Teden restavracij, jesen 2016: 2 srčka

 • Najboljše čim večkrat!

  Ne morejo biti vsi vrhunski – nekateri morajo biti predvsem in vsak dan dobri! Obisk: vsaj mesečno!

  2 srčka - front
  od
  Avtor slike: Marko Delbello Ocepek
 • Kendov Dvorec, Spodnja Idrija

  Povsod so staro stilno pohištvo in predmeti Kendovih časov, debeli in dolgi prti na gosposkih mizah, visoki kozarci, veliko svežega cvetja z vrtov in travnikov, Skočirjeve slike, stekleničke s kozarci in domačim orehovcem. Zraven se pasejo jagenjčki in iz Kanomljice skačejo postrvi. Na mizi so stare idrijske jedi iz domačih, lokalnih in svežih sestavin, vse pa s sodobnim, chefovim pridihom. Pogrinjki so skrbni, kruh je hlebčkast, porcelan pa bel.

  Čeprav je Kendov dvorec iz 14. stoletja, njegova današnja lepota ni le iz starih časov bogate Kendove rodbine, temveč tudi iz mladih časov uspešne Svetlikove družine, ki ga je pridružila svetovnemu združenju vrhunskih restavracij in velikih chefov Relais & Chateaux.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Kendov dvorec - zunanjost
  od
  Avtor slike: UME
 • Restavracija Harfa, Ljubljana

  Harfa je restavracija, ki je skoncentrirana na (poslovna) kosila, a nima čisto nič skupnega z menzo; njena ponudba je lahko hitra, pa vseeno chefovska, posebna, pa vseeno ne previsoka; njen ambient je eleganten, a vzdušje ni zapeto; njena lokacija je odmaknjena, a zato tam ni naključnih gostov. Skratka, Harfa ima svoje prednosti in te zna tudi izpostaviti.

  Harfin Boštjan Pavli je chef po poklicu in kuhar po talentu. Ker ne sili v ospredje, so takšne tudi njegove jedi, ki ne pretiravajo s podpisom, a zato tudi ne delajo razlik med gosti. Pavli je dovolj ustvarjalen, da je drugačen, spreten in boljši, kar njegovim gostom povsem zadošča. Ker tam niso (le) ob izrednih priložnostih, temveč vsak dan!

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Harfa - ambient
  od
  Avtor slike: Restavracija Harfa
 • Grad Otočec, Otočec ob Krki

  Avtocesta je takoj zraven, toda vmes sta leseni most in zelena reka, okolje je grajski park, temelji so kamniti, zidovi pa grajski.

  Velikokrat že košarica kruha veliko pove. Lahko so zidovi še tako debeli ali krožniki tako veliki, toda, če ob vodi ni kruha, ki bi praznil pladenj z maslom izpod srebrnega zvona, potem gostoljubje, kljub baklam ob vhodu in kovinskemu vitezu v pozoru, ni pristno. Bombetke so tople, divjačinska pašteta diši po dolenjskih gozdovih, fotelji so usnjeni in globoki. Bil bi greh, če bi takšen grad imel le tople postelje in romantično osvetlitev, če bi takšno grajsko dvorišče imelo le bele marele in kavno pecivo. In bila bi škoda, če takšna restavracija ne bi imela mladega chefa, kot je Dejan Pavlič, ki ima vse troje, ambicijo, samozavest in znanje, da je Grad Otočec vreden tudi vašega lačnega obiska.

   

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Grad Otočec - ambient
  od
  Avtor slike: Grad Otočec
 • Etna, Divača

  Igor Peresson je kuhar z idejami, znanjem in lokal patriotizmom. Lahko se začne s sladoledom, ki je slan, nadaljuje z račjimi prsmi, ki so ribana, omaga ob bifteku, ki je z lave, toda sladice so vseeno – zakon. Prvovrstne sestavine so predstavljene na kreativen način, zato je ob kraškem govedu čebulni buhtelj, v domačih raviolih kozji sir in ob svinjskem fileju koromač v hrustljavem testu.

  Toda v Etni je tudi drugače. Gost, ki pride na pizzo, ker se mu mudi, ostane tako dolgo, da za pizzo zmanjka prostora. Med bloki, kjer je ponavadi kak bife ali instant picerija, je testo iz polnozrnate moke tipa 00, ki so jo etnovci našli sredi Italije, kjer jo še meljejo med kamni, da v Divači iz nje ob pizzah spečejo vsak dan še tri vrste kruha. Kvasa ni, ker je kvasec, in še tega je le za vzorec. Za Teden restavracij pa še pizz ni …

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Etna - ambient
  od
  Avtor slike: Etna
 • Hiša Torkla, Korte

  Andreja in Sebastijan Kovačič znata izbirati. Vam ni pašteta s črnimi tartufi znana? In ta razgled, mar ni imel že močno konkurenco alpskih vršacev? Kdor bi rad spoznal najlepše kotičke Slovenije, mora le slediti njuni gostinski karieri.

  Začela sta pri Vitezu, še preden je Ljubljanica postala družabna srčika prestolnice. Potem sta bila v zeleni Dobri vili v Bovcu, z desetimi sobami in enim menijem. Vmesna postaja je bila Ljubljana, dokler ju niso spet premagale planine. Toda Pristava Lepena, ki je sicer prav tam, kjer je Soča najbolj bistra hči planin, je bila za mlado družinico in dobrojedce predolgo v snežnem objemu, Hiša Torkla pa je samevala … Zdaj imata planine v hribih nad piranskim zalivom.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  torkla naslovna
  od
  Avtor slike: Hiša Torkla
 • Atelje, Ljubljana

  Z Jorgom Zupanom, ki se je šolal tudi v kleti slavne londonske restavracije Pied à Terre, vmes je skočil tudi v Blumenthalov Fat Duck, nato bil pomočnik Igorju Jagodicu v Strelcu na Ljubljanskem gradu, nazadnje pa svoj dopust zamenjal za stažiranje v treh mišelinkah Esbena Holmboa Banga v Oslu, je prenovljeni Smrekar dobil nadgradnjo, ki ugledu in tradiciji dodaja mladost in kreativnost enega najbolj obetavnih mladih slovenskih chefov.

  Atelje tudi zaradi svoje lokacije, ki je bolj v centru mesta kot sredi elitnega hotela, ni hotelska restavracija. Zato je prav, da ambiciozno ponuja sodobno kuhinjo, ki je predvsem mednarodno-vrhunska (fine dining), a s slovenskim naglasom in posluhom zanimiva tako hotelskim gostom, med katerimi so tudi kralji, predsedniki in zvezdniki, kot ljubljanskim, med katerimi je ob poslovnežih tudi vedno več svetovnih kulinaričnih popotnikov. Borba za ljubljanski primat je vedno bolj zanimiva in napeta.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Smrekarjev_hram_Jorg-1_foto_Marko_Delbello_Ocepek - resized
  od
  Avtor slike: Marko Delbello Ocepek
 • Gostilna Kobjeglava, Štanjel

  V Kobjeglavi, kjer že dolgo ni več Mipa, tudi Kraljestvo pršuta ni več to, kar je včasih bilo. Če sta bila nekoč pršut in jota dovolj za izlet in občudovanje tac, ki so se razkazovale skozi okna, so novi časi pokazali, da tudi najboljša burja na svetu ni zagotovilo dolgoročnega uspeha. Toda ambiciozni chef Simo Komel gostilne ni le zdržal menjavanja lastnikov in stečajnih upraviteljev pršutarne, temveč je tudi ustvaril zgodbo, ki se začne s parmezanovimi grizikami z bučnicami, taščinim jezikom z zelišči, domačim kruhom iz večnega, jabolčnega kvasca, in sosedovo kraško penino.

  Morda ob pogostih obiskih zmanjka raznovrstnosti in novosti, toda kar je v pethodnem meniju, , je skrbno dodelano in preizkušeno. Pozornemu jedcu je hitro jasno, da to niso eksperimenti; Komelu všečnost ni tuja in dejstvo je, da rad preseneča, toda le, ko sam dobro pozna rezultat.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Kobjeglava - ambient
  od
  Avtor slike: Dean Dubokovič
 • Galerija okusov, Petrovče

  Vse hkrati, preprosta gostilna in vrhunska restavracija, kulinarična učilnica, vrtnarska razstava, oblikovalska delavnica, a najbolj – galerija okusov! Chefa Luka Gmajner in Marko Magajnes svojo ekipo z mladostnim zanosom in izkušeno kreativnostjo ustvarjata kulinarična doživetja za goste, s katerimi se želita imeti fajn.

  Na lokaciji, ki ponuja domišljiji, kreativnosti in ambicioznosti prosto pot, od piknikov do porok, od zunanjega žara do sodobno opremljene kuhinje, od od retro ambienta jedilnice do dveh posebnih sob za večje družbe, Galerija okusov tik ob avtocesti in na sredini med Ljubljano in Mariborom, izziva s konceptom, ki je slovensko inovativen in mednarodno tekmovalen. Mlada ekipa ima v bivši konjušnici na pristavi dvorca Mega, ki ga je po vzoru dunajskega Schoenbrunna v 18. stoletju postavil grof Anton Gaisruck ki je Savinjski dolini posadil hmelj, vse: načrt, znanje, lokacijo, ideje in prihodnost!

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Galerija okusov - Marko Magajne in Luka Gmajner
  od
  Avtor slike: Gregor Audič
 • Na Gradu, Ljubljana

  Prestolnica z gradom, toda praznim dvoriščem? Grad z graščakom, toda brez podanikov? Grajski hrib z žičnico, toda na vrhu brez kranjske klobase? Preteklost, odkar ima Ljubljana tam zgoraj pravo slovensko gostilno! Formula tipične kulinarične Slovenije na enem mestu “za 20 evrov na osebo” in z vinom “za 8 evrov na liter”. Vse sestavine od kmetov, v grajskem ozračju, sveže iz peči, vroče iz kotlička, pražen krompir s hrenom ali domačo majonezo in vse tisto , kar sicer tudi drugi pripravljajo, a nikjer tako mestno, pa vseeno pristno in izvirno, staro in na nov način.

  Kar sta zasnovala najbolj znani ljubljanski gostilničar in najbolj kreativna slovenska kuharica, chef Damjan Fink dobro nadaljuje – Na gradu bogastvo tradicije slovenske kuhinje nadgrajuje s spretnostjo chefovskega znanja, zato je Na Gradu zanimiv tako za turiste kot domačine. Oboji radi na izletu pojejo nekaj domače-dobrega!

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Na gradu - Tanja in Damjan Fink
  od
  Avtor slike: Gostilna Na Gradu
 • Gostilna Francl, Zagrad

  Isti vodnjak, isti stoli, iste talne plošče, isti kostanj, ista lipa. In ista narodna noša. Že pred leti je bil Francl dobra gostilna. Toda od takrat je postal še boljša! “Na kar so babice kuhale, mi pa potem vse pozabili, vabi v svojo stoletno gostilno že četrta generacija v narodne noše opravljenih Zaverškov,” velja še vedno in še bolj.

  Nič ne izda, da je mesto le skok čez železnico. Pri Franclu ste na kmetih, če se še spominjate, kako je bilo včasih tam luštno. Za kravate je na mizi premalo pecljev, za pete tla niso dovolj ravna, za mobitele vodnjak sredi vrta tako žubori, da se še radio ne sliši. Ne, to ni parfum, to je sveži šatraj! Če se gredo drugje slovensko kuhinjo tako, da kuhajo le to, kar imamo tako vsak dan na domači mizi, je Franclova kuhinja Marije Zaveršek v narodnih nošah zato, ker drugi več niso. Vse to so, namreč, nekoč že kuhali, le da so novi časi vse to tudi pozabili.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Francl - družina
  od
  Avtor slike: Gostilna Francl
 • Hotel Marina, Izola

  Na izolskem Velikem trgu je majhen hotel z dolgim morskim menijem, ki je izpisan po vseh tablah na senčni terasi, a ko pride chef Ivek k mizi, se sliši le: ”Iz morja na krožnik!” Potem se je Ivici Evačiču najboljše kar prepustiti, saj začne s tako svežim, da je še surovo, od brancinovega karpača na primotaju do ostrig v malvazijini sopari, nadaljuje s školjkami iz temnih globin in tartufi s skritih leg, za glavno pa ponudi najboljši dnevni ulov izolskih ribičev, ki mu doda le hladno stisnjeno belico iz lastnega oljčnika.

  Marina je hotelska restavracija, a to je dobra vest. Zvečer je blizu postelja, drugo jutro pa savna, jacuzzi in masaža. Prvi morski naslov Izole, v kateri ne manjka morskih menijev, a le v Marini jih podpisuje pravi chef.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Hotel Marina - ambient
  od
  Avtor slike: Hotel Marina
 • Gredič, Ceglo

  Dokaz, da smo v Evropi! Kjer ni mej, namreč. Gradič je še ravno toliko v Sloveniji, da je slovenski, in dovolj v Evropi, da ima italijanskega chefa v imenu. Slovensko-italijanski so vsi, od kuharjev, natakarjev, do gostov in celo vin. V vrhunsko obnovljeni nekdanji ruševini, ki ima celotna Goriška Brda v naročju, s sobami za najbolj razvajene, opremo za najbolj tehnične, vinsko kletjo za najbolj zahtevne, je tudi restavracija v tem slogu – za najbolj dobrojedske. Gradič Gredič v Ceglu je to, kar je še manjkalo Brdom.

  Restavracija za prenočit. Za vikend v Brdih, za obisk slavnih vinskih sosedov na tej in oni strani, za aperitiv na dnu okroglih stopnic, za najdaljšo mizo v najbolj polni kleti, za pozno večerjo in še bolj pozen zajtrk, za posebne goste in za posebne priložnosti.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Gredič - chef Adi Blaško
  od
  Avtor slike: UME
 • Gostilna Pr' Matičku, Kranj

  Matiček je lovec in to je njegova največja odlika! Zato je pr’ Matičku, četudi ob trgovskem centru, kot na gorenjskem podeželju, s kozolcem, drvmi, zelišči, brajdo, tnalom in trato, pa s stoli iz gledališča, kolesi z lojtrnika, šankom iz lončene peči in veliko, veliko rogovi ter prošnjo: “Upoštevajte, da skoraj vse jedi pripravljamo sveže, kar nam včasih vzame nekaj časa.”

  Med medvedi, antilopami, belorepimi gnuji, losi, kozorogi je zato v Kranju gostilna, vsa v lesu in gledaliških stolih, z odlično glasbo in napisom Ne pljuvaj na tla, v kateri so nekateri ob picah, drugi pa ob šanku, toda tisti, ki vprašajo za ulov in pustijo chefu Matjažu Erzarju, da jim odgovori v več hodih, si bodo Matička zapomnili kot najbolj kreativno slovensko divjačinsko gostilno! S tem da so takšne tudi chefove lovske zgodbe.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Pr Matičku - chef Matjaž Erzar in ekipa
  od
  Avtor slike: UME
 • Maxim, Ljubljana

  V prestižni restavraciji sredi mesta, nad veliko garažo, ob parlamentu, z garderoberko, pianistom in posebno sobo, z jastogi in diskretnimi natakarji je mladi kuhar v skladišču poiskal pozabljene krožnike in nanje položil svoje nove jedi. Peter Kovač ni mladostno zaletav! Lahko bi veliko priložnost popadel s preveliko žlico in se spopadel s slavo predhodnika. A na srečo je Kovač miren mladenič, ki predvsem ceni, kaj vse ga je chef naučil. Zato velika menjava Ljubljani ni vzela velike restavracije, temveč je Sloveniji eno dodala.

  Gostje so hitro sprejeli novega Maximovega chefa – ker jim ponuja visoko kuhinjo, ki jo razumejo! Zato, ker je degustacijski meni maximovsko sicer eleganten in svetovljanski, toda ne chefovsko važen in bahat. Nič ne prestraši, ob nobeni jedi ni potrebno preveč iskati in tuhtati, zadostujeta le spiska, sestavin, ki so z vsakim kosom vrhunske, in tehnik, ki jih ni preveč.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Maxim - ambient
  od
  Avtor slike: UME
 • Restavracija Sophia, Portorož

  Strop je bogat, pribor je srebrn, glasba je prijetna, natakarji so tihi, za otroke je mini hamburger in maksi postrežba, za odrasle pa chefov obisk pri vsaki mizi. Takšen pogrinjek je vreden dolgega sprehoda skozi najbolj luksuzen slovenski hotel do restavracije, v kateri te pričakuje cela (strežna) brigada. Usnjeni stoli so na tračnicah, diva (Loren) je na vseh stenah, kamin je največji pri nas, nad njim je pompozna slika deklice s psi. Voziček je poln konjakov in viskijev, bar petrusov in latourov, za moške je kadilnica, za ženske damska soba. Sophia in Palace naredita vtis!

  Sophijin chef Ivo Rodriguez se je od predhodnikov dovolj naučil, da zdaj lahko uveljavlja svoj stil, ki ima rad barve in oblike, sodobne tehnike in trende, fine dining pravila in petičnih gostov pričakovanja.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Sophia Kempinski - ambient
  od
  Avtor slike: Sophia Kempinski
 • Dvorec Lambergh, Begunje

  Dvorec, da bi bili nanj ponosni kjerkoli na svetu, a kaj ko nimajo tako lepih gora, tako blizu jezer, tako širnih gozdov in tako zelenih travnikov. Odličnost na vsakem koraku, od steklenega hotela do grajskega parka, od hotelske restavracije do njene dobrojedske ponudbe, od lastnika, ki ne varčuje, do chefa, ki tekmuje.

  Odkar ima Lamberg chefa, ki ima medalje s kuharskih olimpijad in izkušnje iz Michelinovih zvezdic, ni potrebno tja več le enkrat, ko dahneš da. Lahko se vam zdi, da Grega Rozman s tehnikami kdaj tudi pretirava in da se z idejami še išče, toda glavno je vendarle, da zna! V Lamberghu, kjer je vse za oči in razstavo, je tako tudi kuhinja na visokem nivoju, ki zmore ponujati hkrati oboje, tako hotelske menije kot dobrojedske hode.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Lambergh - restavracija
  od
  Avtor slike: Dvorec Lambergh
 • Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče

  Štiri generacije so vpete v delo na kmetiji in v gostilni, z mamo Mihelo in očetom Jernejem sicer že v penziji, a še vedno, za vsak slučaj, vedno tam. Tako blizu Ljubljane ne morete okusiti bolj pristne, družinske, gostilniške kmetije, ki je ohranila vse staro, kar so premnogi že pozabili, in dodali še vse mlado, kar prinašata le razgledanost in odprtost. Mihovec je vzorčna domače-slovenska gostilna 21. stoletja!

  Vsa žita so domača, zato so bleki temni, ker so iz polnozrnate moke, pa čeprav je žito le eno in vedno belo, kar morajo Mihovčevi mestnim ves čas dokazovati. Integrirana kmetija, hišna tržnica, popolna samooskrba! Bravo, se sliši za “nekaj, kar naš ata dela”. A potem se šele začne, vključno z domačim ansamblom in srbečimi petami.

   

  TEDEN RESTAVRACIJ

  Mihovec ekipa
  od
  Avtor slike: Tomo Jeseničnik
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!