Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (18): sami na sprehod v tisti gozd, ki ima globeli polne divjega česna – čemaža

Ko v iskalnik (Kuhinja) Šole okusov vpišeš ”čemaž”, dobiš kar 19 receptov! Pa med njimi sploh še ni tistega, ki je bil včeraj za kosilo, ko smo med zelene šparglje, ki so spremljali rikotine gnude – več o gnudih kmalu! – zamešali sveže popke čemaža, in to kar z domačega vrta.

cemaz na vrtu nabiranje cvetov 2

Čemaž na domačem vrtu

Za čemaž ni potrebno kršiti karantene, kajti dovolj ga je v vsaki občini, tudi vaši! Na sprehod in sveži zrak pa je nujno tudi med pandemijo. Čeprav se za divje šparglje letos, žal, ne bomo mogli ustavljati ob primorskih cestah, lahko nabiralsko srečo izkusimo tudi ob lokalnem potoku, kjer nas bodo opekle mlade koprive, na travniku je nabiralska konkurenca zagotovo spregledala še kaj regrata, za sprehod pa bomo izbrali zdaj tisti gozd, ki ima globeli polne čemaža. Če vam čemaž, seveda, ne raste kar na domačem vrtu.

 

Špinača, čemaž in parmezanovi cmočki

spinacna juha cemaz parmezanovi cmocki 11

Špinača, čemaž in parmezanovi cmočki

Čemaž je lahko tudi nadležen. Zrase ga za cel hrib ali pa se na vrtu razraste čez vse grede. In potem, ker ga je toliko, ga uporabimo preveč, da celo stanovanje smrdi po česnu …

Toda, čemaž je prvi, ki naznani pomlad in ko moramo beluše in šparglje še težko čakati, je lahko čemaž kot dodatek že v vsaki jedi. Ker je mlada tudi špinača, sta zato primeren par, da spremenimo zimske jušne navade in z žlico zajamemo sicer še vedno gosto, toda lahko. Da ne bo preveč ”česna”, bodo poskrbeli cmočki, ki bodo hvaležno popivnali čemaževo pomladno energijo.

 

Pesto s koprivami in čemažem

pesto iz kopriv sestavine 2

Pesto iz kopriv in čemaža

Če je po ravnem, je potrebno tja in nazaj, s hojo ali tekom, v enakem tempu in brez ustavljanja. Po ravnem ne nabiramo, zato nagrada pride šele doma. Če pa je navkreber, smo nagrajeni že navzdol. Ker gor ne le da bolj sopihamo, višje tudi ni (toliko) izpušnih plinov in koprive niso pohojene, čemaž ni zaprašen, vmes pa se najde še divji hmelj. Povratek zato na polno zadiha, znoj nagradi odločitev, nabiranje dodatno razmiga mišice. Mlade koprive še ne pečejo, čemaž še ne cveti, pesto pa je nagrada, ker smo spet nekaj naredili zase!

 

Čemaževa torta z dimljeno postrvjo

torta dimljena postrv6

Čemaževa torta z dimljeno postrvjo

Čim več jih spečete, tem tanjše bodo. Prve bodo zato jutri za govejo juho, devet tankih in lepo okroglih, pa za torto, ki je razkrila novo kombinacijo nadokusa – čemaž in dimljena postrv se imata rada! Pa še tega smo se naučili, kako pomembne so za končni uspeh teksture. Več jih je, tem bolj je zanimivo. Zato devet plasti. Palačink, seveda! Pa še velika noč se bliža.

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,