SladoLent 2012

Kulinarično srce Festivala Lent


Vsako leto se v času Festivala Lent mariborsko dravsko nabrežje spremeni za šestnajst dni v največjo multikulturno promenado v Sloveniji. Toda v letu 2012 je postal Lent tudi največja kulinarična promenada! Na street food festivalu SladoLent, v sklopu Festivala Lent in Prestolnice okusov, kulinaričnega programa EPK Maribor 2012, so se predstavili najboljši slovenski chefi, z novimi, inovativnimi jedmi ulične prehrane.

Če je lanski SladoLent v treh dneh s šestimi vrhunskimi slovenskimi chefi načel mit o ”vedno in povsod samo čevapčiči”, ga je tokratni v šestnajstih dneh s skupaj 27 chefi dokončno razbil in Lent spremenil v promenado slovenske avtorske kuhinje! Lanska premierna izvedba SladoLenta na mariborskem Lentu je v treh dneh ponudila devet kulinaričnih predstav s šestimi vrhunskimi slovenskimi chefi.

Zanimanje je preseglo vsa pričakovanja, zato je SladoLent 2012, prireditev v okviru Prestolnice okusov, programa EPK Maribor 2012, in Festivala Lent, ki letos proslavlja že dvajsetletnico, trajal vseh 16 dni, iz šotora pa se je dokončno preselil na Lentovo promenado.

Vabilu so se odzvali praktično vsi chefi najboljših slovenskih gostiln in restavracij. Vrhunski slovenski chefi, ki uspešno nastopajo na največjih kulinaričnih srečanjih in prireditvah po svetu, so se tokrat predstavili tudi domačim jedcem. V Maribor so v goste prišli mednarodno znani in priznani chefi Tomaž Kavčič, Ana Roš, Janez Bratovž, Andrej Kuhar, blejski kuharski ”tenorji” Igor Jagodic, Uroš Štefelin, Bine Volčič, regionalni prvaki Tanja in Damir Pintarič, Jure Tomič, Marko Pavčnik, Ksenija Mahorčič, Miriam Novak, Tomaž Bolka, Gašper Čarman, mladi rod David Vračko, Borut Jovan, Damjan Fink, Uroš Fakuč, Luka Jezeršek

Najboljšim slovenskim chefom so se pridružili tudi najboljši chefi evropske prestolnice kulture 2012, skupaj s študenti mariborske višje strokovne šole za gostinstvo in turizem.

Vsak večer so se na dravski promenadi prvič predstavili po trije vrhunski kuharji, s svojimi novimi, inovativnimi in okusnimi jedmi, pripravljenimi za SladoLent in ulično prehrano (street food).

SladoLent je del Prestolnice okusov, programa v okviru Evropske prestolnice okusov Maribor 2012. Mobilne kuhinje je na SladoLentu odlično opremil Electrolux, za posebne sladolentne kartonske krožnike pa je poskrbel Duropack – DS Smith.

Sodelujoči chefi in njihove jedi:


22. junij

Janez Bratovž (Restavracija JB)

– sirov burek na omaki iz jogurta svežih kumar in mlade čebule
– tuna, zavita v daikon, z algino omako in ingverjem

Tomaž Bolka (Gostilna Krištof)
– Arvajeva Kranjska klobasa s svežim hrenom in kruhom, nadevanim z ženofom
– krvavica s potočnimi raki na krožniku s špilo
– veganski sladolent

Jure Tomič (Ošterija Debeluh)
– korenčkove fritule z mentino kremo

 

23. junij

Janez Bratovž (Restavracija JB)
– sirov burek na omaki iz jogurta svežih kumar in mlade čebule
– tuna, zavita v daikon, z algino omako in ingverjem

Tomaž Bolka (Gostilna Krištof)
– Arvajeva Kranjska klobasa s svežim hrenom in kruhom, nadevanim z ženofom
– krvavica s potočnimi raki na krožniku s špilo
– veganski sladolent

Jure Tomič (Ošterija Debeluh)
– korenčkove fritule z mentino kremo

 

24. junij

David Vračko (Mak)
– file pujska, dimljen paradižnik, aioli
– jabolko & kardamom

Robert Žibrat (Hotel Habakuk)
– sladoled z gosjimi jetri, kapesante v svinjski koži in popkorn
– telečji file v vakumu, zelenjava in jurčkov raviol

Zoran Ristič (Restavracija Betnava)
– kumarični sladoled s karameliziranim piščancem na palčki

 

25. junij

Sebastijan Jurjevec (Rožmarin)
– burger@gov.si
– čokoladni čufti

Stanko Ramšak (Hotel Arena)
– flos – kvašeno testo, govedina, zelenjava in zaseka

Robert Žibrat (Hotel Habakuk)
– sladoled z gosjimi jetri, kapesante v svinjski koži in popkorn
– telečji file v vakumu, zelenjava in jurčkov raviol

 

26. junij

Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor)
– goveji jezik v solati malo drugače
– Pavusove čokoladne kroglice

Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu)
– vipavska postrv, dimljena pred gosti, na krompirjevem pireju z limono
– potica v kavi

Gašper Čarman (Gostilna pri Danilu)
– eBurger
– štruklji s suhim sadjem

 

27. junij

Damjan Fink (Gostilna na gradu)
– sendvič iz kruha potice in piranskega brancina Fonda, z lisičkami, paradižnikom in šopkom svežega pehtrana
– sendvič z dimljeno panceto, hrenom, olivami in majonezo oljčnega olja

Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor)
– goveji jezik v solati malo drugače
– Pavusove čokoladne kroglice

Miriam Novak (Domačija Novak)
– krompirjev ocvrtek z dimljeno postrvijo
– pita iz divjih rastlin

 

28. junij

Damjan Fink (Gostilna na gradu)
– sendvič iz kruha potice in piranskega brancina Fonda, z lisičkami, paradižnikom in šopkom svežega pehtrana
– sendvič z dimljeno panceto, hrenom, olivami in majonezo oljčnega olja

Tanja & Damir Pintarič (Gostilna Rajh)
– prekmurske testenine in Luštov paradajz
– sweet’dwich

Miriam Novak (Domačija Novak)
– krompirjev ocvrtek z dimljeno postrvijo
– pita iz divjih rastlin

 

29. junij

Andrej Kuhar (Maxim)
– tople pečene račje prsi s figovo omako, solata rdečega zelja in popečen ajdov kruh z orehi

Stanko Ramšak (Hotel Arena)
– flos – kvašeno testo, govedina, zelenjava in zaseka

Tanja & Damir Pintarič (Gostilna Rajh)
– prekmurske testenine in Luštov paradajz
– sweet’dwich

 

30. junij

Andrej Kuhar (Maxim)
– tople pečene račje prsi s figovo omako, solata rdečega zelja in popečen ajdov kruh z orehi

Marko Vršič (Restavracija Betnava)
– piščančje praline z bučnimi semeni z rabarbarino omakico in bučnim oljem

Luka Jezeršek (Hiša kulinarike Jezeršek)
– kranjsko nabodalo

 

1. julij

David Vračko (Mak)
– file pujska, dimljen paradižnik, aioli
– jabolko & kardamom

Uroš Fakuč (DAM Restavracija)
– špargljeva tortica na kremi zelenih špargljev Vipavske doline, pena iz belih orehoveljskih špargljev, hrustljav vipavski sir, suhi cvetovi, dehidriran vipavski pršut

Davorin Verlič (Novi svet pri Stolnici)
– Jakobova pokrovača na črni rižoti z žafranovim sabayonom in limonino travo
– pečena jadranska hobotnica v družbi glazirane fige z modro frankinjo na sladki gorgonzoli

 

2. julij

Borut Jovan (Restavracija Prestige)
– ajdova pašta s štajerskim podpisom in sokom rdeče bazilike

Ana Roš (Hiša Franko)
– pikantna čompa s skuto
– palalalalalačinka

Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič)
– Jamar in rožice s Krasa

 

3. julij

Borut Jovan (Restavracija Prestige)
– ajdova pašta s štajerskim podpisom in sokom rdeče bazilike

Ana Roš (Hiša Franko)
– pikantna čompa s skuto
– palalalalalačinka

Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič)
– Jamar in rožice s Krasa

 

4. julij

Uroš Štefelin (1906 Bled)
– kroparska žonta v kozarcu s polento in krompirjevo peno s tartufi
– hruškov zavitek po naše in praline tepke

Igor Jagodic (Vila Bled)
– pohan piščanc s krompirčkom
– mousse bohinjske skute

Bine Volčič (Gourmet restavracija Promenada)
– jagnječji kebab s kaviarjem in tahinijem
– pasijonka s sladoledom iz ajdove kaše in kavnim pudingom

 

5. julij

Marko Herič (Pri Florjanu)
– štajerski restanec

Slaviša Amidžić (Panorama v hotelu Draš)
– Lentos štručka
– pohorska omleta na palčki

Študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor
– spomini na kračo z Račjega dvora

 

6. julij

Marko Herič (Pri Florjanu)
– štajerski restanec

Slaviša Amidžić (Panorama v hotelu Draš)
– Lentos štručka
– pohorska omleta na palčki

Sebastijan Jurjevec (Rožmarin)
– burger@gov.si
– čokoladni čufti

 

7. julij

Zdenka Lešnik (Gostilna pri Lešniku)
– omini mlinci 2012 s hrustljavo kokoško

Študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor
– leteče lizike & co.

Davorin Verlič (Novi svet pri Stolnici)
– Jakobova pokrovača na črni rižoti z žafranovim sabayonom in limonino travo
– pečena jadranska hobotnica v družbi glazirane fige z modro frankinjo na sladki gorgonzoli

SladoLent - DS Smith logo
SladoLent - logo
Electrolux - logo
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!