Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (16): dober zajtrk z domačim fermentiranim maslom, kruhom z drožmi in domačo marmelado

Zdaj, ko smo doma, ni izgovorov! Prvič, karantena ne sme biti izgovor za jutranje poležavanje, pa vseeno, če smo na čakanju, delamo ali se učimo od doma. Zjutraj je potrebno vstati, kot da se gre v službo! Drugič, ker pa ne gremo v službo, ni izgovora, da ne moremo – zajtrkovati! Tretjič, ni izgovora, da ne moremo dobro zajtrkovati! In da vse to skupaj še bolj drži, je še četrtič: ni izgovora, da ne moremo dobro zajtrkovati zato, ker ne moremo nakupovati! Predvsem zajtrk ne potrebuje vsak dan trgovine.

Kruha iz kislega testa, ki smo ga spekli za vikend, je že zmanjkalo, tako da ni imel časa postati star. Zato, vzemite droži iz hladilnika, nahranite jih, počakajte, da se njihov volumen podvoji (od 4 do 12 ur) in nato specite svojo drugo štruco. Uporabite enak recept (123), toda tretjino bele moke nadomestite s polnozrnato. Takšen kruh je svež vsaj tri dni!

In takšen polnozrnati kruh kar prosi, da nanj za zajtrk namažete – maslo. Zato vam tokrat v karanteno ne pošiljamo nakupa (masla), temveč recept za domače maslo! A pozor, če začnete v torek, ga boste jedli za zajtrk v petek. Torej ne odlašajte.

Narediti maslo je sicer zelo preprosto, prav tako pa je (lahko) tudi hitro. Kdo pa še ni preveč stepal sladke smetane, da se mu je sesirila v maslo?! A takšno maslo ni dovolj dobro za Šolo okusov!

Masla iz surovega mleka doma, pa še v karanteni, ne moremo narediti. Ne nazadnje se niti ne sme … Zato bomo uporabili sladko smetano, ki je, seveda, pasterizirana. Nevarnosti, ko nam že koronin virus povzroča dovolj težav, s te strani torej ni. Hkrati pa to vseeno ne bo običajno maslo iz (sladke) smetane, ker ga bomo biološko zoreli, zato bo dejansko maslo iz kisle smetane, oziroma zakisane smetane. Naredili bomo, torej, fermentirano maslo.

 

Fermentirano maslo

zajtrk fermentirano domače maslo5

Domače fermentirano maslo

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,