SladoLent 2016

SladoLent izziva!

Ko vrhunski chefi množično obiščejo Maribor, je – SladoLent! Devet dni, 27 chefov, 25 vinarjev, 26 vin in več tisoč dobrojedcev. Toda na največji promenadi slovenskih chefov že dolgo ne gre več (le) za številke! Če je hotel prvi SladoLent še pokazati, kakšna je kakovostna ulična prehrana, je vsak naslednji ”ulico” spremenil v najboljšo slovensko gostilno, SladoLent pa v največjo promenado vrhunske slovenske kuhinje!

Kulinarika je, tudi v Sloveniji, vedno bolj popularna. Kuharski filmi, šovi in TV oddaje, kulinarični sejmi in prireditve, kuharske knjige, revije, tekmovanja in zborovanja, chefi po svetu in v živo … Toda le na SladoLentu vsak večer po trije vrhunski slovenski chefi in chefinje kuhajo samo za vas, le na SladoLentu lahko v devetih dneh obiščete 27 vrhunskih gostiln in restavracij ter osebno spoznate vse njihove chefe in avtorje, le na SladoLentu imate možnost in priložnost, da okusite 54 avtorskih in chefovskih jedi za ceno enega ”mišelinskega” menija!

A s tem se SladoLent ne primerja. S tem SladoLent izziva! Chefe, da se ne zadovoljujejo s povprečnostjo, temveč stremijo k odličnosti. Le tako se, namreč, uvrstijo na dravsko promenado … Gostilne in restavracije, da kuhajo to in tako ter točijo takšna in toliko vin, kot to zmore SladoLent v hišicah in na ulici … Dobrojedce, da v vsem tem sladolentnem – uživate!

Zaradi tega je vsak novi SladoLent izziv tudi za organizatorje. Zato smo letos poskrbeli za celostno podobo prizorišča in oblekli chefovske hišice v Electroluxove pečice. Zato smo že tako pestro vinsko ponudbo nadgradili z vinom večera in velikimi slovenskimi vini za majhno ceno. Zato smo iz SladoLenta naredili – Šolo okusov! Dobrodošli na 6. SladoLentu! Radi in dobro jejte ter pijte!

Violeta & Uroš Mencinger

Sodelujoči chefi in njihove jedi


Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)

– Postrv, lisičke, krompir in grah
– Zajec (file, ragu, in jetra), ohrovt in peteršilj

 

Grega Rozman (Restavracija Lambergh, Dvorska vas)

– Ocvrti raviol z nadevom jagnječje krače, mladi grah, krompirjeva krema s hrenom, ocvirki piščančje kože
– Mousse bele čokolade, sladoled bele čokolade z ingverjem, rženi drobljenec, kumare s koprom, gel limonine lupine, pena bele čokolade z rdečim zeljem

 

Peter Kovač (Restavracija Maxim, Ljubljana)

– Prsa bresse piščanca z domačimi krompirjevimi njoki in omako iz lisičk, pora in češnjevega paradižnika ter oljem krebuljice
– Štrukelj z albuminsko skuto, čokoladnim drobljencem, karamelizirano marelico in vaniljevim sladoledom, ter vaniljevo espumo in karameliziranim mandljem

 

Vino večera: Ribolla, Radikon, 2009, suho

Andrej Kuhar (Vila Herberstein, Velenje)

– Domači krompirjevi svaljki z lisičkami in pečeno kračo mladega piščanca
– Prepečen krompir z nadevom mesa iz tunke, pikantna solata mladega zelja

 

Janez Bratovž (JB Restavracija, Ljubljana)

– Mariniran in ocvrt losos zavit v kadaifi s pirejem sladkega krompirja in bučke
– Skutni sladoled s pehtranovo kremo in rozinami

 

Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)

– Langaš (ocvrto testo, gorički jogurt z drobnjakom, nastrgana tünka in hren, redkvica, pražena konopljina semena)
– “Rajh’s senwič” (beli kruh, popečena svinjska krača, telečji jezik, hren, cotechino omaka, harrisa aioli, Luštov paradižnik, listi stebelne zelene)

 

Vino večera: Laški rizling Bodonci, Marof, 2012, suho

David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)

– Ribji kebab
– Goveji pulled-dog

 

Tomaž Bolka (Gostilna Krištof, Predoslje)

– Testeninska blazinica nadevana s čemažem in bio Odemsovo skuto, bio Šlibarjevo polento trdinko, špinačo  in prepeličjim jajcem
– Ocvrti bezgovi cvetovi z marelično kremo in češnjev štrudelj

 

Mojmir Šiftar (Skipass restavracija, Kranjska Gora)

– Na čaju okajena tuna s tapioko, črnim česnom in marinirano kumaro
– Skutna krema iz Gozda Martuljek s pečenim jabolkom in cimetovim čipsom

 

Vino večera: Ana Cuvée, Mlečnik, 2010, suho

Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica)

– »Kranjsk« ješprenj (Mrkotov ješprenj, Mlinaričeva kranjska klobasa s tepko, česnovi cvetovi, Pustotnikov sir)
– »Radolška« čokolada (čokolada, jabolka, med)

 

Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana)

– Piranski hot dog (pečenica iz piranskega brancina, štručka z oljčnim oljem in limono, majoneza z oljčnim oljem, ocvrta brancinova koža, špinača, koromač, pinjole, kandiran paradižnik)
– Na sopari kuhan kvašen cmok nadevan z odojkom

 

Bine Volčič (Monstera bistro, Ljubljana)

– Trgana teletina in fermentiran česen v brioševi skorji, solata (mlada čebulica, pečen paradižnik, redkvica, bob, grahovi poganjki, zelišča)
– Jabolka in smrekovi vršički: karamelizirana jabolčna vrtnica,  sladoledna lučka iz smrekovih vršičkov

 

Vino večera: Renski rizling, Ducal, 2012, suho

Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)

– Gratinirani njoki v kremi mladega graha, kuhanega v čaju kraške gmajne in hrustljavi sir
– Okus prekmurske gibanice v novi obleki 

 

Igor Peresson (Etna, Divača)

– Hrustljava ječmenova mineštra
– Polenta in bakalar

 

Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško)

– Hrustljava paradižnikova rižota, solata, staran sir
– Dimljena postrv / pivov ponzu / ožgan por / redkev / postrvin hrustek / šitaki

 

Vini večera: Cuvée Vincent, Renčel, 2011, suho in Negra, Renčel, 2006, sladko

Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid)

– Frankov roastbeef
– Tolminska frika

 

Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom)

– Sveža zelenjavna šara
– Gambovec, slanina in ječmen

 

Borut Jovan (Vrtnarstvo Valner, Šentjur) + Jernej Zver (JernejKitchen)

– Zelenjava, kislo mleko, kvas
– Palačinka, gozdni sadeži, čokolada

 

Vino večera: Lunar, Movia, 2008, magnum, suho

Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono)

– Guštenca (avtohtona vipavska koruza) na 4 različne načine
– Kamen po oranju iz Vipavske doline

 

Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)

– Jagenjček za sabo
– Zelenjava na sladko

 

Luka Gmajner (Galerija okusov, Novo Celje)

– Lojzov 🙂  (ocvrta svinjska lička, okisani beli šparglji, brioš, bbq omaka, česnova majoneza, jalapenjo)
– Sladolojz (jagodna lučka, brezglutenski čokoladni piškot, mousse vanilje)

 

Vino večera: Teodor Belo Selekcija, Marjan Simčič, 2013, suho

Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana)

– Goveji tatar, ikre, majoneza oljčnega olja in brioš
– Brancinov tatar, krema inčunov, šparglji in tartuf

 

Lena Klinar in Primož Gregorič (Domačija Gora pod lipo, Zg. Ložnica)

– Jagnječji zavitki s tahini-jogurtom
– Ledena malinova torta s poprovo meto

 

Ivan Kastelic (Dnevni bar pr’ Mrtinet, Luče pri Grosupljem)

– Ličnice krškopoljca, česnova krema, drobljeni ocvirki in peteršiljevo olje
– Čokoladna krogla nadevana s čokoladnim moussem, jagodami in prelita z jagodnim prelivom

 

Vino večera: Stari d’or rdeče, Rojac, 2009, suho

 Boštjan Pavli (Harfa, Ljubljana)

– Rahlo popečeni morski sadeži (tuna s chia semeni, kraljeva kozica, hobotnica) na marinirani črni kvinoji z lisičkami, edamovimi stroki, sladkim krompirjem, mikrozelenjem in omako iz pečenega črnega česna
– Blago dimljen telečji hrbet pečen na nizki temperaturi s hrustljavčkom iz graha in vipavske slanine na kremi iz pečene gomoljne zelene in peteršilja s paradižnikovim prahom in brinovo omako s timijanom

 

Kristjan Anderlič (Sedem, Maribor)

– Lignji poletja: mocarela, hišna paradižnikova krema, drobljenec črnih oliv, pena bazilike
– Čebulna bržola 2016: sezam, redkvice in žafran, čebula in zvezdnati janež, krompirjev pire

 

Mišo Krojsl (Rožmarin, Maribor)

– Potrebuševina na kruhovi rezini, jabolko, gorčica in rožmarin
– Čokolada, mango in jagodičevje z rožmarinom

 

Vino večera: Dugo, Ščurek, 2009, suho

Vinska ponudba


PENEČE:

Penina Bagueri Rose, KLET BRDA, Goriška Brda
Nežna cvetica rdečih sadežev in citrusov. Okus je enostaven, a eleganten. Svež zaključek.

Penina Pullus, PTUJSKA KLET, 2011, Štajerska Slovenija
30 mesecev zorenja na kvasovkah. Prikupna sadna in sveža cvetica. Medenost v pookusu.


BELO:

Sauvignon, VINO KUPLJEN, 2013, suho, Štajerska Slovenija
Ob sortnosti še zrele arome po črnem ribezu, grenivki, bezgu, kosmulji. Sočna kislina.

Laški rizling , FREŠER, 2015, suho, Štajerska Slovenija
Grozdje pridelano na ekološki način. Citrusne note in svežina okusa zaradi mehurčkov.

Šipon, VERUS, 2015, suho, , Štajerska Slovenija
Nežna cvetica po pokošeni travi, praproti, jabolkih in breskvah. Prijetno svež in skladen.

Zeleni silvanec, VINO GAUBE, 2015, suho, Štajerska Slovenija
Prijetna poletna kislina, z manjšim ostankom sladkorja. Aroma kutine.

Malvazija Sinfonietta marina, PUCER Z VRHA, 2013, magnum, suho, Slovenska Istra
Razkošen vonj breskev in marelic, svež, mehek, sortno živahen okus, eleganten, intenziven.

Renski rizling, VINA JOANNES, 2015, suho, Štajerska Slovenija
Vonj po vinogradniški breskvi, okus poln, zaokrožen, bogat, mineralen.

Rumeni muškat, ŠUMENJAK, 2015, polsuho, Štajerska Slovenija
Muškatna, sortna cvetica, muškatni orešček in citrusne note. Mehko in zaokroženo.

Dišeči traminec, STEYER, 2015, polsladko, Štajerska Slovenija
Prijeten, vsem ljub, z oljno strukturo in dišečim spominom. Vrtnica, citrusi, celo med.

Muškat ottonel, KELTIS, 2013, sladko, Bizeljsko-Sremič
Majhen alkohol, veliko sladkosti. Izredno nežno vino s sadno aromo.


ROSE:

Rose, BATIČ, 2015, polsuho, Kras
Vedno in povsod priljubljen. Cabernet sauvignon (97 %) na belo. Stare trte, mladostno vino.


ORANŽNO:

Ranina, BARTOL, 2008, magnum, suho, Štajerska Slovenija
Dolga maceracija, zorjenje v barikih. Šopek začimb v vonju, polno in oranžno v okusu.

Zelen, VINA ŠTEMBERGER, 2013, suho, Kras
Macerirano, nato dodane še cele jagode, dolgo na drožeh. Vonj in okus zeliščna, po salviji.


RDEČE:

Modra frankinja, DOLC, 2009, suho, Bela krajina
Kraljičino vino, diši po zrelem sadju, marmeladi, čokoladi. Zrela taninska struktura.

Teran, EMIL IN KEN TAVČAR, 2013, suho, Kras
Kraški kralj, skoraj črn, cvetica po gozdnih sadežih, poln okus, mlečna kislina in ekstrakt.

PETEK, 24. junij

RADIKON: Ribolla, 2009, suho, Collio

Če je oranžna nova barva vin, potem je Stanko Radikon eden glavnih avtorjev oranžne vinske revolucije, njegova rebula, tradicionalna briška sorta, pa tipičen predstavnik tega novega vinskega vala. Alk. 12,5% vol.

 

SOBOTA, 25. junij

MAROF: Laški rizling Bodonci, Marof, 2012, suho , Prekmurje

Izbor izbora, le najlepše grozdne jagode, ki zorijo na najboljših legah. Drugačen od običajnih laških, s karakterjem, kompleksnimi aromami in dolgim pookusom. Alk. 14,5% vol.

 

NEDELJA, 26. junij

MLEČNIK: Ana Cuvée, 2010, suho, Vipavska dolina

Po noni, pol chardonnaya, drugo rebula, sauvignonasse in malvazija. Zelo strukturno in harmonično, hladnejši letnik ji je dodal aromatiko in poudaril eleganco ter kislino. Štiri leta dozorevanja v steklenici. Alk. 12% vol.

 

PONEDELJEK, 27. junij

DUCAL: Renski rizling, 2012, suho, Štajerska Slovenija

Biološka pridelava. Rumena prepoznavnost renca, bogato telo in tipičen vonj. Svežina, zrele arome, mineralnost se harmonično povezujejo. Alk. 14% vol.

 

TOREK, 28. junij

RENČEL: Cuvée Vincent, 2011, suho, Kras

Tipično oranžno živo, zvrst malvazije, sauvignona, chardonnaya in vitovske. En mesec maceracije, dve leti v hrastovih sodih. Kombinacija sadnosti, kremoznosti in mineralnosti ima vonj morja in agrumov.

RENČEL: Negra, 2006, sladko, 0,5 dl, Kras

Vino iz sušenega grozdja, z okusom suhih paradižnikov, oliv, suhih fig, kakava in tobaka. Pol leta maceracije terana, štiri leta zorenja v hrastovem sodu.

 

SREDA, 29. junij

MOVIA: Lunar, 2008, magnum, suho, Goriška Brda

Kralj posebnih vin – tukaj narava ob pomoči lune naredi večino tistega, kar ponavadi dela človek. Najbolj zdravo in čisto vino, brez dodanega žvepla. Čista narava v kozarcu. Z obilo karakterja in lepim, dolgim pookusom.

 

ČETRTEK, 30. junij

MARJAN SIMČIČ: Teodor Belo Selekcija, 2013, suho, Goriška Brda

Briška tradicija (večina rebule) in lokalni terroir. Na okusu je zelo eleganten, vendar izrazito bogat in hkrati kremast. Eleganca z zaznavnim vonjem suhega cvetja, popečenega kruha, masla, z rahlo vanilijevo noto.

 

PETEK, 1. julij

ROJAC: Stari d’or rdeče, 2009, suho, Slovenska Istra

Stari d’or pomeni staro zlato in vinogradniškem griču je dal ime sam Napoleon. Ekološko vino, v skladu z naravo (in luno) v vinogradu ter kleti. Cabernet sauvignon 80%, merlot 20%.

 

SOBOTA, 2. Julij

ŠČUREK VINO-WINE: Dugo, 2009, suho, Goriška Brda

Nežne vonjave po zelo zrelem belem sadju, lesu, dišavnicah in suhem cvetju. Polnega okusa, rahlo slano z zelo dolgim pookusom. Rumena rebula 50%, chardonnay 30%, beli pinot 20%.

VRUNSKI STREET FOOD ODSLEJ TUDI DOMA

Elektronsko knjigo SladoLent si lahko prenesete brezplačno
iz Apple iBooks Store ali s klikom na spodnji gumb.
SladoLent - DS Smith logo
SladoLent - logo
Electrolux - logo
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!