Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (22): izpraznimo stare zaloge, da bo karantene prej konec, in kuhajmo iz zamrzovalnika, hladilnika, shrambe

Najprej opravičilo. Ste tudi vi v karanteni tako zaposleni? V soboto je bilo toliko ”dela” v osami, da sem pozabil že dopoldan poslati šolo-okusno pomoč za preživetje korontenskega vikenda. Tema je bila žar, dobili pa ste jo šele v soboto pozno popoldan. Saj bi šlo, če se vreme vsaj ponoči ne bi še zmeraj upiralo. Tako pa še ni (bil) čas za večerni piknik. No, ste ga uresničili vsaj v nedeljo?

Kakor koli, zato napako popravljam s ponedeljskim – žarom … Zakaj pa ne, saj moramo ostati doma, torej si lahko piknik priredimo tudi med tednom. In, ker smo tako zaposleni, bo to žar-piknik iz shrambe. Uporabili bomo vse zaloge, ki se jih je potrebno do konca karantene – bil bi že čas, da bi nam rekli, bodite pridni še dva tedna, potem pa začnemo, če ne že odpravljati ”sankcij”, pa jih vsaj rahljati – ”rešiti”. Če za nič drugega, je (bila) korona dobra vsaj za pospravljanje starih zalog.

Torej, trava je začela že lepo poganjati, zato smo pogrnili kar na njej. Poiščite kak osamljen kos lepe trave, stran od parkov in klopic, ki so še vedno prepovedane, in odprite še eno od zadnjih steklenic, ki so vam še ostale na zalogi, saj bo kmalu konec …

fotografiranje na travi1

Za piknik na travi

Poglejte v zamrzovalnik, kaj ima v njem najstarejši datum. Zdaj je čas, da daste ta svinjski vrat v to paco:

 • 4 žlice olivnega olja,
 • 1 žlica limonovega soka,
 • 1 žlička sesekljanega česna,
 • 1 žlička posušenega origana,
 • 1 žlička svežega rožmarina,
 • pol žličke čilijevih kosmičev,
 • pol žličke soli.

Medtem pobrskajte po shrambi in poglejte, kaj od vloženin ima starejšo letnico od korone. Tudi za to je čas, da postrugate rexe in jih namenite tistim pivskim pečenicam, ki so ostale na hladnem še od zimskega piknika, ko smo se še lahko družili.

fotografiranje na travi2

K mesu na žaru: gorčični namaz s papriko in čebulna marmelada

Ker ste bili v soboto zagotovo na tržnici, so vas zamikali tisti (zeleni) šparglji iz ”rinfuze” – ker so predebeli, ne gredo v snopič, zato so po znižani ceni, čeprav se lahko tanki skrijejo pred njimi! -, torej so vam ostali še v ponedeljek. In ker paca še potrebuje kakšno uro, je do bližnjega gozda, v katerem še ni zacvetel čemaž, le lep sprehod. Za špargljev solatni preliv priporočamo:

 • 4 žlice orehovega olja,
 • 2 žlici belega vinskega kisa,
 • 1 žlica jabolčnega kisa,
 • pol žličke gorčice,
 • sol, poper.
šparglji v marinadi s čemažem in redkvicami1

Zeleni šparglji v pomladni marinadi

Vse skupaj je trajalo ravno prav hitro, da ste vmes lahko po video konferenci opravili vse sestanke, zmenke in pomenke, pomagali otrokom v šoli na daljavo in bili poslušni državljani kriznega štaba, ker vas ni zamikalo, da bi si piknik organizirali v sosednji krajevni skupnosti. Zato lahko zdaj brez bojazni, da bi vas sosedje zatožili za kaljenje miru v tem koronarnem ne-prometu, prižgete pod starim dobrim roštiljem. Kdaj ste nazadnje bili v ponedeljek na pikniku?!

Pa še tisti francoz, ki je že od lani čakal v zamrzovalniku, ker nam ga je bilo škoda, saj smo zanj uporabili najboljše droži, je prišel prav, ko smo ga zavili v folijo in vrgli indirektno na rešetke. A le zato, ker je ona zanj naredila tako dobro zeliščno maslo, da so bile oči bolj lačne od ust, in ga je dovolj ostalo še za izredne razmere.

svinjski vrat na žaru šparglji piknik3

Svinjski vrat, nuernberške klobase, zeliščni kruh, šparglji

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,