SladoLent 2012
Kulinarično srce Festivala Lent
Vsako leto se v času Festivala Lent mariborsko dravsko nabrežje spremeni za šestnajst dni v največjo multikulturno promenado v Sloveniji. Toda v letu 2012 je postal Lent tudi največja kulinarična promenada! Na street food festivalu SladoLent, v sklopu Festivala Lent in Prestolnice okusov, kulinaričnega programa EPK Maribor 2012, so se predstavili najboljši slovenski chefi, z novimi, inovativnimi jedmi ulične prehrane.
Če je lanski SladoLent v treh dneh s šestimi vrhunskimi slovenskimi chefi načel mit o ”vedno in povsod samo čevapčiči”, ga je tokratni v šestnajstih dneh s skupaj 27 chefi dokončno razbil in Lent spremenil v promenado slovenske avtorske kuhinje! Lanska premierna izvedba SladoLenta na mariborskem Lentu je v treh dneh ponudila devet kulinaričnih predstav s šestimi vrhunskimi slovenskimi chefi.
Zanimanje je preseglo vsa pričakovanja, zato je SladoLent 2012, prireditev v okviru Prestolnice okusov, programa EPK Maribor 2012, in Festivala Lent, ki letos proslavlja že dvajsetletnico, trajal vseh 16 dni, iz šotora pa se je dokončno preselil na Lentovo promenado.
Vabilu so se odzvali praktično vsi chefi najboljših slovenskih gostiln in restavracij. Vrhunski slovenski chefi, ki uspešno nastopajo na največjih kulinaričnih srečanjih in prireditvah po svetu, so se tokrat predstavili tudi domačim jedcem. V Maribor so v goste prišli mednarodno znani in priznani chefi Tomaž Kavčič, Ana Roš, Janez Bratovž, Andrej Kuhar, blejski kuharski ”tenorji” Igor Jagodic, Uroš Štefelin, Bine Volčič, regionalni prvaki Tanja in Damir Pintarič, Jure Tomič, Marko Pavčnik, Ksenija Mahorčič, Miriam Novak, Tomaž Bolka, Gašper Čarman, mladi rod David Vračko, Borut Jovan, Damjan Fink, Uroš Fakuč, Luka Jezeršek …
Najboljšim slovenskim chefom so se pridružili tudi najboljši chefi evropske prestolnice kulture 2012, skupaj s študenti mariborske višje strokovne šole za gostinstvo in turizem.
Vsak večer so se na dravski promenadi prvič predstavili po trije vrhunski kuharji, s svojimi novimi, inovativnimi in okusnimi jedmi, pripravljenimi za SladoLent in ulično prehrano (street food).
SladoLent je del Prestolnice okusov, programa v okviru Evropske prestolnice okusov Maribor 2012. Mobilne kuhinje je na SladoLentu odlično opremil Electrolux, za posebne sladolentne kartonske krožnike pa je poskrbel Duropack – DS Smith.
Sodelujoči chefi in njihove jedi:
22. junij
Janez Bratovž (Restavracija JB)
– sirov burek na omaki iz jogurta svežih kumar in mlade čebule
– tuna, zavita v daikon, z algino omako in ingverjem
Tomaž Bolka (Gostilna Krištof)
– Arvajeva Kranjska klobasa s svežim hrenom in kruhom, nadevanim z ženofom
– krvavica s potočnimi raki na krožniku s špilo
– veganski sladolent
Jure Tomič (Ošterija Debeluh)
– korenčkove fritule z mentino kremo
23. junij
Janez Bratovž (Restavracija JB)
– sirov burek na omaki iz jogurta svežih kumar in mlade čebule
– tuna, zavita v daikon, z algino omako in ingverjem
Tomaž Bolka (Gostilna Krištof)
– Arvajeva Kranjska klobasa s svežim hrenom in kruhom, nadevanim z ženofom
– krvavica s potočnimi raki na krožniku s špilo
– veganski sladolent
Jure Tomič (Ošterija Debeluh)
– korenčkove fritule z mentino kremo
24. junij
David Vračko (Mak)
– file pujska, dimljen paradižnik, aioli
– jabolko & kardamom
Robert Žibrat (Hotel Habakuk)
– sladoled z gosjimi jetri, kapesante v svinjski koži in popkorn
– telečji file v vakumu, zelenjava in jurčkov raviol
Zoran Ristič (Restavracija Betnava)
– kumarični sladoled s karameliziranim piščancem na palčki
25. junij
Sebastijan Jurjevec (Rožmarin)
– burger@gov.si
– čokoladni čufti
Stanko Ramšak (Hotel Arena)
– flos – kvašeno testo, govedina, zelenjava in zaseka
Robert Žibrat (Hotel Habakuk)
– sladoled z gosjimi jetri, kapesante v svinjski koži in popkorn
– telečji file v vakumu, zelenjava in jurčkov raviol
26. junij
Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor)
– goveji jezik v solati malo drugače
– Pavusove čokoladne kroglice
Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu)
– vipavska postrv, dimljena pred gosti, na krompirjevem pireju z limono
– potica v kavi
Gašper Čarman (Gostilna pri Danilu)
– eBurger
– štruklji s suhim sadjem
27. junij
Damjan Fink (Gostilna na gradu)
– sendvič iz kruha potice in piranskega brancina Fonda, z lisičkami, paradižnikom in šopkom svežega pehtrana
– sendvič z dimljeno panceto, hrenom, olivami in majonezo oljčnega olja
Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor)
– goveji jezik v solati malo drugače
– Pavusove čokoladne kroglice
Miriam Novak (Domačija Novak)
– krompirjev ocvrtek z dimljeno postrvijo
– pita iz divjih rastlin
28. junij
Damjan Fink (Gostilna na gradu)
– sendvič iz kruha potice in piranskega brancina Fonda, z lisičkami, paradižnikom in šopkom svežega pehtrana
– sendvič z dimljeno panceto, hrenom, olivami in majonezo oljčnega olja
Tanja & Damir Pintarič (Gostilna Rajh)
– prekmurske testenine in Luštov paradajz
– sweet’dwich
Miriam Novak (Domačija Novak)
– krompirjev ocvrtek z dimljeno postrvijo
– pita iz divjih rastlin
29. junij
Andrej Kuhar (Maxim)
– tople pečene račje prsi s figovo omako, solata rdečega zelja in popečen ajdov kruh z orehi
Stanko Ramšak (Hotel Arena)
– flos – kvašeno testo, govedina, zelenjava in zaseka
Tanja & Damir Pintarič (Gostilna Rajh)
– prekmurske testenine in Luštov paradajz
– sweet’dwich
30. junij
Andrej Kuhar (Maxim)
– tople pečene račje prsi s figovo omako, solata rdečega zelja in popečen ajdov kruh z orehi
Marko Vršič (Restavracija Betnava)
– piščančje praline z bučnimi semeni z rabarbarino omakico in bučnim oljem
Luka Jezeršek (Hiša kulinarike Jezeršek)
– kranjsko nabodalo
1. julij
David Vračko (Mak)
– file pujska, dimljen paradižnik, aioli
– jabolko & kardamom
Uroš Fakuč (DAM Restavracija)
– špargljeva tortica na kremi zelenih špargljev Vipavske doline, pena iz belih orehoveljskih špargljev, hrustljav vipavski sir, suhi cvetovi, dehidriran vipavski pršut
Davorin Verlič (Novi svet pri Stolnici)
– Jakobova pokrovača na črni rižoti z žafranovim sabayonom in limonino travo
– pečena jadranska hobotnica v družbi glazirane fige z modro frankinjo na sladki gorgonzoli
2. julij
Borut Jovan (Restavracija Prestige)
– ajdova pašta s štajerskim podpisom in sokom rdeče bazilike
Ana Roš (Hiša Franko)
– pikantna čompa s skuto
– palalalalalačinka
Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič)
– Jamar in rožice s Krasa
3. julij
Borut Jovan (Restavracija Prestige)
– ajdova pašta s štajerskim podpisom in sokom rdeče bazilike
Ana Roš (Hiša Franko)
– pikantna čompa s skuto
– palalalalalačinka
Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič)
– Jamar in rožice s Krasa
4. julij
Uroš Štefelin (1906 Bled)
– kroparska žonta v kozarcu s polento in krompirjevo peno s tartufi
– hruškov zavitek po naše in praline tepke
Igor Jagodic (Vila Bled)
– pohan piščanc s krompirčkom
– mousse bohinjske skute
Bine Volčič (Gourmet restavracija Promenada)
– jagnječji kebab s kaviarjem in tahinijem
– pasijonka s sladoledom iz ajdove kaše in kavnim pudingom
5. julij
Marko Herič (Pri Florjanu)
– štajerski restanec
Slaviša Amidžić (Panorama v hotelu Draš)
– Lentos štručka
– pohorska omleta na palčki
Študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor
– spomini na kračo z Račjega dvora
6. julij
Marko Herič (Pri Florjanu)
– štajerski restanec
Slaviša Amidžić (Panorama v hotelu Draš)
– Lentos štručka
– pohorska omleta na palčki
Sebastijan Jurjevec (Rožmarin)
– burger@gov.si
– čokoladni čufti
7. julij
Zdenka Lešnik (Gostilna pri Lešniku)
– omini mlinci 2012 s hrustljavo kokoško
Študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor
– leteče lizike & co.
Davorin Verlič (Novi svet pri Stolnici)
– Jakobova pokrovača na črni rižoti z žafranovim sabayonom in limonino travo
– pečena jadranska hobotnica v družbi glazirane fige z modro frankinjo na sladki gorgonzoli
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.