Polenta, jurčki in dimljena rikota
Sestavine
- 120 g koruznega zdroba
- 200 ml mleka
- 2 lovorova lista
- sol in sveže mleti črni poper
- 350 g svežih jurčkov
- 4 rezine pancete
- 1 večja šalotka
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1/2 žličke pekoče rdeče paprike
- 100 ml belega vina
- 125 ml zelenjavne juhe
- 100 ml sladke smetane
- 70 g kisle smetane
- 1 žlica moke
- 2 žlici ghee masla
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 655 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Marjan Jelenič
V loncu zavremo mleko, 300 ml vode, lovorova lista in sol ter z metlico vmešamo koruzni zdrob. Polento kuhamo na majhni vročini 35 do 40 minut, vmes nekajkrat premešamo z leseno kuhalnico. Če želimo kremasto polento, med kuhanjem večkrat dolijemo malo vode.
Olupljeno šalotko narežemo na zelo tanke kolobarje. Panceto narežemo na ozke trakove. V teflonski ponvi segrejemo olje in narezano panceto hrustljavo opečemo. S penavko jo poberemo iz ponve in odcedimo na kuhinjskem papirju.
V ponev nato stresemo narezano šalotko in jo stekleno opražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo, malce popražimo, potresemo s papriko, dolijemo vino in ga do polovice pokuhamo.
Dolijemo juho in kuhamo na majhni vročini 5 minut. Gladko razmešamo sladko smetano, moko in kislo smetano ter zamešamo v omako. Zavremo in kuhamo nekaj minut, da se omaka rahlo zgosti.
Jurčke narežemo na večje kose. V ponvi segrejemo ghee maslo, jurčke na hitro opečemo na močni temperaturi ter začinimo s soljo in poprom.
Pečene jurčke stresemo v omako, kuhamo na majhni vročini še 2 minuti in po želji začinimo še s kajenskim poprom. Pred serviranjem v golaž zamešamo hrustljavo slanino in dve tretjini peteršilja. Na ogreta krožnika naložimo mehko polento, jo prelijemo z jurčki v omaki in potresemo z naribano dimljeno skuto.