Zakaj smo (bili) EGR?

Kaj boste spoznali?

  • 💛 Zakaj je Slovenija (bila) Evropska gastronomska regija.
  • 💛 Da gastronomske regije ne odlikujejo le najboljši in vrhunski, temveč vsi, ki so dobri, pridni, domačni, gostoljubni, iskreni in pristni.
  • 💛 Kako iskati in najti prav te, ki jih drugi, z Michelinom vred, še niso našli.
  • 💛 24 ugank – namigov Izbora okusov vivi.si.

Kako poznate gastronomsko Slovenijo?

Preden krenete na okusen potep po evropskih gastronomskih regijah, ugotovite, ali je bila Slovenija EGR le leta 2021, ali pa je še sedaj 

 

Slovenija je bila v letu 2021 Evropska gastronomska regija … Pa kaj? Saj se zaradi covidne pandemije ni nič dogajalo. Pa kaj! Ravno zato, ker smo (svetovna) gastronomska regija, ne potrebujemo ”predsedovanja”, temveč moramo sami poiskati presenečenja, ki jih res ne manjka! Šola in Izbor okusov vam pri tem pomagata z – ugankami. Preden krenete na okusen potep se preizkusite, kako poznate gastronomsko Slovenijo.

Uganke izza ovinkov

Slovenija bo Evropska gastronomska regija tudi po letu 2021! Zaradi gostiln, ki nas bodo presenetile, a ne razočarale. Prava in stalna gastronomska regija bomo takrat, ko bomo za ”vsakim” ovinkom doživeli kulinarično presenečenje. A zato bo te ovinke in njihove dobre gostilne potrebno ne le iskati, temveč tudi obiskovati. Postati (ostati) gastronomska regija zato ni odvisno le od gostilničarjev in njihovih kuharjev, temveč tudi od nas. Potepajte se! Odprtih oči in ust! Pa boste našli! Dobre gostilne, ki vas bodo vedno znova prijetno presenečale!

Da iskanje dobrih gostiln in njihovih ovinkov ne bo preveč zavito, vam Šola okusov na tem potepu pomaga. Ker pa je čar Slovenije v njeni raznolikosti, je ta pomoč vseeno malo zvita … Ko vam predlagamo, kaj morate na potepu po evropski gastronomski regiji okusiti, vam (takoj) ne povemo, kdo in kje to je. Če ne boste uganili, morate (vsaj) klikniti.

Vabimo vas, torej, na pot po kulinarični deželi kot je, morda, še ne poznate. Kajti to ni spisek najboljših, saj vam ne želimo vsiljevati kam, temveč pomagati izbrati – kaj. Poiskati morate sami (čeprav je rešitev le izza klika), mi vas pri tem le spodbujamo.

Osem ugank

1

Prva uganka nas popelje v Hišo, ki uspešno tekmuje na svetovnem prvenstvu najboljših restavracij.

2

Druga uganka ostaja pod najlepšimi gorami, saj sta oba potepa zrasla iz Hiše.

3

Tretja uganka ponuja štiri junake, ki jih Michelin še ni našel.

4

Četrta uganka se izogne najlepšemu županovemu mestu na svetu, saj je povsod še lepše.

5

Peta uganka popelje na jug, kjer se cedi po bradi.

6

Šesta uganja popelje na sever, kjer se kuha srčno, zato imajo jedi dušo.

7

Sedma uganka popelje na vzhod, kjer vedo, koliko časa se pujsu kuhajo uhlji.

8

Osma uganka popelje na zahod, kjer je prašič še vedno gospod.

P.s.

Najboljše od vsega pa je, da smo jih še veliko izpustili, zato jih poiščite sami – tukaj.

Kako poznate gastronomski svet?

Pet nasvetov za iskanje

Kako poiskati, da vam ne bo treba ugibati 

 

1

V dobre gostilne ne pojdite le zato, ker ste lačni, temveč bodite predvsem radovedni.

2

Ne iščite za vsakim ovinkom le nedeljskega kosila, v vsaki vasi le domačih kolin in med temi našimi lepimi devetimi gorami le nekaj na žlico. Če se boste dovolj potrudili, boste zvečer (ali pa že za kosilo) namreč tudi vi med dobitniki medalj na svetovnem prvenstvu Evropske gastronomske regije.

3

Ne iščite povsod le ribjih filejev in zaklanih hrbtov, temveč pojejte vse, kar je dobro, od postrvjih podbradkov in kozličkovih prašnikov do rombovih jeter.

4

Ne iščite le najboljših, ne štejte le pločevine pred vrati, zvezdic na stenah in kap na glavah, temveč dajte priložnost vsem, ki kuhajo iskreno (in) dobro.

5

Predvsem pa ne hodite v dobre gostilne zapravljat, temveč varčevat! Pravi chefi ničesar ne vržejo stran, pravi dobrojedci pa imajo najraje tisto, kar niso še nikoli jedli.

8 ugank za 24 okusnih potepov

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!