Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (26): drugačne testenine, iz konzerve, po azijsko in s krompirjem, ker njihovih receptov ni nikoli preveč

Med velikonočnimi prazniki vam ne bomo nalagali še dodatnega dela. Prazniki so tradicija, običaj, ponavljanje. Za vsak praznik ima vsaka družina svoj ”protokol”, za veliko noč pa še toliko bolj, pirhi so obveznost, potica prav tako, šunka bo sicer žegnana na daljavo, a francosko bomo naredili doma. Tukaj ni dilem, zato se vidimo/beremo/kuhamo ponovno v torek.

Če pa se boste vmes vseeno naveličali hrena in trdo kuhanih jajc, torej zgolj za vsak slučaj, ker ne nazadnje nas je koronavirus opozoril ravno na to, kako pomemben je NNNP, so tukaj trije predlogi za testenine. Ker testenine so ravno temu namenjene: doma so vedno na zalogi, za omako je vedno kaj v hladilniku, torej Nič Nas Ne Preseneti! Zato tudi njihovih receptov ni nikoli preveč. Vesele praznike!

 

Fuži s sardinami in drobtinami

fuži drobtine sardine3

Fuži s sardinami in drobtinami

Ko je karantena, ne moremo redno nakupovati. Ko karantene ne bo, pa se nam bo spet mudilo. V obeh primerih, torej vedno, potrebujemo recepte, ki znajo pogledati v shrambo, hladilnik in med blagovne rezerve.

Konzerva v olivno vloženih sardin je vedno doma. Prav tako paket suhih testenin. In iz starega kruha se vedno da narediti drobtine. ”Tokrat pa res nisi imel težkega dela,” je komentirala, ko je videla embalažo, ki je ostala po kuhanju. ”Koliko zamudijo tisti, ki znajo le pogrevati te konzerve in vrečke,” pa potem, ko je poskusila al dente testenine, ki so ji ponudile mehko, pikantno, hrustljavo in pekočo izkušnjo.

 

Svinjski ragu za testenine po azijsko

bolonjeze po azijsko iz svinjine

Svinjski ragu po azijsko

”V hladilniku imaš pol kilograma mletega svinjskega mesa. Skuhaj nekaj. Poljub!” Za tisto zadnje ni vedel, ali je rekla ali naredila. Bil je še na pol v komi, ko je ona že vstala in odhitela po spisku. On, ki dela od doma, pa lahko, torej, nekaj skuha. A kaj? Ta skrb ga je dokončno prebudila. ”Kaj pa bi rada,” je zakričal, ker je spodaj že slišal vhodna vrata. ”Nekaj dobrega,” ni bil več siguren, je to res rekla ali pa se mu je le zdelo, ker to tako in tako vedno reče.

Tuhtal je med čuftami, polpeti, burgerji, a to bi bilo zanj, ne zanjo, spominjal se je mesne štruce, a zato, ker jo je naredila ona zanj, razmišljal o polnjenih paprikah, a tistih od babice, iskal primerno posodo za narastke, a se spomnil, da zdaj ni sezona jajčevcev, skratka, skoraj je že obupal, ko se mu je utrnil še mesni ragu. Toda, on bi bolonjeze, ona pa mu je kupila le svinjsko meso?!

Sprva je pomenljivo gledala in malo brskala. ”Lepe školjke,” je komentirala izbor testenin, mesno polivko pa ignorirala. ”Kaj pa tako diši?” se je končno opogumila, da je zajela. ”Koriander?” Ko je poskusila, pa ni bilo konca vprašanj: ”Kaj peče? Od kod kislina? Kaj daje umami?” Torej ji je kar naštel: ”Ingver, čili, rižev kis, sojina omaka …”

”Vidiš,” je bila zadnja spet njena, ”da ni potreben vedno bolonjeze! Tudi to lahko še kdaj ponoviš.”

 

Špageti s krompirjem, slanino in sušenimi paradižniki

spageti s krompirjem slanino in paradizniki

Špageti s krompirjem, slanino in sušenimi paradižniki

Pašta s krompirjem? Saj to ne gre skupaj, so prepričani povsod tam, kjer testenine utapljajo v smetani, mesni ragu polivajo čez špagete in na morske testenine ribajo parmezan. Kdor pa ima rad pravo, iskreno, torej južno-italijansko pašto, se ne čudi, temveč pravi: ”Pasta e Patate!” Krompir zanjo zreže na drobne kocke, jih popeče v najboljšem olivnem olju, nato pa dela omako kot rižoto. Na jugu so omake za testenine krepke in polne, okusi so izrazitejši, nasprotja so močnejša, kombinacije so bolj divje, krompir je zato dobrodošel. Privoščite si južno pašto!

 

 

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,