Cepiva še ni, so pa že recepti (11): enolončnica je več hodov na enem krožniku – Protivirusna hrana za dušo in na žlico

Tretji dan življenja so droži v prvih štirih urah po hranjenju narasle za dober milimeter, potem pa spet upadle, hkrati pa se je na vrhu izločila rjavkasta voda. Vonj ni bil neprijeten, še vedno je bil mokast in svež. Vodo sem odlil, potem sem jih nahranil po enaki formuli:

droži corona po 3dnevu

Droži po tretjem dnevu

20 g bele pšenične moke + 20 g polnozrnate pšenične moke + 40 g vode.

Ko tako hraniš druži, postaneš še sam lačen. Zunaj sneži, od televizije že zadnjica boli, v poročilih pa nam obljubljajo, da hudo šele prihaja … Ni nam lahko pri duši med štirimi stenami. Dolgčas se zaleže v kosti, melanholija utruja možgane, štetje karantenskih dni ne pelje nikamor. Tako kot droži tudi mi potrebujemo nekaj, da nas bo dvignilo. Ne v veliko hodih, ne z veliko kuhanja, ne s še več pomivanja, prosim. Torej naj bo dovolj, vroče, na žlico, znano, dobro, za dušo in telo ter iz enega lonca! Čez enolončnico je v takšnih časih ni!

jota z repo

Jota z repo

 

Bučna enolončnica z gobami in fižolom

bučna enolončnica6

Bučna enolonlnica z gobami in fižolom

Dobra stran buč ni le znotraj, kjer so peške, iz katerih stiskajo tako dobro bučno olje, temveč tudi zunaj, saj jih trda skorja varuje pred staranjem. Zato je zimska buča vedno v shrambi Šole okusov. In ko ne vemo, kaj bi danes skuhali, nam ni potrebno dolgo iskati. Takšna enolončnica se skuha sama, pogreje, ko je mrzlo, in razveseli, ko je deževno. Če imate še slivove cmoke vedno v hladilniku (zamrzovalniku), vam za današnje kosilo ni več potrebno skrbeti.

 

Bela obara s klapavicami in porom

dagnje, por, koriander

Obara s klapavicami

Dejansko je chowder, a lepše se sliši obara, kajne. Morska enolončnica iz školjk, ki ima za sredozemsko kuhinjo v sebi sicer grešno sladko smetano, a je zaradi tega veliko več od hitre všečnosti. Zato v tej smeri nadaljujte ter por opražite na maslu, ne na olivnem olju, toda na koncu, ko obaro, čorbo, enolončnico, chowder zgostite s krompirjem, obvezno vanjo zamešajte čim več koriandra, ki v dobršnem delu Sredozemlja zamenjuje peteršilj, na krožniku čez školjke potresite še kraški pršut, z rokami pa odlomite velik kos sveže bagete. Saj ni resno, a je res, da jih v naše blagovne centre uvažajo iz Francije. Zato pa smo nahranili droži, da jih bomo kmalu spekli sami!

 

Zeljni golaž s papriko

zeljev golaž s papriko4

Zeljni golaž s papriko in klobaso

Ko je sveža paprika na domačem vrtu, zelje še ni skisano. Ko se je na tržnici potrebno postaviti v vrsto pred branjevko s kislim zeljem, pa je paprika le mleta … Saj nismo proti segedinskemu golažu, pa čeprav menimo, da je v njem velikokrat preveč (svinjskega) mesa. A tokrat smo imeli srečo in našli na gorenjski kmetiji (Planjava, Šenčur) tako lepe paprike tako nenavadnih oblik in barv, da nismo hoteli spet Madžarov poklicati na pomoč. Torej smo skuhali golaž iz kislega zelja s svežo papriko in vanj namesto svinjskega vratu zamešali v nadev še pekočo paprika-klobaso (chorizo).

 

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,