SladoLent 2013
Več kot 10.000 zadovoljnih gostov
16 dni, 34 chefov, 68 jedi, 14 vinarjev, 29 vin in več kot 10.000 obiskovalcev je rezultat 3. SladoLenta na 21. Festivalu Lent v Mariboru.
”Kaj bomo pa zdaj,” je vprašal stalni SladoLentov gost, ko je po velikem ognjemetu Festivala Lent festival ulične prehrane na dravski promenadi že krepko po polnoči šestnajstega dne doživel še zadnji naval lačnih. Zadnja noč lentanja je trajala do jutra, zato se je bilo potrebno še zadnjič dobrojedsko podkrepiti.
Recept ”v šestnajstih dneh okrog kulinarične Slovenije” so obiskovalci Festivala Lent tako pridno degustirali vsak večer, da se je desetletnik, ko je ostal brez govejega burgerja z račjimi jetri pošteno razjezil nad svojega očeta: ”Ti si kriv, da sva zamudila in je zmanjkalo! In to že drugič!” Deklica, ki je komaj segla čez pult z boni, pa je ob nakupu kar treh, priznala: ”Če pa je tako dobro!”
Isto ugotavljajo tudi slovenski kuharski zvezdniki, ko uživajo na odru SladoLenta: ”Čudovita publika!” Če se včasih zazdi, da imamo na Slovenskem več dobrih gostiln kot pa je pravih dobrojedcev, ki znajo ceniti ustvarjalnost chefov, SladoLent dokazuje nasprotno. Kdor pa misli, da to (še) ni, naj se kar pride okužit na dravsko promenado.
Tretji SladoLent je bil rekorden, saj se je na njem v 16. dneh na kulinaričnih predstavah 34 vrhunskih slovenskih chefov zvrstilo več kot deset tisoč gledalcev – jedcev. Obiskovalci, ki so prišli prvič, niso zadnjič, temveč so postali dobrojedci in se vračali vsak večer. Tudi vinska ponudba se je glede na preteklo leto precej okrepila, saj so se stalnim SladoLentovim vinarjev (Vino Štajerska – Protner, Gaube, Valdhuber, Steyer, Dveri Pax) pridružili tudi gostujoči vrhunski vinarji vseh treh slovenskih vinorodnih dežel.
Mobilne kuhinje je na SladoLentu odlično opremil Electrolux, za posebne sladolentne kartonske krožnike pa je poskrbel Duropack – DS Smith.
Sodelujoči chefi in njihove jedi:
21. junij
Kolektiv Trapez (kreativci za kuhinjskim pultom, Ljubljana)
– Črni hot dog
– Beli krof
Študenti VSGT Maribor + Mojca Polak
– 2 deci hrustljavega / Račka s hrustljavim kruhom, aromatično sirno kremo in hruško
+ 1 deci zelenega/ Hladna bučna krema z dodatki iz sadja in zelenjave
Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)
– Telečje ličnice na pirini polenti
– Čokolada z ajdovo kašo
22. junij
Janez Bratovž (Restavracija JB, Ljubljana)
– Jadranska tuna z gobami in hrustljavo pistacijo na topli omaki iz šalotke in daši juhe (surovo)
– Kuhan telečji jezik v luštrekovi omaki s krompirjevim pirejem ter konopljinim oljem
Andrej Kuhar (Maxim, Ljubljana)
– Ocvrt mlad krompirček z nadevom svežih lisičk na dušenem poru, hrustljavo pečena panceta z žajbljem
– Fina klobasa jezerskega smuča s tartufi in rakci na puy leči, bela balzamična omaka in ocvrta šalotka
Robi Žibrat (Hotel Habakuk, Maribor)
– Cigara iz svinjskih tačk, zeliščno-zelenjavna greda
– Raviol telečje glave, slana gibanica z ocvirki, slama rdeče pese in telečja redukcija
23. junij
David Vračko (Mak, Maribor)
– Gazpacho
– Tiramisu
Robi Žibrat (Hotel Habakuk, Maribor)
– Cigara iz svinjskih tačk, zeliščno-zelenjavna greda
– Raviol telečje glave, slana gibanica z ocvirki, slama rdeče pese in telečja redukcija
Dijaki SŠGT Maribor
– Flambirano nabodalo Pohorje beef s popečenim podpohorskim sirom na zelenjavnih rezancih
– Pohorska omleta
24. junij
Matej Tomažič (Majerija, Slap pri Vipavi)
– Gratiniran koprivni paketek, skockan paradižnik, pesto domačih zelišč
– Makov cvet: doma narejena spenjena skuta z makom in jagodno omako
Gregor Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota)
– Pujs/ majoneza
– Ocvrtki/ čokolada/ sladkor
Borut Jovan (Restavracija Prestige, Moravske Toplice)
– Prekmurski summer roll
– Poletje v kozarcu
25. junij
Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
– Debeluh burger
– Jagodni sorbet s šparglji in hrenom
Gregor Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota)
– Pujs/ majoneza
– Ocvrtki/ čokolada/ sladkor
Boštjan Rakar (Gostilna Rakar, Trebnje)
– Jurčki z ješprenom in pikantnim peteršiljem
– Jabolčni štrudelj s kavno peno
26. junij
Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono)
– Goveja juha in cockta
Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
– Debeluh burger
– Jagodni sorbet s šparglji in hrenom
Gašper Čarman (Gostilna Pri Danilu, Reteče)
– eBurger.2
– Nektarinina sladka tradicija
27. junij
Uroš Štefelin (Vila Podvin, Podvin)
– Jagnječja krača, žlikrofi s tolminskim sirom in gorenjsko slanino, jurčkova pena
– Slivova tortica z medom, sladoled iz kisle smetane
Bine Volčič (Restavracija Promenada, Bled)
– Goveji burger z račjimi jetri in BBQ omako
– Pistacijeva “baba” z jagodami, wasabi sladoled
Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana)
– Telečji rep, pire pečenega korenja, chips, zelišča
– Pehtranova potica (testo potice, pehtranov sladoled, skutna espuma)
28. junij
Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
– Ajdove testenine z bučnim oljem, semeni in skuto, prah prekmurske šunke
– Pečena temna čokolada, gorički jogurt in pomaranče (sladica)
Luka Jezeršek (Hiša kulinarike Jezeršek, Zg. Brnik)
– Kranjski burek s Pustotnikovim ovčjim jogurtom
– Kranjska picika s sirarsko skuto in pehtranom
Marko Herič (Pri Florjanu, Maribor)
– Lušt-en sendvič s potrebušino
– “Sladoled naše generacije”
29. junij
Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
– Ajdove testenine z bučnim oljem, semeni in skuto, prah prekmurske šunke
– Pečena temna čokolada, gorički jogurt in pomaranče (sladica)
Luka Jezeršek (Hiša kulinarike Jezeršek, Zg. Brnik)
– Kranjski burek s Pustotnikovim ovčjim jogurtom
– Kranjska picika s sirarsko skuto in pehtranom
Marko Herič (Pri Florjanu, Maribor)
– Lušt-en sendvič s potrebušino
– “Sladoled naše generacije”
30. junij
Tomaž Bolka (Gostilna Krištof, Predoslje)
– Iz Gostilne Krištof za 2: bio veganske kreacije
– Iz Gostilne Krištof za 2: ribje kreacije
Slavko Žagar (Gostilna Skaručna, Vodice)
– Tatarski biftek po skaručensko na brkatih kruhkih
– Hišni liptaver in zeliščna skuta na brkatih kruhkih
David Vračko (Mak, Maribor)
– Gazpacho
– Tiramisu
1. julij
Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
– Pišče v koruzi … (mehko, a hrustljavo meso v kremi mlade koruze)
– Zeliščni šmorn in sladoled iz kraškega kozjega mleka, medu in bezga
Uroš Fakuč (DAM Restavracija, Nova Gorica)
– Gospod krompir … (vipavski krompir, polnjen s tartufovo kremo in naribanim črnim istrskim tartufom)
– Tiramisu z espresom
Igor Peresson (Etna, Divača)
– Pica na rez
– No milk shake (sadno zeliščni smoothie z okusom breskve in bazilike)
2. julij
Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
– Pišče v koruzi … (mehko, a hrustljavo meso v kremi mlade koruze)
– Zeliščni šmorn in sladoled iz kraškega kozjega mleka, medu in bezga
Uroš Fakuč (DAM Restavracija, Nova Gorica)
– Gospod krompir … (vipavski krompir, polnjen s tartufovo kremo in naribanim črnim istrskim tartufom)
– Tiramisu z espresom
Igor Peresson (Etna, Divača)
– Pica na rez
– No milk shake (sadno zeliščni smoothie z okusom breskve in bazilike)
3. julij
Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid)
– Mychicken
– Pica&pir
Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana)
– Mychicken
– Pica&pir
Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško)
– Pujskov kroket, hren in solata
– Sladke teksture z dreves
4. julij
Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid)
– Mychicken
– Pica&pir
Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana)
– Mychicken
– Pica&pir
Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško)
– Pujskov kroket, hren in solata
– Sladke teksture z dreves
5. julij
Slaviša Amidžić (Hotel Primus, Ptuj)
– Polnjeni ligenj
– Čokoladni narastek iz mikrovalovne pečice
Simon Umek (Rožmarin, Maribor)
– Krškopoljsko.presenečenje@rozmarin.si
– Čokoladna pita z viljamovko in ingverjem
Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice)
– Belokranjska pogačica s kranjsko klobaso, kuhano v cvičku, z ženofom na pireju iz fižola ”ribničan”
– Korenčkovi sladki štruklji z lanenimi semeni v omaki iz kočevskega medu in gozdnih jagod
6. julij
Slaviša Amidžić (Hotel Primus, Ptuj)
– Polnjeni ligenj
– Čokoladni narastek iz mikrovalovne pečice
Simon Umek (Rožmarin, Maribor)
– Krškopoljsko.presenečenje@rozmarin.si
– Čokoladna pita z viljamovko in ingverjem
Rad Dobrojem (www.rad-dobrojem.si)
– Ona: marelični sladolent, ne sladoled
– On: vroče kot pes
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.