Sestavine

  • 120 g koruznega zdroba
  • 200 ml mleka
  • 2 lovorova lista
  • sol in sveže mleti črni poper
  • 350 g svežih jurčkov
  • 4 rezine pancete
  • 1 večja šalotka
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1/2 žličke pekoče rdeče paprike
  • 100 ml belega vina
  • 125 ml zelenjavne juhe
  • 100 ml sladke smetane
  • 70 g kisle smetane
  • 1 žlica moke
  • 2 žlici ghee masla
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Ko je gobja letina dobra, se Slovenci zapodimo v gozdove in takrat ni dovolj le velik zamrzovalnik, temveč potrebujemo tudi čim več gobjih receptov. Vsak dan gobe, ko je njihova sezona, gre, a ne vsak dan na enak način. Zato so tokrat na golaž, pa čeprav so tukaj tudi v raguju. Imamo pač radi na žlico in čez dober golaž ga ni. Zakaj bi, torej, bil le iz govejega mesa? Saj ga imamo v Šoli okusov s krompirjem, lignji, bučo in tudi z lisičkami. Zakaj ga ne bi imeli še z jurčki?!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 655 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Marjan Jelenič
 
Postopek
1

V loncu zavremo mleko, 300 ml vode, lovorova lista in sol ter z metlico vmešamo koruzni zdrob. Polento kuhamo na majhni vročini 35 do 40 minut, vmes nekajkrat premešamo z leseno kuhalnico. Če želimo kremasto polento, med kuhanjem večkrat dolijemo malo vode.

2

Olupljeno šalotko narežemo na zelo tanke kolobarje. Panceto narežemo na ozke trakove. V teflonski ponvi segrejemo olje in narezano panceto hrustljavo opečemo. S penavko jo poberemo iz ponve in odcedimo na kuhinjskem papirju.

3

V ponev nato stresemo narezano šalotko in jo stekleno opražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo, malce popražimo, potresemo s papriko, dolijemo vino in ga do polovice pokuhamo.

4

Dolijemo juho in kuhamo na majhni vročini 5 minut. Gladko razmešamo sladko smetano, moko in kislo smetano ter zamešamo v omako. Zavremo in kuhamo nekaj minut, da se omaka rahlo zgosti.

5

Jurčke narežemo na večje kose. V ponvi segrejemo ghee maslo, jurčke na hitro opečemo na močni temperaturi ter začinimo s soljo in poprom.

6

Pečene jurčke stresemo v omako, kuhamo na majhni vročini še 2 minuti in po želji začinimo še s kajenskim poprom. Pred serviranjem v golaž zamešamo hrustljavo slanino in dve tretjini peteršilja. Na ogreta krožnika naložimo mehko polento, jo prelijemo z jurčki v omaki in potresemo z naribano dimljeno skuto.

Oceni