Kaj se boste naučili?
- – Kako ostati doma.
- – Kako kuhati doma.
- – Kako v karanteni dobro kuhati in jesti.
- – Kako vam pri tem lahko pomaga Šola okusov.
Cepiva sicer še ni, so pa že recepti
Šola okusov vam pomaga v samoizolaciji
Kuhajmo sami in ostanimo zdravi
Lahko so le špageti. Vsi jih imamo radi, vsak jih zna skuhati in vedno so doma na zalogi. A pomembna je omaka! Zdaj se nam ne mudi, ker zdaj smo doma. V samo-izolaciji se lahko posvetimo samo-kuhanju … Zato so lahko le špageti, če na njih ni omake le iz vrečke. In čeprav je tukaj omaka, ki se dolgo kuha in jo vsi jemo čez špagete, le Italijani čez rezance, pa je zdaj pomembno predvsem to, da – ostanemo zdravi! Zato ne pojdite v nakupovalni center, temveč v naravo. Ne odtrgajte vrečke, temveč utrgajte čemaž. Korono bo premagala pomlad, a le, če ji boste pomagali.
Torej smo nabrali čemaž in ga v sekljalniku z orehi (namesto pinjol) spremenili v pesto. To zna vsak, zato izgovorov (več) ni, saj zdaj smo, žal, doma in zato je zdaj priložnost, da začnemo doma – končno spet! – dobro jesti.
Špageti s čemaževim pestom
Zato so špageti šele začetek oziroma za spodbudo. Dovolj velik lonec, z dovolj vode, dovolj soli in dovolj vrenja. Za pesto pa dovolj čemaža, da bodo ”vampirji” pobegnili, in dovolj suho opečenih orehov, vrhunskega deviškega olivnega olja, soli, popra in parmezana, da bo nastala gostljata pasta, ki jo bo razredčila šele škrobna voda kuhanih testenin.
A kako dolgo bomo samo-zaprti? Prvi dan tega, žal, ne ve še nihče. Zato le špageti ne bodo dovolj. Potrebno bo začeti tudi čisto zares kuhati. Šola okusov vam bo zato pri tem pomagala!
Kuhanje v karanteni
Vsak dan, tako dolgo kot bo potrebno, da ostanemo zdravi, vam bomo pomagali kuhati. Čeprav je Šola okusov naročniška spletna stran, ste v vojni proti koroni vabljeni, da brezplačno kuhate po naših receptih. Vsak dan vam bomo predlagali vsaj tri in le zato, da vsi skupaj ostanemo zdravi. To pa nam bo uspelo, če bomo ostali doma; ker bomo doma, bomo imeli več časa (tudi) za kuhanje; ker bomo kuhali, bomo ostali zdravi, saj bomo dobro jedli; ker bomo dobro jedli, si bomo okrepili imunski sistem, ki so ga prizadele ”pridobitve” potrošniškega življenja; tako krepki, močni, zdravi in doma bomo skupno – s kuhanjem – premagali virus!
Skrbeli bomo, da boste kuhali pestro, sezonsko, zdravo, zato ne bo preveč mesa, zato ne bomo pogrevali, tajali, mikrovalovili, zato bomo zares kuhali. Toda, brez skrbi, to ne pomeni, da boste v samo-izolaciji samo kuhali! To ne bodo zapleteni recepti, zaradi katerih bi potrebovali sestavine, ki jih nimate ali ne morete dobiti, ne boste uporabljali tehnik, ki jih ne obvladate ali bi zanje potrebovali nove pripomočke in stroje, in ne bodo vas samo-osamili, od jutra do večera, v kuhinji, saj recepti ne bodo le zanjo, temveč tudi zanj.
Čeprav proti koroni še ni cepiva, bodo to recepti za boj proti epidemiji, ki bodo le izkoristili to, da moramo biti, če želimo ostati zdravi, veliko več doma kot doslej.
Ker delamo od doma prisilno, v korona-izolaciji, je v vsem slabem vsaj to dobro, da lahko začnemo (spet) kuhati … Ker tisto, ko pridemo vedno prepozno iz službe, vedno preveč lačni in z vedno premalo časa, in zato posledično vedno nekaj le odtajamo, pogrejemo, ocvremo ali pa kar naročimo, ni…
VEČ
Ko je takos večer, je okrog mize vedno veselo. Tortilje so zložene na kup, naokrog pa je polno zelenjavnih omak, namazov in krem, ki jim je potrebno dodati le nekaj beljakovinskega, da iz preprostega zvitka nastane pojedina. Zato smo tokrat idejo družabnih takosov uporabili za enolončnico, ki pa se ne…
VEČ
Skrivnost dobre pašte je v tem, da se testenine z omako premešajo že v ponvi, ne pa šele na krožniku! To tudi pri nas, kjer so sinonim za testenine še vedno le špageti, za omako pa le bolonjska, pa čeprav oboje v Italiji sploh ne gre skupaj, ne v ponvi…
VEČ Ostanimo doma in kuhajmo sami
Ostanimo zdravi: posnemajmo Kitajce!
Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (2): Kitajci so virus sicer prinesli, a ga tudi že premagali – Kitajski žlikrofi, kitajski bolonjeze, kitajski soparjeni cmoki Včasih so nam rekli, da moramo jesti kot Popaj, če želimo biti veliki in (tako) močni. A takrat so špinačo mame še nabirale...
Klik
Ostanimo zdravi: posnemajmo Kitajce!
Ostanimo zdravi: naj bo vseeno sladko!
Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (3): nevarnost dolgčasa premaga samomotivacija, a ne iz staniola, temveč iz domače pečice – Posladkajte se Šele tretji dan samoosamitve, pa se že vleče … Zdaj, ko je najbolj pomembno, da ostanemo zdravi, je čas dobil nov pomen. Naenkrat ga je preveč,...
Klik
Ostanimo zdravi: naj bo vseeno sladko!
Ostanimo zdravi: s hrano za dušo!
Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (4): nekaj za dušo je ponavadi mleto, a saj ni potrebno, da so le čevapčiči in burgerji Zdaj, ko smo zaprti doma, je dobra hrana izjemno pomembna. Dobra hrana je zdrava, dobra hrana da energijo, dobra hrana ne redi, dobra hrana razveseli!...
Klik
Ostanimo zdravi: s hrano za dušo!
Ostanimo zdravi: jejmo več rib
Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (5): ribe ne le v petek, ker so zdrave in jih lahko pripravimo na različne načine, divje, gojene, sveže, zamrznjene Petek je za ribe! To velja že tako dolgo, da je postalo dolgočasno. ”Spet ocvrte ribe …” Dejansko pa bi morali ”zapovedati”...
Klik
Ostanimo zdravi: jejmo več rib
Ostanimo zdravi: steak in še kaj
Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (6-7): čeprav so stejki najdebelejši kosi mesa, so tudi zanje pomembne podrobnosti, ki so na in ob njih Pa čeprav je le krompir … A biti mora pravi, saj ga bomo le skuhali, olupili, malo spečkali in ga obilno polili z olivnim...
Klik
Ostanimo zdravi: steak in še kaj
Ostanimo zdravi: nahranimo droži!
Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (8): karantena je idealna za rojstvo droži za peko kruha iz kislega testa – Formula: 20 g bele pšenične moke + 20 g polnozrnate pšenične moke + 40 g vode x 5 dni Piše: Uroš Mencinger Ostanimo pozitivni! In ostanimo zdravi! Zato...
Klik
Ostanimo zdravi: nahranimo droži!
Ostanimo zdravi: jejmo v hodih
Cepiva še ni, so pa že recepti (9): ko se mudi, je najboljše iz enega lonca, zdaj, ko smo doma, pa s treh krožnikov – Prvi dan življenja novih droži Za drožmi, ki smo jih ”rodili” včeraj, je prvi dan življenja. Po 24 urah je vonj žiten, a tudi orehast, tudi...
Klik
Ostanimo zdravi: jejmo v hodih
Ostanimo zdravi: pizza tudi doma
Cepiva še ni, so pa že recepti (10): domača pizza je drugačna kot v gostilni, a nič slabša – Drugi dan življenja novih droži Droži so drugi dan življenja že bolj živahne, že grizejo in potem spuščajo pline, zato se že pojavljajo prvi mehurčki in votli žepki v testu. Temperatura v...
Klik
Ostanimo zdravi: pizza tudi doma
Ostanimo zdravi: iz enega lonca
Cepiva še ni, so pa že recepti (11): enolončnica je več hodov na enem krožniku – Protivirusna hrana za dušo in na žlico Tretji dan življenja so droži v prvih štirih urah po hranjenju narasle za dober milimeter, potem pa spet upadle, hkrati pa se je na vrhu izločila rjavkasta voda....
Klik
Ostanimo zdravi: iz enega lonca
Ostanimo zdravi: družabno v dvoje
Cepiva še ni, so pa že recepti (12): droži po četrtem dnevu, dan pred peko – Prigrizki z lososom za družabni večer v karanteni Četrti dan je bilo v domovanju droži že veselo. Čez dan so sicer še počivale, saj se jim je poznala zunanja temperatura, ki je s snegom...
Klik
Ostanimo zdravi: družabno v dvoje
Ostanimo zdravi: s kislim testom
Cepiva še ni, so pa že recepti (13-14): 123, prvi kruh s pomočjo lastnih droži, ki smo jih vzgojili v štirih dneh Peti dan bo iz droži nastalo kislo testo in šesti dan boste spekli svoj prvi kruh z drožmi! To bo pojedina, sicer v karanteni, toda zaradi nje bo...
Klik
Ostanimo zdravi: s kislim testom
Ostanimo zdravi: berimo in se učimo
Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (15): razmislek o času, povabilo v knjižnico in članarina za šolo Šele ali že? V karanteni čas sicer dosti počasneje teče, a ko preštejemo, koliko smo v tem času skuhali, smo lahko že ponosni! Pred dvema tednoma smo začeli to korona-serijo, ki...
Klik
Ostanimo zdravi: berimo in se učimo
Ostanimo doma in kuhajmo sami
Ostanimo zdravi: dobro zajtrkujmo!
Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (16): dober zajtrk z domačim fermentiranim maslom, kruhom z drožmi in domačo marmelado Zdaj, ko smo doma, ni izgovorov! Prvič, karantena ne sme biti izgovor za jutranje poležavanje, pa vseeno, če smo na čakanju, delamo ali se učimo od doma. Zjutraj je...
Klik
Ostanimo zdravi: dobro zajtrkujmo!
Ostanimo zdravi: nedeljsko zajtrkujmo!
Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (17): ne le v nedeljo, za zajtrk je lahko vsak dan vikend – Janezek se začne učiti že za zajtrk Zdaj je pomembno, da ostanemo zdravi! Zato, da se epidemija še bolj ne razširi in da že končno pojenja. Zato, da bo...
Klik
Ostanimo zdravi: nedeljsko zajtrkujmo!
Kuhajmo doma: čemaž
Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (18): sami na sprehod v tisti gozd, ki ima globeli polne divjega česna – čemaža Ko v iskalnik (Kuhinja) Šole okusov vpišeš ”čemaž”, dobiš kar 19 receptov! Pa med njimi sploh še ni tistega, ki je bil včeraj za kosilo,...
Klik
Kuhajmo doma: čemaž
Kuhajmo doma: s kruhom
Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (19): če pečemo sami kruh, tudi starega ne zavržemo Zdaj, ko smo začeli sami peči kruh – hranite svoje droži in redno pečete kruh iz kislega testa? -, smo dobili, kajne, takšno veselje, da bi ga pekli vsak dan. Da...
Klik
Kuhajmo doma: s kruhom
Kuhajmo doma: na žaru
Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (20-21): očistite žar od lani in ga otvorite za letos Končno pomladno vreme! Čas, da očistimo žar, ki smo ga lani na koncu sezone ”pozabili”. In potem otvoritev sezone! Pa kaj, če je korontena in smo družinsko-sami na pikniku …...
Klik
Kuhajmo doma: na žaru
Kuhajmo doma: iz shrambe
Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (22): izpraznimo stare zaloge, da bo karantene prej konec, in kuhajmo iz zamrzovalnika, hladilnika, shrambe Najprej opravičilo. Ste tudi vi v karanteni tako zaposleni? V soboto je bilo toliko ”dela” v osami, da sem pozabil že dopoldan poslati šolo-okusno pomoč...
Klik
Kuhajmo doma: iz shrambe
Kuhaj in jej počasi, tudi doma!
Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (24): virusno razmišljanje o relativnosti časa, ki ga imamo sicer vsi enako, le pri hrani ga merimo vsak drugače Piše: Uroš Mencinger Odkar smo šli v karanteno, ves čas pogledujem na uro. Se je pokvarila? Moja se sicer ni...
Klik
Kuhaj in jej počasi, tudi doma!
Kuhajmo doma: solata vsak dan
Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (23): če je v karanteni premalo rekreacije, je le solata za kosilo dovolj Slovenskega kosila ni brez solate! O tem se ne prerekamo, ker je to tako pribito kot karantena, zaradi katere bomo morali kuhati doma še par (?) tednov....
Klik
Kuhajmo doma: solata vsak dan
Kuhajmo doma: golaž drugače
Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (25): hrana za dušo je iz enega lonca, v njem pa je najboljši golaž, toda tokrat drugače Ko smo doma, imamo čas za kuhanje. Toda to velja, ko nismo v karanteni … Ko se Zemlja vrti, smo namreč redko doma...
Klik
Kuhajmo doma: golaž drugače
Kuhajmo doma: drugačne testenine
Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (26): drugačne testenine, iz konzerve, po azijsko in s krompirjem, ker njihovih receptov ni nikoli preveč Med velikonočnimi prazniki vam ne bomo nalagali še dodatnega dela. Prazniki so tradicija, običaj, ponavljanje. Za vsak praznik ima vsaka družina svoj ”protokol”, za...
Klik
Kuhajmo doma: drugačne testenine