Izbor okusov za gostince

Kaj boste izvedeli?

 • Zakaj je Izbor okusov za vas?
 • Kako ocenjujemo?
 • Kaj je potrebno za gostov nasmeh?
 • Kaj je potrebno za srčke?
 • Kako se prijavite za ocenjevanje?
 • Kako lahko sodelujete v Tednu restavracij?

KULINARIČNA KRITIKA

Ker gostje v gostilni plačamo, nam je pomembno, kako dobro smo jedli in kako zadovoljni plačamo! Ker gostinci živite od gostov, vam je pomembno, kako vas gostje najdejo in kaj vedo o vas! Zato gostje in gostinci potrebujemo Izbor okusov – iskalnik najboljših slovenskih gostiln in restavracij!

Rad Dobrojem je začetnik profesionalne kulinarične kritike v Sloveniji. Začelo se je v dnevniku Večer 1988. leta. Iz tega je nastalo deset let kulinaričnih kritik za Večer, nato deset let za Nedelo, pet knjižnih kulinaričnih vodnikov po najboljših slovenskih gostilnah, več kot tisoč kulinaričnih kritik iz najboljših restavracij po celem svetu in po Sloveniji, spletna gostilna rad-dobrojem.si, mariborska restavracija Rožmarin, naročniški kulinarični portal Šola okusov, največja slovenska kulinarična akcija Teden restavracij … in zdaj še iskalnik najboljših slovenskih gostiln in restavracij IZBOR OKUSOV.

Morda bo kaj od vsega tega koristilo tudi Vam! Sledijo vse potrebne informacije za vaš gostinski uspeh!

VSE O OCENJEVANJU

SRČKI

Srčki so mera za kakovost slovenske kulinarike. Drugi imajo zvezdice, kape, vilice in žlice …, mi pa imamo srčke. Informacija o tem, zakaj in kako ocenjujemo.

NASMEH

Ker v gostilno pridemo lačni, zapustiti pa jo hočemo siti, je nasmeh rezultat zadovoljne sitosti. Res dobro je namreč le tam, kjer plačamo v nasmehom.

KRITERIJI ZA SRČKE

Tudi vrhunske gostilne morajo nasititi … Ker pa v njih nismo le lačni, temveč tudi radovedni, vrhunske ocenjujemo bolj podrobno in z več kriteriji.

KRITERIJI ZA NASMEH

Vsaka gostilna ne more biti vrhunska, a vsaka bi morala biti dobra. Zato mora vsaka izpolnjevati kakovostne kriterije zadovoljne sitosti in nasmeha.

VSE O ISKALNIKU

Izbor okusov svetuje, kje v Sloveniji dobro jesti. Zato OCENJUJE, izbira in vabi le (v) najboljše slovenske gostilne in restavracije!

Izbor okusov pomeni, da smo že mi, ki gostilne ocenjujemo profesionalno, naredili predizbor. Izbor okusov je zato sito kakovosti slovenske gastronomije in kulinarike, naše OCENE pa prvo zagotovilo za gostov nasmeh. Izbor okusov gostom, tujim in domačim, slovenskih gostiln in restavracij omogoča, da obiščejo res in le najboljše, tako da izberejo, rezervirajo in uživajo!

S tem Izbor okusov odgovarja na temeljna vprašanja obiskovalcev gostinskih lokalov:

KAM (po Sloveniji)?

Slovenija je tako majhna, da je vse blizu, toda tako bogata, da te za vsakim ovinkom čaka presenečenje in užitek. Zato se morajo obiskovalci najboljših slovenskih gostiln odločiti le, v katero smer se bodo odpeljali!

 • Osrednja Slovenija
 • Vzhodna Slovenija
 • Zahodna Slovenija
 • Južna Slovenija
 • Severna Slovenija

KOLIKO (srčkov)?

Izbor okusov gostom omogoča, da v gostilne ne hodijo na slepo, saj so v iskalniku najboljših slovenskih gostiln le preverjene – strokovno OCENJENE! Vse morajo predvsem razveseliti (ocena: nasmeh), najboljše med njimi pa tudi osrečiti (srčki 1 – 5). Zato gostje izbirajo s pomočjo OCEN!

KAJ (želim)?

Želje, priložnosti, nameni se spreminjajo, zato gostje izbirajo po svojem, ne po splošnem, okusu! Izbor okusov jim omogoča, da izberejo po svojih trenutnih željah!

ZAKAJ (bo doživetje)?

V najboljših (slovenskih) gostilnah in restavracijah se gostje ne želijo le nasititi in nasmejati, želijo več! Izbor okusov jim zato ponuja še posebna doživetja:

Najpogostejša vprašanja gostincev

Kaj je Teden restavracij?

Teden restavracij je akcija za promocijo vrhunske slovenske kulinarike, namenjena dobrojedcem iz Slovenije in tujine. V akciji sodelujejo najboljše slovenske restavracije, ki obiskovalcem Tedna restavracij ponujajo posebne menije po posebni ceni. Teden restavracij poteka dvakrat letno, spomladi in jeseni.

Kdo organizira Teden restavracij?

Teden restavracij organizira VIVI d.o.o. Vodja Tedna restavracij je Violeta Mencinger.

Kako dolgo v Sloveniji že poteka Teden restavracij?

Slovenski Teden restavracij smo prvič organizirali leta 2012, v okviru Evropske prestolnice kulture. Akcija je leta 2013 postala vseslovenska in tradicionalna. Prvi Teden restavracij so organizirali v New Yorku leta 1992, od takrat pa se je akcija razširila po vsem svetu.

Kdaj je Teden restavracij?

Teden restavracij traja od petka do prihodnje nedelje (deset dni), dvakrat letno, spomladi in jeseni. Datum Tedna restavracij ni znan dolgo vnaprej, temveč je objavljen na uradni spletni strani Tedna restavracij šele ob začetku sprejemanja rezervacij za obisk restavracij. Sodelujoče restavracije zato datuma Tedna restavracij ne smejo javno objaviti pred uradno objavo na spletni strani Tedna restavracij www.tedenrestavracij.si.

Sodelovanje v Tednu restavracij

V Tednu restavracij sodelujejo le restavracije in gostilne, ki jih k sodelovanju povabi selektor Tedna restavracij, kulinarični kritik Uroš Mencinger, ki pred tem vsako restavracijo in gostilno oceni. To pomeni, da sodelujejo v Tednu restavracij le najboljše slovenske restavracije in gostilne, ki so tudi uvrščene v iskalnik Izbora okusov www.vivi.si.

Se lahko restavracije prijavijo za sodelovanje v Tednu restavracij?

Restavracije, ki se zanimajo za sodelovanje v Tednu restavracij, se lahko prijavijo za ocenjevanje. Ko jih selektor TR kulinarično oceni, dobijo vabilo za sodelovanje, če ustrezajo merilom kakovosti.

Prijavnica za ocenjevanje

Kriterij kakovosti za sodelovanje v Tednu restavracij

Selektor Tedna restavracij povabi k sodelovanju restavracije, ki so ocenjene z oceno srček (1 – 5), po kriterijih ocenjevanja za iskalnik najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov (www.vivi.si). Izjemoma lahko selektor k sodelovanju povabi tudi restavracije, ki so dobile oceno Nasmeh.

Prijavnica za ocenjevanje

Primer poročila o ocenjevanju

Posebni meniji Tedna restavracij

Sodelujoče restavracije v času TR ponujajo svojim gostom posebne menije TR po fiksni in enotni ceni. Ceno posebnega menija določi organizator vsako leto posebej. Praviloma je cena posebnega menija v vseh sodelujočih restavracijah enaka, vendar lahko glede na število srčkov najboljše ocenjene restavracije v dogovoru z organizatorjem tej ceni dodajo dodatek za srčke. Višino tega dodatka določi organizator, vsako leto posebej.

Cena menija TR vključuje gostinsko storitev za vse, kar je navedeno v posameznem meniju TR. Dodatno lahko sodelujoče restavracije ponujajo pijačo in hrano po ceniku. Na ta način lahko ponudijo k meniju TR vinsko spremljavo ali dodatne jedi, kar mora biti razvidno iz dodatne ponudbe in cenika. Pomembno pa je, da gostje, ki se ne odločijo za dodatno ponudbo, ne plačajo več kot je cena menija TR (pogrinjek se ne zaračunava dodatno)!

Posebni meni Tedna restavracij ima najmanj tri hode, začne pa se s pozdravom iz kuhinje. Ni nujno, da je v meniju TR tudi sladica, je pa glede na odzive gostov zaželena.

Sodelujoče restavracije se same odločijo, koliko menijev TR bodo ponujale. Zaželena sta vsaj dva menija TR (mesni, vegetarijanski, ribji …), saj je tudi gostov s posebnimi željami vsako leto več.

Meniji so objavljeni na spletni strani Tedna restavracij, prav tako pa vsaka sodelujoča restavracija pripravi tudi tiskano verzijo menija TR za goste. Na tej tiskani verziji menija TR mora biti logo Tedna restavracij.

Posebni meniji Tedna restavracij se odlikujejo z odličnim razmerjem (visoke) kakovosti in (prijazne) cene. Vsako leto organizator določi tudi skupno temo (poudarek), ki druži te menije.

Posebne želje gostov

Posebne želje morajo gostje izraziti ob rezervaciji. Če jih bo mogoče izpolniti, bodo tako izvedeli pravočasno. Nekatere restavracije imajo že vključene brezmesne menije, v drugih pa se je o tem in drugih željah potrebno pravočasno dogovoriti. Vsekakor velja pravilo, da se dobre restavracije skušajo prilagoditi željam gostom, če je le mogoče.

Zbiranje rezervacij

Praviloma se gostje za obisk najavijo – rezervirajo, kot je navedeno ob načinu rezervacije na spletni strani. Sodelujoče restavracije same odločijo, koliko sedežev bodo namenile gostom Tedna restavracij. Število sedežev z možnostjo rezervacije je objavljeno na spletni strani Tedna restavracij. Vse sodelujoče restavracije začnejo zbirati rezervacije gostov istočasno, takrat ko je spletna stran Tedna restavracij ažurirana s potrebnimi podatki in se uradno začne zbiranje rezervacij. Praviloma se zbiranje rezervacij začne 2 tedna pred začetkom posamezne akcije Tedna restavracij oziroma kot je navedeno v vabilu za sodelovanje.

Praviloma Teden restavracij ni namenjen množičnim obiskom, zato večina restavracij sprejema le rezervacije za največ 6 oseb.

Uradna spletna stran Tedna restavracij

Na spletni strani Tedna restavracij (www.tedenrestavracij.si) je dvojezično (slovensko, angleško) predstavljena vsaka sodelujoče restavracija in gostilna. Vse potrebne podatke za spletno stran in promocijske aktivnosti posredujejo sodelujoče restavracije organizatorju najpozneje do datuma, ki je naveden v vabilu za sodelovanje in glede na vnosna polja v obrazcu za prijavo, ki je objavljen na spletnem naslovu za prijavo.

Spletna stran Tedna restavracij je zrcalna spletna stran dvojezičnega iskalnika najboljših slovenskih gostiln Izbor okusov (www.vivi.si), na kateri je izbirni gumb Teden restavracij. To pomeni, da so sodelujoče restavracije vse leto predstavljene tudi v Izboru okusov.

Še več VIVI za vas

pribor sola2

Vpiši se v Šolo okusov

Klik

Vpiši se v Šolo okusov

Vse o Šoli okusov

Klik

Vse o Šoli okusov

fl2019 sladolent vracko bratovz kuhar pigac si DSC 8017

Vse o SladoLentu

Klik

Vse o SladoLentu

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!