SladoLent 2013

Več kot 10.000 zadovoljnih gostov


16 dni, 34 chefov, 68 jedi, 14 vinarjev, 29 vin in več kot 10.000 obiskovalcev je rezultat 3. SladoLenta na 21. Festivalu Lent v Mariboru.

”Kaj bomo pa zdaj,” je vprašal stalni SladoLentov gost, ko je po velikem ognjemetu Festivala Lent festival ulične prehrane na dravski promenadi že krepko po polnoči šestnajstega dne doživel še zadnji naval lačnih. Zadnja noč lentanja je trajala do jutra, zato se je bilo potrebno še zadnjič dobrojedsko podkrepiti.

Recept ”v šestnajstih dneh okrog kulinarične Slovenije” so obiskovalci Festivala Lent tako pridno degustirali vsak večer, da se je desetletnik, ko je ostal brez govejega burgerja z račjimi jetri pošteno razjezil nad svojega očeta: ”Ti si kriv, da sva zamudila in je zmanjkalo! In to že drugič!” Deklica, ki je komaj segla čez pult z boni, pa je ob nakupu kar treh, priznala: ”Če pa je tako dobro!”

Isto ugotavljajo tudi slovenski kuharski zvezdniki, ko uživajo na odru SladoLenta: ”Čudovita publika!” Če se včasih zazdi, da imamo na Slovenskem več dobrih gostiln kot pa je pravih dobrojedcev, ki znajo ceniti ustvarjalnost chefov, SladoLent dokazuje nasprotno. Kdor pa misli, da to (še) ni, naj se kar pride okužit na dravsko promenado.

Tretji SladoLent je bil rekorden, saj se je na njem v 16. dneh na kulinaričnih predstavah 34 vrhunskih slovenskih chefov zvrstilo več kot deset tisoč gledalcev – jedcev. Obiskovalci, ki so prišli prvič, niso zadnjič, temveč so postali dobrojedci in se vračali vsak večer. Tudi vinska ponudba se je glede na preteklo leto precej okrepila, saj so se stalnim SladoLentovim vinarjev (Vino Štajerska – Protner, Gaube, Valdhuber, Steyer, Dveri Pax) pridružili tudi gostujoči vrhunski vinarji vseh treh slovenskih vinorodnih dežel.

Mobilne kuhinje je na SladoLentu odlično opremil Electrolux, za posebne sladolentne kartonske krožnike pa je poskrbel Duropack – DS Smith.

Sodelujoči chefi in njihove jedi:


21. junij

Kolektiv Trapez (kreativci za kuhinjskim pultom, Ljubljana)
– Črni hot dog
– Beli krof

Študenti VSGT Maribor + Mojca Polak
– 2 deci hrustljavega / Račka  s hrustljavim kruhom, aromatično sirno kremo in hruško
+ 1 deci zelenega/ Hladna bučna krema z dodatki iz sadja in zelenjave

Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)
– Telečje ličnice na pirini polenti
– Čokolada z ajdovo kašo

 

22. junij

Janez Bratovž (Restavracija JB, Ljubljana)
– Jadranska tuna z gobami in hrustljavo pistacijo na topli omaki iz šalotke in daši juhe (surovo)
– Kuhan telečji jezik v luštrekovi omaki s krompirjevim pirejem ter konopljinim oljem

Andrej Kuhar (Maxim, Ljubljana)
– Ocvrt mlad krompirček z nadevom svežih lisičk na dušenem poru, hrustljavo pečena panceta z žajbljem
– Fina klobasa jezerskega smuča s tartufi in rakci na puy leči, bela balzamična omaka in ocvrta šalotka

Robi Žibrat (Hotel Habakuk, Maribor)
– Cigara iz svinjskih tačk, zeliščno-zelenjavna greda
– Raviol telečje glave, slana gibanica z ocvirki, slama rdeče pese in telečja redukcija

 

23. junij

David Vračko (Mak, Maribor)
– Gazpacho
– Tiramisu

Robi Žibrat (Hotel Habakuk, Maribor)
– Cigara iz svinjskih tačk, zeliščno-zelenjavna greda
– Raviol telečje glave, slana gibanica z ocvirki, slama rdeče pese in telečja redukcija

Dijaki SŠGT Maribor
– Flambirano nabodalo Pohorje beef s popečenim podpohorskim sirom na zelenjavnih rezancih
– Pohorska omleta

 

24. junij

Matej Tomažič (Majerija, Slap pri Vipavi)
– Gratiniran koprivni paketek, skockan paradižnik, pesto domačih zelišč
– Makov cvet: doma narejena spenjena skuta z makom in jagodno omako

Gregor Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota)
– Pujs/ majoneza
– Ocvrtki/ čokolada/ sladkor

Borut Jovan (Restavracija Prestige, Moravske Toplice)
– Prekmurski summer roll
– Poletje v kozarcu

 

25. junij

Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
– Debeluh burger
– Jagodni sorbet s šparglji in hrenom

Gregor Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota)
– Pujs/ majoneza
– Ocvrtki/ čokolada/ sladkor

Boštjan Rakar (Gostilna Rakar, Trebnje)
– Jurčki z ješprenom in pikantnim peteršiljem
– Jabolčni štrudelj s kavno peno

 

26. junij

Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono)
– Goveja juha in cockta

Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
– Debeluh burger
– Jagodni sorbet s šparglji in hrenom

Gašper Čarman (Gostilna Pri Danilu, Reteče)
– eBurger.2
– Nektarinina sladka tradicija

 

27. junij

Uroš Štefelin (Vila Podvin, Podvin)
– Jagnječja krača, žlikrofi s tolminskim sirom in gorenjsko slanino, jurčkova pena
– Slivova tortica z medom, sladoled iz kisle smetane

Bine Volčič (Restavracija Promenada, Bled)
– Goveji burger z račjimi jetri in BBQ omako
– Pistacijeva “baba” z jagodami, wasabi sladoled

Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana)
– Telečji rep, pire pečenega korenja, chips, zelišča
– Pehtranova potica (testo potice, pehtranov sladoled, skutna espuma)

 

28. junij

Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
– Ajdove testenine z bučnim oljem, semeni in skuto, prah prekmurske šunke
– Pečena temna čokolada, gorički jogurt in pomaranče (sladica)

Luka Jezeršek (Hiša kulinarike Jezeršek, Zg. Brnik)
– Kranjski burek s Pustotnikovim ovčjim jogurtom
– Kranjska picika s sirarsko skuto in pehtranom

Marko Herič (Pri Florjanu, Maribor)
– Lušt-en sendvič s potrebušino
– “Sladoled naše generacije”

 

29. junij

Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
– Ajdove testenine z bučnim oljem, semeni in skuto, prah prekmurske šunke
– Pečena temna čokolada, gorički jogurt in pomaranče (sladica)

Luka Jezeršek (Hiša kulinarike Jezeršek, Zg. Brnik)
– Kranjski burek s Pustotnikovim ovčjim jogurtom
– Kranjska picika s sirarsko skuto in pehtranom

Marko Herič (Pri Florjanu, Maribor)
– Lušt-en sendvič s potrebušino
– “Sladoled naše generacije”

 

30. junij

Tomaž Bolka (Gostilna Krištof, Predoslje)
– Iz Gostilne Krištof za 2: bio veganske kreacije
– Iz Gostilne Krištof za 2: ribje kreacije

Slavko Žagar (Gostilna Skaručna, Vodice)
– Tatarski biftek po skaručensko na brkatih kruhkih
– Hišni liptaver in zeliščna skuta na brkatih kruhkih

David Vračko (Mak, Maribor)
– Gazpacho
– Tiramisu

 

1. julij

Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
– Pišče v koruzi … (mehko, a hrustljavo meso v kremi mlade koruze)
– Zeliščni šmorn in sladoled iz kraškega kozjega mleka, medu in bezga

Uroš Fakuč (DAM Restavracija, Nova Gorica)
– Gospod krompir … (vipavski krompir, polnjen s tartufovo kremo in naribanim črnim istrskim tartufom)
– Tiramisu z espresom

Igor Peresson (Etna, Divača)
– Pica na rez
– No milk shake (sadno zeliščni smoothie z okusom breskve in bazilike)

 

2. julij

Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
– Pišče v koruzi … (mehko, a hrustljavo meso v kremi mlade koruze)
– Zeliščni šmorn in sladoled iz kraškega kozjega mleka, medu in bezga

Uroš Fakuč (DAM Restavracija, Nova Gorica)
– Gospod krompir … (vipavski krompir, polnjen s tartufovo kremo in naribanim črnim istrskim tartufom)
– Tiramisu z espresom

Igor Peresson (Etna, Divača)
– Pica na rez
– No milk shake (sadno zeliščni smoothie z okusom breskve in bazilike)

 

3. julij

Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid)
– Mychicken
– Pica&pir

Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana)
– Mychicken
– Pica&pir

Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško)
– Pujskov kroket, hren in solata
– Sladke teksture z dreves

 

4. julij

Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid)
– Mychicken
– Pica&pir

Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana)
– Mychicken
– Pica&pir

Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško)
– Pujskov kroket, hren in solata
– Sladke teksture z dreves

 

5. julij

Slaviša Amidžić (Hotel Primus, Ptuj)
– Polnjeni ligenj
– Čokoladni narastek iz mikrovalovne pečice

Simon Umek (Rožmarin, Maribor)
– Krškopoljsko.presenečenje@rozmarin.si
– Čokoladna pita z viljamovko in ingverjem

Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice)
– Belokranjska pogačica s kranjsko klobaso, kuhano v cvičku, z ženofom na pireju iz fižola ”ribničan”
– Korenčkovi sladki štruklji z lanenimi semeni v omaki iz kočevskega medu in gozdnih jagod

 

6. julij

Slaviša Amidžić (Hotel Primus, Ptuj)
– Polnjeni ligenj
– Čokoladni narastek iz mikrovalovne pečice

Simon Umek (Rožmarin, Maribor)
– Krškopoljsko.presenečenje@rozmarin.si
– Čokoladna pita z viljamovko in ingverjem

Rad Dobrojem (www.rad-dobrojem.si)
– Ona: marelični sladolent, ne sladoled
– On: vroče kot pes

SladoLent - DS Smith logo
SladoLent - logo
Electrolux - logo
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!