Brasato

KAZALO

Kaj se boste naučili?

Brasato je dušena pečenka, dušenje pa je kuhanje v pari, zaradi katerega se meso ne izsuši.

Na ta način ohrani dovolj tekočine, ki je potrebna, da se trdi kolagen spremeni v mehko želatino.

Zato je brasato najbolj mehka in sočna pečenka.

10 x zakaj brasato?

1

Ker vsak kuhar potrebuje ”svojo” pečenko, brasato pa enake kose mesa speče v aromatično različnih tekočinah za dušenje.

 

2

Ker pečenke preveč (močno) pečemo, brasato pa tega ne dopušča.

 

3

Ker se dobra pečenka ne sme le peči, temveč tudi dušiti.

 

4

Ker ni vsako meso za pečenko, za brasato pa še manj.

 

5

Ker je še boljša od mesa omaka, ki nastane pri dušenju pečenke.

 

6

Ker se brasato ne začne z dušenjem, temveč mariniranjem.

 

7

Ker se po mariniranju še ne začne dušenje, temveč barvanje.

 

8

Ker brasato za pečenko ne potrebuje le mesa, temveč tudi aromate (zelenjavo).

 

9

Ker je v naših gostilnah tako težko dobiti dobro pečenko, saj vsi pečejo le fileje in steake.

 

10

Ker je najboljši brasato dušen v najboljšem vinu!

Kaj nas naučijo?

Serija tečajev o znanih svetovnih jedeh, ki ne postrežejo le z receptom, kako jih najboljše skuhati, temveč tudi z napotki, kako boljše kuhati in jesti.

Recepti morajo biti natančni. Kaj, koliko, kako, od sestavin do gotove jedi, ki jo boste Vi želeli in znali skuhati ter jo boste tudi Vi z užitkom pojedli. Recepti so za to, da skuhamo.

Napotki pa nam ne povejo točno kaj, koliko in kako. Napotki nam le pomagajo, a tako, da nam pustijo svobodo. Napotki nas namreč učijo, kuhati in jesti. Napotki so za to, da ne potrebujemo receptov. Napotki so za to, da boljše kuhamo in jemo!

Tečaj: Kuhljanje v pečici

Za meso brez noža

Tečaj o počasnem dušenju v pečici, ki od kuharja zahteva najmanj dela, jedcu pa daje največ užitka.
Klik

Za meso brez noža

Brasato ni (naša) pečenka

Pečenka se v pečici peče (pri visoki temperaturi), brasato pa se v pečici duši (pri nižji temperaturi)

 

Če bi namesto brasato napisali pečenka, potem ta tečaj ne bi nikogar zanimal, saj vsi vemo, da se pečenka peče v pečici (in) pri visoki temperaturi. Toda brasato ni takšna pečenka! Brasato je dušena pečenka. Razlika je ogromna, tako pri kuhi kot pri jedi.

Bistvo pečenke je pečenje. A pečenju se prevečkrat zgodi, da je meso v sredici preveč izsušeno in je pečenka – suha. Bistvo brasata pa je dušenje ravno zato, da meso ostane sočno in mehko! Torej se bomo tokrat naučili, kako to naredimo.

Kisel goveji brasato

Izbrali smo bočnik brez kosti. Zato, ker ima veliko tkiv, ki se sprva dolgo upirajo, nato pa mehko sprostijo. Najprej smo ga 12 ur kislo ”kuhali”, v vinu, kisu, začimbah in sojini omaki. V lonec je tako šlo že zelo sproščeno. Potem smo ga pekli na nizki temperaturi in v ”pijani” tekočini. Za na krožnik je vsak dobil le po en debeli kolobar. Noža ni potreboval. ”Slabi” kos je postal najboljši kos!

Podpeka in dušenje

Zanimivo je, da imamo podpeko, kajne, zelo radi. A zakaj se potem od nje tako malo naučimo? Pravzaprav je brasato podpeka v pečici.

Ko pečemo pečenko (večji kos mesa), segrejemo pečico na vsaj 165 stopinj, velikokrat celo na 220. Na ta način gre resda hitro, toda takšno pečenje je v resnici sušenje. Meso brez maščobe zunaj ne bo hrustljavo, v sredici pa bo žagovinasto, pusto in suho.

Že stari pastirji pa so vedeli, da je velik kos mesa v posodi s pokrovom potrebno zakopati v žerjavico. Zato, ker v žerjavici se bo ”pekla” posoda, meso v njej pa se bo le grelo. Pri podpeki je v notranjosti posode manj kot sto stopinj! Zato meso iz podpeke sicer nikoli ni hrustljavo, toda tega niti nočemo, saj je najbolj pomembno, da je sočno in mehko. Kar razpada, kajne. Niti gristi ga ni potrebno.

Dušenje je med tradicionalnimi kuharskimi tehnikami (kuhanje, pečenje, cvrenje, žar) najbolj kompleksno, ker kombinira suho in mokro toploto. Francoska beseda za dušenje braiser pomeni počasno kuhanje v zaprti posodi, ki je ogrevana z vseh strani. Ker je njen koren v tleči žerjavici, ki ostane po gorenju v peči, gre torej za ”našo” podpeko.

Odkar so kuhinje ”bele”, ne pa več črne, z odprtim ognjiščem, je podpeka le še folklora in balkanska posebnost, dušenje kot braiser pa se je nekoliko spremenilo. Danes je za dušenje večjih in/ali trših kosov mesa potrebna primerna posoda s pokrovom, v kateri se meso, ki ga prej na maščobi hitro popečemo, pokrito dolgo duši v tekočini. Sicer lahko dušimo tudi na štedilniku, a le, če imamo res dobro, v glavnem težko, litoželezno posodo s tesnim pokrovom. Brasato, dušeno pečenko, pa dušimo vedno v pečici.

Vzvratno pečen svinjski brasato

Zakaj je svinjska pečenka v domači gostilni vedno tako sočna, doma pa vedno tako izsušena? Razloga sta predvsem dva. Prvi je v mesu, drugi pa v času. Prvega smo zato odpravili tako, da smo uporabili hrbet mangalice, ki je bil bogato marmoriran z maščobo. Zaradi drugega pa se nam ni mudilo. Tako kot se jim tudi v gostilnah ne mudi, kjer gre pečenka že zjutraj v pečico, da opoldne dobite sočni kos.

Dušena pečenka iz biblije

Da bo dušena pečenka sočna in mehka, Harold McGee v svoji kuharski bibliji O hrani in kuhanju (On food and cooking), priporoča:

💛 Temperatura mesa v posodi v sredici ne sme doseči vrelišča, temveč le 80 stopinj.

💛 Meso mora biti v enem kosu, s čim manj rezi, skozi katere bi odtekala tekočina; če je meso vseeno narezano, potem na čim večje kose.

💛 Meso je potrebno najprej močno opeči, da na površini odmrejo morebitne bakterije, okus mesa pa se okrepi.

💛 Popeči pa je meso potrebno zelo hitro, da se temperatura v sredici preveč ne zviša.

💛 Posodo z mesom in tekočino postavimo v hladno pečico in temperaturo nastavimo le na 93 stopinj. Tako pečemo prvi 2 uri, da temperatura v sredici doseže 50 stopinj. Nato zvišamo temperaturo pečice na 120 stopinj in pečemo še eno uro, da sredica doseže 80 stopinj.

💛 Potem vsake pol ure preverjamo z vilicami konsistenco. Ko se vilice brez upora ”potopijo” v meso, je pečenje končano.

💛 Posodo vzamemo iz pečice in meso ohladimo v tekočini, da se bo še malo napilo in si tako povrnilo del tekočine, ki jo je izgubilo med pečenjem.

💛 Ohlajeno meso vzamemo iz tekočine in omako reduciramo, da ji okrepimo okus.

Brasato al Barolo

barolo

Barolo vina

Najbolj znana dušena pečenka je iz govejega mesa, ki se je naprej dolgo mariniralo v barolu, rdečem vinu Piemonta, bogatem s tanini, polnega telesa, zorjenega v sodu, nato pa dolgo dušilo v marinadi.

Za marinado: čebula, korenje, stebelna zelena, česen, lovor, brinove jagode, cimetova palčka, timijan, majaron, šetraj, steklenica barola.

Zvit telečji brasato

Ko je družba večja, je pečenka najboljše, kar jo bo nasitilo. In ko je pečenka, je telečja vedno dobra izbira, saj pri ptičih nikoli ne veš, boš pekel kot hočejo prsi ali bedra, pri govedini pa je za ene pečeno premalo, za druge pa preveč. Teletina pa je tako sočna in mehka, da jo imajo vsi radi, hkrati pa je meso dovolj potrpežljivo, da bo počakalo na toplem brez posledic, ko se bo zavlekel začetek, podaljšal aperitiv, razgovorila družba.

Voda ni mast

Tudi običajna pečenka, ki jo pečemo na višji temperaturi, bo boljša, če ji bomo dolili na dno posode malo tekočine. Ne velja le za velike kose mesa, temveč tudi za velike ribe … Za dušeno pečenko pa je tekočina obvezna.

Maščoba prenese visoke temperature, voda pa le sto stopinj. Pečenje v tekočini (dušenje) je zato primerno za kose mesa, ki potrebujejo daljšo in temperaturno nižjo kuharsko obdelavo. Hkrati tekočina/voda zelo dobro prevaja temperaturo, ki jo lahko tudi enostavno kontroliramo. In seveda, tekočina poskrbi še za dodatno dozo in krepitev okusa, med kuhanjem, ko vpija tekočino iz mesa in mu vrača svoje arome ter okuse, in pri jedi, ko je omaka pravzaprav bistvo brasata, dušene pečenke.

Ima pa tekočina na osnovi vode to pomanjkljivost, da ne more ”pobarvati” mesa (Maillardove reakcije) in mu s tem okrepiti okusa, tako kot to s pomočjo višje temperature naredi maščoba. Ravno zato pa meso pred dušenjem v tekočini popečemo v maščobi.

Brasato naredi tekočina

Tekočina je stvar okusa. Pravzaprav nadokusa, ker bo meso zaradi tekočine dobilo svojstven, prepoznaven, drugačen, boljši, krepkejši okus. Zato je tekočina tista, pri kateri se kuhar lahko izkaže. Zato ne bo uporabil (le) vode, temveč mesno ali zelenjavno juho, belo ali rdeče vino, pivo, mleko, to tekočino pa bo še izboljšal z aromami zelenjave, sadja, gob, možnosti za drugačnost je veliko.

Manjši kosi potrebujejo za dušenje več tekočine (golaž, na primer), večji pa manj. Brasato ne plava, temveč se le kopa v plitvini … Ker je temperatura okolja (pečice) nižja, ni potrebno potapljanje pod gladino, s katerim se pred izsušitvijo branijo manjši kosi. Vseeno pa tekočine ne sme biti premalo, saj tudi temperatura ne sme biti previsoka. Dušenje je kuhanje v pari, zaradi katerega se meso ne izsuši. Na ta način ohrani dovolj tekočine, ki je potrebna, da se trdi kolagen spremeni v mehko želatino.

Ker je za dušeno pečenko potrebna dobra (težka) posoda s pokrovom, izguba tekočine ne bo velika. Bolj je za omako pomembno, da je tekočine dovolj, saj jo je potrebno še reducirati-zgostiti.

Ima pa tekočina na osnovi vode to pomanjkljivost, da ne more ”pobarvati” mesa (Maillardove reakcije) in mu s tem okrepiti okusa, tako kot to s pomočjo višje temperature naredi maščoba. Ravno zato pa meso pred dušenjem v tekočini popečemo v maščobi.

Svinjska rebra za brasato

Svinjska rebrna pečenka z zelenjavo: kupite rebra brez kosti, ki jih bo dolga vinska marinada sprostila, dolgo pečenje pa zmehčalo. Njej se bo zdelo, da se kar topijo, njemu pa, da vseeno tudi hrustajo.

Pravila dobrega brasata

Pokrovka

Pri kuhanju, kjer gre le za vrenje vode, je pokrovka le zato, da izguba toplote ni prevelika, saj zrak kljub pokrovki vseeno uhaja. Pri dušenju pa je še kako pomembno, da iz posode čisto nič ne uhaja. Zato mora biti posoda težka, saj je potrebna težka pokrovka, ki je topel zrak ne dviguje. Para, ki se nabira na stropu pokrovke, se ohlaja in pada nazaj v tekočino. S tem v posodi in tekočini (omaki) ostajajo vse arome in okusi. Vlažen zrak (para), ki je ujet v posodi, skupaj z vročim zrakom, ki ga oddajajo stene posode, in brbotanjem tekočine na dnu, zdušijo meso, ki je na koncu sočno, mehko in odličnega okusa. Z veliko pomočjo dobre pokrovke lahko takšno dušenje poteka počasi, a zato zelo dolgo, kar ustreza predvsem posebnim kosom mesa, po velikosti in strukturi. Skratka, dobra pokrovka in dušenje sta nujna, da žilavi kolagen spremenimo v mehek žele.

 

Stara posoda

litoželezni lonec staub043

Litoželezni lonec

Ker tehnika dušenja v pečici pravzaprav oponaša podpeko, ki je ena od najstarejših kuharskih tehnik, so tudi posode za dušenje stare. To so tiste posode iz litega železa, ki so v sodobnih kuhinjah tako nepraktične, saj so velike, težke in grde … Zaradi tega jih barvajo v žive barve, da jih vsaj malo polepšajo. Toda, najboljše so črne, saj so bolj vroče. In resda so težke, toda saj jih ni potrebno premikati, postavimo jih v pečico in pozabimo nanje. Velike pa morajo biti, saj so namenjene velikim pečenkam! Zato so najboljše ovalne, pa čeprav zasedajo v omari toliko prostora.

 

Nova pečica

Za dušeno pečenko je primerna vsaka pečica, saj potrebujemo le ”navadno” toploto, pečenje od zgoraj in spodaj. Toda to je mogoče le z dobro posodo. Ali pa s sodobno pečico … Moderne parne in kombinirane pečice namreč ustvarijo vlažno vročino, ki je potrebna za dušenje, zato ne potrebujejo posebne (težke) posode, ta pa ne posebne pokrovke. Toda, še vedno je nova posoda cenejša od nove pečice.

 

Enolončnica

Tudi enolončnica se kuha dolgo, počasi in v tekočini. Le da je te tekočine neprimerno več kot pri dušenju. Zato je pomembno, da pri brasatu meso ne plava, saj so enolončnice sicer dobre, toda brasato je boljši … Enolončnica je juha, brasato pa je omaka, ne le da so drugačni okusi, temveč so tudi bolj koncentrirani. Zato ima brasato dva ”sovražnika”: izsušeno pečenko in vodeno enolončnico.

 

Mariniranje

Ni nujno za brasato, je pa dobrodošlo. Posebej za brasato al barolo, saj je najboljšega vina škoda le za kuhanje. Mariniranje meso ne le zmehča, temveč mu tudi okrepi okus. Zato si barolo privoščita oba, pečenka in vi.

 

Meso

Razlika med pečenko in brasatom je tudi v vrsti mesa. Pečenka, ki je zunaj hrustljava, meso pa je v sredini še vseeno sočno, zahteva mišice, ki niso bile izpostavljene največjim naporom. Največ takšnih kosov je tudi skritih pod debelim slojem maščobe, ki nato poskrbi še za sočnost in hrustljavost. Zato so najboljše pečenke tudi najdražje, saj so iz njihovih kosov režejo najboljši steaki.

Brasato pa ni iz mesa za steake! Brasato je iz ”najslabših” kosov mesa, ki so najbolj trdi in imajo največ ”žil”. Meso za brasato, oziroma dušeno pečenko, vsebuje največ kolagena in se zaradi njega najdlje ter najpočasneje peče.  Krača, pleče, ličnice so idealni za brasato.

Meso iz mišic, ki so ”počivale” je potrebno hitro in močno speči. Zato so potrebne izkušnje (pečenje na žaru) ali pa termometer. Goveji steak bo najboljši, če ga nehamo peči pri 50 – 55 stopinjah sredice in ga nato končamo s počivanjem. Brasato pa s 50 stopinjami šele začne ”delati”!

 

Hlajenje

Seveda, najlepše je pečenko vzeti iz pečice in jo takoj ponosno odnesti na mizo. A takšne pečenke niso najboljše, čeprav so najlepše … Če gre za navadno pečenko, ki se je le pekla, mora velik kos mesa počivati vsaj 15 minut, preden ga razrežemo. Lahko sicer tudi pred gosti na sredini mize, a kdo se bo tako dolgo vzdržal.

Če gre za brasato, pa ga je najboljše povsem ohladiti, saj se s tem okus še bolj okrepi.

 

Pogrevanje

Brasato, ki smo ga ohladili, moramo pogreti počasi. Z velikim kosom mesa pa to ni enostavno narediti. Zato lahko brasato za počasno pogrevanje, brez vrenja, razrežemo. A potem ni učinka na mizi … Vsega pač ne moremo imeti.

Četudi ni barolo

Čeprav se tudi ta govedina kopa v rdečem vinu, je tako dolgo v pečici, da ga zelenjava vsega popije. Potem se omaka ustvari šele v ustih, kjer se mehko, sočno in ”trgano” meso napije zelenjavnih sokov, ki pridejo prav tudi pirožkom. Kvašeno testo je kuhano in pečeno, zato je rahlo, voljno, mehko in ”gluho”, pa čeprav je polnjeno s krompirjevim nadevom.

SORODNI TEČAJI

rižota z bučo amaretti sirova omaka1

Tečaj: rižota

Tečaj Šole okusov o rižoti, ki ni (le) jed, temveč način kuhanja.
Klik

Tečaj: rižota

Grajska vinoteka, brancinov carpaccio2

Tečaj: ceviche

O pomenu kisline, pomenu mariniranja in pomenu predjedi.
Klik

Tečaj: ceviche

chili con carne in quesadillas 3 copy

Tečaj: chili con carne

Čili ni golaž, le da bolj peče
Klik

Tečaj: chili con carne

quiche z brstičnikom047

Tečaj: quiche in tarte

O krhkem testu, slepem pečenju in raznovrstnih oblogah kišev, tartov, pit, pogač, sladkih in slanih tort.
Klik

Tečaj: quiche in tarte

kari s šparglji šalotko grahom4

Tečaj: kari in curry

Tečaj, ki nauči skuhati barvit, dišeč, lahek in vedno drugačen kari.
Klik

Tečaj: kari in curry

golaž doma010

Tečaj: golaž

Tečaj, ki spreminja najslabše kose mesa v najboljše.
Klik

Tečaj: golaž

pizza z mariniranimi sardoni4

Tečaj: picopeka doma

Tečaj Šole okusov za peko najboljše pizze v domači kuhinji.
Klik

Tečaj: picopeka doma

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!