SladoLent 2018

sladolent18 skupinska 4
Vip šotor je mrtev, živel Sladolent!

V okviru Festivala Lent na osmem festival ulične prehrane: 31 chefov, 55 jedi, 21 vinarjev in 8.500 obiskovalcev.

Festival Lent v Mariboru, največji slovenski poletni festival, se je že osmo leto zapored spremenil v največjo promenado slovenske vrhunske kuhinje! Na 8. SladoLentu, festivalu ulične prehrane, je v devetih dneh kuhalo 31 vrhunskih slovenskih chefov, ki so predstavili 55 avtorskih jedi ulične prehrane. Street food jedi slovenskih chefov so spremljala tudi vrhunska vina 21 slovenskih vinarjev iz vseh treh vinorodnih dežel.

Za devet dni je SladoLent ob Dravi tako postal največja slovenska gostilna, saj jo je v tem času obiskalo več kot 8.500 jedcev, ki so jih pritegnile dišave ustvarjalnosti slovenske vrhunske kulinarike v uličnih razmerah. Slovenski chefi – vsak večer v treh odprtih kuhinjah – so osebno in v živo na SladoLentu pripravili svoje avtorske jedi in jih postregli obiskovalcem, ki so tako dobili enkratno priložnost, da v tako kratkem času in cenovno ugodno (4 € za posamezno jed) preizkusijo vrhunsko slovensko kulinarično ustvarjalnost.

Glavna pokrovitelja festivala ulične prehrane v okviru festivala Lent so bili Gorenje, ki je s svojimi gospodinjskimi kuhinjskimi aparati opremilo mobilne kuhinje SladoLenta, Bauhaus, Hotel City in Winterhalter.

Novinarji mariborskega Večera, ki so ocenjevali predstave letošnjega Festivala Lent, največjega slovenskega poletnega festivala, so prizorišču SladoLent nemenili najvišjo oceno – 5! V svoji obrazložitvi so zapisali:

”Vip šotor je mrtev, živel Sladolent. Če si v festivalskih dneh hotel srečati koga poznanega ali znanega, si ga našel tam. Izjemen nabor kuharjev in restavracij je uspelo letos organizatorjem nabrati, četudi smo se kdaj kremžili, da bi za tiste štiri evre lahko v degustacijski porciji dobili še kaj več. A že priložnost okusiti in zaslutiti, kako ustvarjajo slovenske kulinarične zvezde in nekaj vzhajajočih, je vredna tega. Ker je zaradi priljubljenosti in velike gneče občasno Sladolent postal mejno prijeten, je pred ustvarjalci izziv, kako ga povečati. Ker očitno gre za projekt, ki ga Maribor hoče in potrebuje. Sicer pa čista petka in glavna družabna zmaga letošnjega festivala.”

Violeta in Uroš Mencinger, producenta SladoLenta

Promenada slovenske kulinarike – 22. do 30. junij 2018

Sodelujoči chefi in njihova ponudba

  • Lisičke, jajce in hrustljavi krompir
  • Postrvji kroketi

  • Mangalica in solata (mangalica, topla zelenjava in limonova tapioka)
  • Hladni bezeg (bezgov sladoled, kandirani ingver, rabarbara, amarant)

  • Mousse cvetače, kompot cvetače, sušena cvetača, čips cvetačnega pireja, kuskus cvetače, blanširani cvetačni listi, jajčna krema
  • Marelični kompot (kompresirana marelica, gel marelice, vložena marelica, mlečna pena s tonka oreščkom, kakavov drobljenec, dehidriran akacijev med, lešniki s solnim cvetom)

  • »Tonkatsu« govejega jezika, krema jurčkov, miso majoneza, kisla čebula in kumare
  • Češnje, piškot, kozji jogurt in pehtran

  • Postrv in kos kruha
  • Belokranjsko jagnje v hrustljavi skorjici odojka

  • Domači tortelini z mesnim nadevom in tremi teksturami parmezana, olje bazilike, datterino paradižnik
  • Mousse grškega jogurta, mandljev biskvit z oreščki in sredico pasijonke, mango sorbet, espuma kisle smetane ter drobljenec s solnim cvetom in nuit blanche čokolado

Janez in Tomaž Bratovž
JB Restavracija

  • Roastbeef v listnatem testu
  • Krema z limonsko travo, gozdnimi sadeži in zdrobljenim testom

  • Trebuh mladega prašička in pire dimljene buče, jabolčni fondant, pečena čebula in shitake gobe glazirane v soji, mladi grah
  • Čokoladni brownie z borovnicami in pečen ananas z rožmarinom, krema lokalne skute, gel sveže mete, topinambur in pehtranova pena

  • Ajdovi svaljki s kopunom, peteršiljevo korenino in zorjenim pikantnim sirom
  • Soržni krapci s koprivami, zelenimi beluši in lisičkami

  • Vafelj, češnja, verbena
  • Burger z nastrgano svinjino, čebula, zelje

  • Perutničke, fermentirana zelenjava in zeliščni kruh
  • Kislo mleko in rdeče sadje

  • Paradižnik & kumara
  • Govedina & 43 % whisky

  • Ješprenj / drobnjak / olje drobnjaka / vložena čebula / ocvrta čebula / goveji rep / omaka s kostnim mozgom
  • Krompir / odojek / dimljena kisla smetana / mlada čebula

  • Marinirana hobotnica v Vilijevem staranem kisu, omaka sipe in lignjev, krompirjeva solata s kumarami, pesto gorenjskih in primorskih zelišč
  • Rateški krap s tepkinim kompotom

  • Žganci kislega kruha z (Zupanovo) postrvjo in gorčičnim moussom, zelišča
  • Cvetlična panakota z meringo in jagodami

Metka in Grega Repovž
Gostilna Repovž

  • Kisla smetana z ocvirki / stročji fižol / lisičke / buče (opcijsko vegi)
  • Goveje rezine / ohrovt z gobami / zelišča / zelena / redkvica

Luka Gmajner in Marko Magajne
Galerija okusov

  • Lojzova rib’ca (postrv, kumara, yuzo, jogurt)
  • LL royal (pujsek, bbq, fermentirana zelenjava)

  • Losos, rdeča pesa, stracciatella (mariniran losos v rdeči pesi, dimljen z brinom, rdeča pesa pečena v svinjski masti, čips rdeče pese, stracciatella sir)
  • Pita z limonovo kremo in agrumi

  • Konfitirana in ocvrta piščančja kračka, lahka zeliščna majoneza in caponata
  • Postrvja karbonara iz Laškega

  • Dimljena svinjska krača, jabolčni kis, fižol, ohrovt, jabolko
  • Breskev, bučna meringa, korenje, pehtran, domači jogurt

  • Poširan losos v olivnem olju z majonezo pečenega česna, ocvrtek skute s koriandrom, čemaževa omaka
  • Žele bele čokolade z amaretto češnjami in mandlji

  • Brioš / rogljiček z izkoščičenim odojkom v družbi gorčice, janeža, rdečega vina in majoneze iz oljčnega olja
  • Repa tropinovka + vipavska klobasa = jota

  • Rdeča pesa, marinirana postrv, hren
  • Moscow mule

Jure Brložnik
Miza za štiri

  • “Smoki bedrca” (ponovno sestavljeno piščančje bedro, panirano v smokijevih drobtinah, grahova krema, jus perutničk, okisana zelenjava, čilijevo olje)
  • “Moje miške” (miške s kislo smetano v kristalnem sladkorju s cimetom, kakavov drobljenec, čokoladni mousse, malina z rdečo peso, poljubčki posušenih cvetov)

  • Opečena kapesanta s črnimi nudli na korenčkovi kremi z marinirano kraljevo kozico, okisano redkvijo, ingverjevo peno, riževim čipsom in posušenim pesinim beljakom
  • Goveja prsa na način pastrami v balzamični omaki z zavitkom iz čičirike, pečene paprike, rdeče čebule in sira stilton, s pečeno solato ter paradižnikovo marmelado

Mišo Krojsl in Gregor Jager
Rožmarin / Gostilna Maribor

  • Ocvrt telečji priželjc na krompirjevi peni, miks žitaric in ribezov chutney (Mišo Krojsl)
  • “Essigflajš” v kornetu s topinamburjem, tremi paprikami in ajdo (Gregor Jager)
  • Jabolčni tarte s citrus espumo (Sebastijan Jurjevec)

Davorin Verlič
Terasa - Hotel City

  • Jadranska hobotnica, krompir, ghee, kostni mozeg, pohorske lisičke, drobnjak, jastog v sifonu
  • Bezeg, jagode, pečena smetana, bela čokolada, črna kava

Vinska ponudba

PENEČE

  • Zlata radgonska penina, RADGONSKE GORICE, 2012, rose, suho, Štajerska Slovenija
    Svetovni šampion Vino Ljubljana 2018! 100 % modri pinot letnika 2012.
  • Zlata radgonska penina Millesime, RADGONSKE GORICE, 2010, brut natur, Štajerska Slovenija
    100 % izbrani chardonnay letnika 2010. Zaokroženost okusa in dolg pookus vrhunske penine.

 

BELO

  • Jakot, ŠČUREK, 2017, suho, Goriška Brda
    100 % sauvignonasse. Prijeten, poln in topel okus z dolgim pookusom.
  • Sauvignon, VINO KUPLJEN, 2017, suho, Štajerska Slovenija
    Sortno-vzorčni sauvignon z Jeruzalema. Mineralna struktura, sočna kislina, dolg ostanek.
  • Chardonnay Breg, MAROF, 2015, suho, Prekmurje
    Vino iz vinograda. Bodonci. Valcl. Med, maslo, belo cvetje. Zrel in poln.
  • Sivi pinot, MARJAN SIMČIČ, 2017, suho, Goriška Brda
    Zelo očarljiv, z nežno teksturo in z izrazito sortno značilnostjo. Mehak, saden, a zrel.
  • Šipon, VERUS, 2017, suho, Štajerska Slovenija
    Nežna sadna cvetica, prijeten in skladen okus, živahna kislina.
  • Zeleni silvanec, VINO GAUBE, 2017, suho, Štajerska Slovenija
    Skladnost kisline in majhnega ostanka sladkorja v zelenem, toda zrelem in polnem.
  • Malvazija, PUCER Z VRHA, 2015, magnum, suho, Slovenska Istra
    Kakor sonce greje srca, z okusom po breskvah in marelicah, sveža in elegantna, iznad Dragonje.
  • House MiX, M-ENOSTAVNO DOBRA VINA, 2017, suho, Štajerska Slovenija
    80 % laški rizling, 20 % sauvignon. Bogat sadni vonj. Štajerc!
  • Renski rizling, VINA JOANNES, 2017, polsuho, Štajerska Slovenija
    Vonj po breskvah in marelicah ter dolgi pookus kralja.
  • Rumeni muškat, ŠUMENJAK, 2016, polsuho, Štajerska Slovenija
    Mehko in zaokroženo, z diskretnimi muškatnimi in cutrusnimi notami.
  • Dišeči traminec, STEYER, 2017, polsladko, Štajerska Slovenija
    Od vrtnice do eksotičnega sadja, od pikantnega do sladkega. Dišeč, vsem ljub.
  • Muškat ottonel, KELTIS, 2015, polsladko, Bizeljsko-Sremič
    Kombinacija cvetlične sladkobe in harmonične kisline iz ekološkega vinograda.

 

ROSE

  • Rose, BATIČ, 2017, polsuho, Vipavska dolina
    Vedno in povsod priljubljen. Cabernet sauvignon na belo. Stare trte, mladostno vino.

 

ORANŽNO

  • Robinia, VINA ŠTEMBERGER, 2013, suho, Kras
    Kompaktno, okusno, uravnoteženo, a samosvoje.
  • Filip white, Živa vina ŠTEKAR, 2016, suho, Goriška Brda
    100 % rebula, dolgo macerirana, dve leti zorjena v akaciji. Brez žvepla. Oče sinu.

 

RDEČE

  • Modra frankinja, DOLC, 2011, suho, Dolenjska
    Belokranjska kraljica, klena, odporna, spoštovanja vredna.
  • Shiraz Capo D’Istria, VINAKOPER, 2011, suho, Slovenska Istra
    Bogat okus, borovnice, čokolada, začimbe, žametni tanini in plemenita nota lesa.

PETEK, 22. junij

VINA ŠUMAN: Sun Drops 2015, Štajerska Slovenija

Biodinamična kmetija, organsko vino, dolga maceracija, brez dodatkov. Zelo zeliščno, sadno, po citrusih in zelo sveže. Kapljice sonca in življenja. Živo!

 

SOBOTA, 23. junij

eVINO: šampanjec Blanc De Noirs, Serge Mathieu, brut, Francija

100 % modri pinot, letnika 2004, 2005. Vonj zelo saden, predvsem rumeno sadje, okus zrel, harmoničen in saden. Aperitiv, belo meso, morje.

 

NEDELJA, 24. junij

BARTOL: Modri pinot 2011, magnum, suho, Štajerska Slovenija

Podaljšana maceracija, pet let zorenja v 600 litrskem francoskem hrastu, brez filtracije in brez dodanega žvepla. Veliko vino iz velike steklenice.

 

PONEDELJEK, 25. junij

KUPLJEN: Skywalker 2015, magnum, suho, Štajerska Slovenija

Samov prvi rdeči cuvee, z njegovim podpisom, iz srca. Zvrst merlota (90 odstotkov), modrega pinota in modre frankinje. Najboljši štajerski merlot!

 

TOREK, 26. junij

ŠČUREK: Modri pinot 2013, suho, Goriška Brda

Z vonjavami zrelih češenj, sliv, pomarančnega olupka. V ustih je sadno z nežnimi in zrelimi tanini, uravnoteženo z lepim pookusom po češnjevi pečki.

 

SREDA, 27. junij

DUCAL: Renski rizling 2014, suho, Štajerska Slovenija

Biološka pridelava. Rumena prepoznavnost renca, bogato telo in tipičen vonj. Kutina, minaralno, kompleksno, z lepo kislino in sožitjem lesa.

 

ČETRTEK, 28. junij

BATIČ: Angel belo, 2016, suho, Vipavska dolina

Pinela 40 %, chardonnay 30 %, sauvignon 30 %. Ekološka, biodinamična pridelava. Velika zvrst, grande cuvee, dobesedno angel v steklenici. Mojstrovina več rodov

 

PETEK, 29. junij

MARJAN SIMČIČ: Rebula Cru Selection 2016, suho, Goriška Brda

Intenziven vonj, popečen kruh, začimbe, suho sadje, lešniki, jabolka, med. Okus mineralen in kremast. Vino z rustikalno noto, vendar elegantno. Govori Marjanovo grozdje!

 

SOBOTA, 30. junij

MAROF: Chardonnay Kramarovci 2015, suho, Prekmurje

Ekološki terroir starega vinograda iz Kramarovcev. Maceracija, spontano vrenje, zorenje v velikem sodu. Vino za uživanje in staranje.

Bauhaus logotip
Gorenje logotip
vivi product
FL 2017 logotip z datumom
Hotel City
Winterhalter Logo
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!