Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (19): če pečemo sami kruh, tudi starega ne zavržemo

Zdaj, ko smo začeli sami peči kruh – hranite svoje droži in redno pečete kruh iz kislega testa? -, smo dobili, kajne, takšno veselje, da bi ga pekli vsak dan. Da vas ne učimo nečesa, kar sami ne počnemo, je spodaj dokaz, ki je prišel ravnokar iz pečice!

rženi kruh

Rženi kruh

A tak hlebec rženega kruha bo v karanteni, ki ne dovoli druženja, trajal vsaj do ponedeljka. Nas pa vsakodnevno hranjenje droži – če jih imate v hladilniku, jih je potrebno nahraniti le preden se odločite za tedensko peko – ”sili” v bolj pogosto pečenje; v soboto bi radi spekli koruzni kruh, v nedeljo mlečne bige, v ponedeljek polnozrnatega … Toda, pozor, ne bomo mi krivi, če boste pojedli preveč (svojega) svežega kruha, še manj pa, če boste preveč kruha zavrgli! Zato vam predlagamo, da začnete s kruhom še – kuhati.

Domač kruh, namreč, ni nikoli star. Če ga slučajno ne moremo pojesti in se po nekaj dnevih začne sušiti, mu damo pač novo poslanstvo in obliko. Stari kruh ni le za drobtine, temveč ima rad narastke, cmoke, juhe, omake … Spodaj so trije predlogi.

 

Kruhovi cmoki s peteršiljem in sirom

petersiljevi cmoki surovi 22

Peteršiljevi cmoki pred kuhanjem

Ni naš namen, da bi pozabili na izročilo, ki se prenaša iz roda v rod. Saj je tudi pri nas enako, za kruhove cmoke je mamin recept, ki ji ga je zapustila njena mama, njej pa njena, njej njena in njej … K ”segedinarju”, ki je od babice, pač ni boljše priloge. Toda, kaj bomo pa mi zapustili novim rodovom? Zato ni dobro le staro, temveč kdaj tudi novo. Ti novi cmoki so namreč idealna spremljava ”stari” rački in novemu rdečemu zelju.

 

Ribollita

ribollita doma4

Ribollita, gosta zelenjavna juha s kruhom

Paradižniki in kruh so vedno, vse drugo pa doda vsaka sezona. Ribollita, toskanska gosta zelenjavna juha s kruhom, je stalnica, ker ji je vseeno, ali greje ali hladi, saj vedno predvsem odlično nasiti. To je juha, ki se ji ne moreš upreti, ker je sladka, kisla, sočna od paradižnikov, pekoča od roke, ki vanjo strese posušene čilije, umami od skorje parmezana, in gosta in lepljiva ter hrustljava in zapečena hkrati od kruha, ki je najboljši, ko je že star.

Bistvo dobre ribollite je pogrevanje. To je jed, ki je (bila) ves čas na štedilniku, na začetku redka kot juha, na koncu gosta kot enolončnica. A danes doma nimamo več štedilnikov na drva in tudi lonci niso dovolj veliki, da bi šlo vanje za ves teden lakote. Zato je ta ribollita iz pečice! Zato je še vedno juha, toda že prvič da vse tisto, kar jo odlikuje šele tretjič, četrtič, torej zgoščenost, zapečenost, krepkost, hrustljavost. Saj svežino dobi čisto na koncu, na krožniku, ko ni dobro varčevati z olivnim oljem. Ješ in ne moreš odnehati. Vseeno bo potrebno kupiti večji lonec!

 

Kruhov narastek z jabolki in mandlji

kruhov narastek z jabolki in mandlji 44

Kruhov narastek z jabolki in mandlji

Za ta recept morate najprej na trg – ker zanj potrebuje veliko res dobre solate! Tako sveža, pestra, dobra mora biti, da je bo za polno skledo zadostovalo vse do večera. Ker potem si bomo privoščili. Zato, ker smo imeli tako lahko kosilo, se bomo zvečer nagradili s kruhovim narastkom … To, namreč, ni sladica, ker potem bi bila na vrsti zadnja. To je sladka jed, ki je na vrsti prva (in zadnja). Zato, da si nabašemo še in to tako dolgo, kolikor velik pekač pač premoremo. Pa izberite najboljši mlečni kruh. Če je z rozinami, toliko boljše. Jih ne bo potrebno dodajati.

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

 

Tags: , , , , , , , , ,