Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (20-21): očistite žar od lani in ga otvorite za letos

Končno pomladno vreme! Čas, da očistimo žar, ki smo ga lani na koncu sezone ”pozabili”. In potem otvoritev sezone! Pa kaj, če je korontena in smo družinsko-sami na pikniku … Virus bomo tudi tako premagali, da se mu ne bomo pustili! Preveč svobode nam je že vzel (s potrebnimi in nepotrebnimi ukrepi!), da bi nam vzel še sveži zrak, pa čeprav ga malo zadimimo.

 

Losos iz pace na žaru

losos iz pace na žaru8

Losos iz pace na žaru

Lososi imajo v naših ribarnicah, do koder ne plavajo, temveč letajo od daleč, zelo različne cene, med katerimi so razlike kar 1:3. Toda, razlika v kakovosti med lososom in lososom je še precej večja! Zato se ne splača kupovati poceni lososov. Posledično res dober losos ni pogosto na mizi, torej je zanj potreben tudi takšen recept – poseben!

Slabih receptov za lososa je še več kot slabih lososov. Zanje se ne splača kupovati dobrih lososov. Za dobrega lososa je z receptom, namreč, potrebno začeti že včeraj! Točno, dobri lososi ljubijo paco! Mi smo jo naredili iz javorjevega sirupa, ki je s svojo sladkostjo še poudaril maščobno sočnost lososa. Potem smo pa šli z njim na žar, toda nežno in posredno.

 

Postrv na žaru in blitva z mandlji

postrvi žar blitva z mandlji krompir z zelišči2

Postrv z žara

Ko je žar vroč, so priloge mala skrb, saj naložimo na mizo vse, kar premoremo, v hladilniku, ozimnici, shrambi, na vrtu, v kozarcih, lončkih, vrečkah, tubah. Je res nujno, da iz domačega žara naredimo vedno fast food?!

Za postrv na žaru je potrebna le mlada čebula, s katero ji napolnimo trebuh. Če postrv potem povežemo, bo peka lažja, saj se koža najbolj hrustljavo zapeče, če se ribe ne dotikamo  – na vsaki strani vsaj osem minut.

Zato, ker se riba najboljše speče sama, se lahko posvetimo prilogam. Blitva s krompirjem je ”obvezna” na morju, doma pa se postrvi zadovoljijo s sardelnimi fileji, da so le mandlji zraven, krompir pa z zelišči, da so le hrustljavo zapečena.

 

Svinjski vrat na žaru

Svinjski vrat z žara

Ve se, za žar je od pujsa najboljši vrat. Tako je sočen, da ga ne moreš izsušiti. Lahko premočno gori, lahko se preveč dimi, lahko se zažge, a še vedno je mehko … Najprej v paco, z veliko česna, potem pa, ko je pečeno, v veliko skledo, da se spečejo vsi kosi. Če je na rešetki še kaj prostora za čevapčiče, je to že kar definicija slovenskega piknika.

Res je vrat najboljši del pujsa za žar. In ravno zato si zasluži, da si zanj vzamemo malo več časa, še posebej, ker je tako z njim še manj dela! Naribajte ga s suhim posipom in pecite indirektno poldrugo uro. Nikoli več ga ne boste ”zažgali”.

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

Tags: , , , , , , , , , ,