SladoLent 2015
Devet dni razvajanja
V okviru Festivala Lent v Mariboru že petič tudi festival ulične prehrane: 27 chefov, 55 jedi, 17 vinarjev, 33 vin in več kot 8.000 obiskovalcev.
Festival Lent v Mariboru, največji slovenski poletni festival, se je že peto leto zapored spremenil v največjo promenado slovenskih chefov! Na 5. SladoLentu, festivalu ulične prehrane, se jih je v devetih dneh zbralo kar 27, predstavili pa so skupaj 55 avtorskih jedi ulične prehrane. Street food jedi slovenskih chefov je spremljalo tudi 33 vrhunskih vin sedemnajstih slovenskih vinarjev.
Za devet dni je SladoLent ob Dravi tako postal največja slovenska gostilna, saj jo je v tem času obiskalo več kot 8.000 jedcev, ki so jih pritegnile dišave ustvarjalnosti slovenske vrhunske kulinarike v uličnih razmerah. Slovenski chefi – vsak večer po trije – so osebno in v živo na SladoLentu pripravili svoje avtorske jedi in jih postregli obiskovalcem, ki so tako dobili enkratno priložnost, da v tako kratkem času in cenovno ugodno (3,5 evra za posamezno jed) preizkusijo vrhunsko slovensko kulinarično ustvarjalnost.
Ob Dravi so nastopili najbolj znani slovenski chefi, Janez Bratovž (JB restavracija), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu), Andrej Kuhar (Vila Herberstein), Bine Volčič (Kulinarični atelje), Igor Jagodic (restavracija Strelec), Uroš Štefelin (Vila Podvin), Jure Tomič (Ošterija Debeluh), brata David (restavracija Mak) in Gregor Vračko (Hiša Denk). Prvič so se na Lentu predstavili Boštjan Pavli (restavracija Harfa), Peter Kovač (restavracija Maxim), Luka Nagode in Urška Dvoraček (Okrepčevalnica Luda), Ivan Kastelic (Dnevni bar pr’ Mrtinet), Lena Klinar in Primož Gregorič (Domačija Gora pod lipo). Mladostno ustvarjalnost so na promenadi dokazali Marko Pavčnik (Pavus na gradu Tabor), Borut Jovan (Galerija okusov), Luka Košir (Gostišče Grič), mariborske barve sta ob bratih Vračko uspešno zastopala še Robi Žibrat (restavracija Terasa) in Mišo Krojsl (Rožmarin), tradicionalne slovenske jedi so z novimi idejami obogatili Damjan Fink (Gostilna na gradu), Tomaž Bolka (Gostilna Krištof), Simo Komel (Gostilna Kobjeglava), Sebastijan Kovačič (Hiša Torkla), Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž), Roberto Gregorčič (Oštarija), za sladkosnede je poskrbel Gorazd Potočnik (Gox-Sladkozvočje), za ljubitelje azijskih okusov pa Grega Božičnik (Tokyo piknik).
Avtorske jedi ulične prehrane so na dravski promenadi spremljala vrhunska slovenska vina, z njimi pa so se predstavili tudi vinarji vseh treh vinorodnih dežel: Gaube, Kupljen, Joannes, Marof, Steyer, Verus, Valdhuber, Marjan Simčič, Gordia, Ščurek, Batič, Tilia, Burja, Movia, Rojac, Keltis, Istenič.
Mobilne kuhinje je na SladoLentu odlično opremil Electrolux, za posebne sladolentne kartonske krožnike pa je poskrbel Duropack – DS Smith.




Sodelujoči chefi in njihove jedi:
3. julij
Uroš Štefelin (Vila Podvin)
– Goren’sk’ burger (gorenjski želodček)
– Medena potica
Bine Volčič (Kulinarični atelje)
– Nabodalo svinjske ribice z limeto in ostrigino omako, kimchi solata in flat bread
– Pečen in aromatiziran riž, kimchi solata in flat bread, krema sladkega krompirja
Igor Jagodic (Strelec)
– Hrustljav konfit kopuna, limonina majoneza, gorčica, solata, zelišča, popečen kruh
– Kokice: bela čokolada, jagode, pehtran
4. julij
Andrej Kuhar (Vila Herberstein)
– Kuskus-zelenjavna tortica, nabodalo s kozico, jogurtova omaka
– Mini omleta z lisičkami, krompirjeva krema, peteršiljev oblaček
Damjan Fink (Gostilna na gradu)
– Grajski burger z mladim odojkom, papriko in timijanovim kruhom
– Gozdni sadeži in meringa
Luka Nagode (Okrepčevalnica Luda)
– Sendvič bolonjeze
– Ledena kava
5. julij
Janez Bratovž (JB Restavracija)
– Pečen jagenjček z zelišči, slanina mangalice in zeljne krpice
– Jagodna kombinacija
David Vračko (Restavracija Mak)
– Dimljeni mesni sir, čebulna gorčica, pikantni paradižnik
– Griesflameri, pomaranča, rabarbara
Tomaž Bolka (Gostilna Krištof)
Krištofova bio topla mal’ca:
– Bio koruzni kruh, obložen z laškim fižolom in avokadom (veganski, brezglutenski)
– Bio pesin kruh s čebulo, obložen s krškopoljcem, mangalico in gorčično pak choi solato
– Bio Krištofovi grisini flancati
6. julij
Simo Komel (Gostilna Kobjeglava)
– Goveji Q-sendvič
– Hot Lamb
Sebastijan Kovačič (Hiša Torkla)
– Polnjena paprika z račjim konfitom, korenčkovo-paradižnikova omaka, pire krompir
– Millefoglie z jetrno pašteto s črnimi tartufi, čips pancete in čebulna marmelada
Grega Božičnik (Tokyo piknik)
– Yaki udon s piščancem ali zelenjavo
– Kara-age (ocvrt piščanec)
– Macaroni
7. julij
Marko Pavčnik (Pavus – grad Tabor)
– Sladkovodna karbonara
– Mesna karbonara
– Sladki angleški sendvič
Borut Jovan (Galerija okusov)
– Domač nekvašen kruh, konfitiran jagenjček iz krušne peči, kimchi, savinjska gajstna omaka
– Kumara, lešnik, bela čokolada, koprc
Luka Košir (Gostišče Grič)
– Mlad pujsek, opečeni koruzni žepki, česnova krema in fermentirani dodatki
– Sveže ribe, dashi in izbrana mlada zelenjava
8. julij
Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu)
– VIPavska pogača
– Goveja juha “Expo”
Jure Tomič (Ošterija Debeluh)
– Ješprenj z mladim kozjim sirom in poširanim jajcem
– Čokolada in metina majoneza
Peter Kovač (Restavracija Maxim)
– Krompirjev žepek s finim nadevom jabolk in gosjih jeter s piščančjo ostrigo in belo šalotkino omako
– Krompirjev cmok na češnjevem raguju, sorbet češnje, vaniljeva espuma, mandljev drobljenec
9. julij
Gorazd Potočnik (GOX-Sladkozvočje)
– Sladki Hot dog
– ”Eksplozija presenečenja”
Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž)
– Telečji rep s hrustljavim kruhkom in pomladno zelenjavo
– Kumara s kozjo skuto in oljno ogrščico
Roberto Gregorčič (Oštarija)
– Šivanka (mesna prekajena rulada) na pireju iz mladega fižola, ocvrti por, medeno pikantno korenje
– Gratinirana prosena kaša z jurčki, lisičkami in pegastim badljem, spenjena grahova omaka, kapucinka
10. julij
Gregor Vračko (Hiša Denk)
– Hamburger HD
– Čokolada
Ivan Kastelic (Dnevni bar pr’Mrtinet)
– File dimljene postrvi s kislo smetano in hrenom, čemaž z orehi
– Hruška pečena v testu na žaru z malinovo marmelado, suhimi malinami in kandiranimi orehi
Robi Žibrat (Restavracija Terasa)
– Macaron, losos, cigara, kapesanta, pepel, hobotnica
– Lisičkin tart, slama, pujs
11. julij
Lena Klinar in Primož Gregorič (Domačija Gora pod lipo)
– Ajdovi blini z domačo kislo smetano in lisičkami
– Odojkov hrbet na krompirjevi solati z mlado čebulo
Mišo Krojsl in Simon Umek (Rožmarin)
– Goveja lička, skutina kocka, pehtranova omaka in hruškov čatni
– Hobotnica iz Galicije, biskvit črnih oliv, žafranova pena in kreša
– Mini brezglutenska tortica s sivkinim sladoledom
Boštjan Pavli (Restavracija Harfa)
– Marinirane rezine gofa, škampa in kapesante v hrustljavem testu
– Piščančja ballotina nadevana z gosjimi jetri in rabarbaro na pehtranovi omaki
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.