V karanteni

Kaj se boste naučili?

  • – Kako ostati doma.
  • – Kako kuhati doma.
  • – Kako v karanteni dobro kuhati in jesti.
  • – Kako vam pri tem lahko pomaga Šola okusov.

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti

Šola okusov vam pomaga v samoizolaciji
Kuhajmo sami in ostanimo zdravi

 

Lahko so le špageti. Vsi jih imamo radi, vsak jih zna skuhati in vedno so doma na zalogi. A pomembna je omaka! Zdaj se nam ne mudi, ker zdaj smo doma. V samo-izolaciji se lahko posvetimo samo-kuhanju … Zato so lahko le špageti, če na njih ni omake le iz vrečke. In čeprav je tukaj omaka, ki se dolgo kuha in jo vsi jemo čez špagete, le Italijani čez rezance, pa je zdaj pomembno predvsem to, da – ostanemo zdravi! Zato ne pojdite v nakupovalni center, temveč v naravo. Ne odtrgajte vrečke, temveč utrgajte čemaž. Korono bo premagala pomlad, a le, če ji boste pomagali.

Torej smo nabrali čemaž in ga v sekljalniku z orehi (namesto pinjol) spremenili v pesto. To zna vsak, zato izgovorov (več) ni, saj zdaj smo, žal, doma in zato je zdaj priložnost, da začnemo doma – končno spet! – dobro jesti.

špageti čemažev pesto

Špageti s čemaževim pestom

Zato so špageti šele začetek oziroma za spodbudo. Dovolj velik lonec, z dovolj vode, dovolj soli in dovolj vrenja. Za pesto pa dovolj čemaža, da bodo ”vampirji” pobegnili, in dovolj suho opečenih orehov, vrhunskega deviškega olivnega olja, soli, popra in parmezana, da bo nastala gostljata pasta, ki jo bo razredčila šele škrobna voda kuhanih testenin.

A kako dolgo bomo samo-zaprti? Prvi dan tega, žal, ne ve še nihče. Zato le špageti ne bodo dovolj. Potrebno bo začeti tudi čisto zares kuhati. Šola okusov vam bo zato pri tem pomagala!

Kuhanje v karanteni

Vsak dan, tako dolgo kot bo potrebno, da ostanemo zdravi, vam bomo pomagali kuhati. Čeprav je Šola okusov naročniška spletna stran, ste v vojni proti koroni vabljeni, da brezplačno kuhate po naših receptih. Vsak dan vam bomo predlagali vsaj tri in le zato, da vsi skupaj ostanemo zdravi. To pa nam bo uspelo, če bomo ostali doma; ker bomo doma, bomo imeli več časa (tudi) za kuhanje; ker bomo kuhali, bomo ostali zdravi, saj bomo dobro jedli; ker bomo dobro jedli, si bomo okrepili imunski sistem, ki so ga prizadele ”pridobitve” potrošniškega življenja; tako krepki, močni, zdravi in doma bomo skupno – s kuhanjem – premagali virus!

Skrbeli bomo, da boste kuhali pestro, sezonsko, zdravo, zato ne bo preveč mesa, zato ne bomo pogrevali, tajali, mikrovalovili, zato bomo zares kuhali. Toda, brez skrbi, to ne pomeni, da boste v samo-izolaciji samo kuhali! To ne bodo zapleteni recepti, zaradi katerih bi potrebovali sestavine, ki jih nimate ali ne morete dobiti, ne boste uporabljali tehnik, ki jih ne obvladate ali bi zanje potrebovali nove pripomočke in stroje, in ne bodo vas samo-osamili, od jutra do večera, v kuhinji, saj recepti ne bodo le zanjo, temveč tudi zanj.

Čeprav proti koroni še ni cepiva, bodo to recepti za boj proti epidemiji, ki bodo le izkoristili to, da moramo biti, če želimo ostati zdravi, veliko več doma kot doslej.

pečena zelena s panko slanino5

Ker delamo od doma prisilno, v korona-izolaciji, je v vsem slabem vsaj to dobro, da lahko začnemo (spet) kuhati … Ker tisto, ko pridemo vedno prepozno iz službe, vedno preveč lačni in z vedno premalo časa, in zato posledično vedno nekaj le odtajamo, pogrejemo, ocvremo ali pa kar naročimo, ni…

VEČ


Zima

Enostavno
2 uri 25 minut
Priprava
cicerika s tortiljo avokadom in piscancem

Ko je takos večer, je okrog mize vedno veselo. Tortilje so zložene na kup, naokrog pa je polno zelenjavnih omak, namazov in krem, ki jim je potrebno dodati le nekaj beljakovinskega, da iz preprostega zvitka nastane pojedina. Zato smo tokrat idejo družabnih takosov uporabili za enolončnico, ki pa se ne…

VEČ


Jesen

Enostavno
1 ura (+ 1 ura za mariniranje)
Priprava
gratinirani rigatoni z omako salsiccie 5

Skrivnost dobre pašte je v tem, da se testenine z omako premešajo že v ponvi, ne pa šele na krožniku! To tudi pri nas, kjer so sinonim za testenine še vedno le špageti, za omako pa le bolonjska, pa čeprav oboje v Italiji sploh ne gre skupaj, ne v ponvi…

VEČ


Zima

Enostavno
1 ura 30 minut
Priprava

Ostanimo doma in kuhajmo sami

Ostanimo doma in kuhajmo sami

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!