju, lesu, dišavnicah in suhem cvetju. Polnega okusa, rahlo slano z zelo dolgim pookusom. Rumena rebula 50%, chardonnay 30%, beli pinot 20%.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.