Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (25): hrana za dušo je iz enega lonca, v njem pa je najboljši golaž, toda tokrat drugače

Ko smo doma, imamo čas za kuhanje. Toda to velja, ko nismo v karanteni … Ko se Zemlja vrti, smo namreč redko doma in zato nam je takrat doma prijetno. V stanju prijetnosti pa je prijetno kaj dobrega skuhati.

A zdaj smo doma že več kot tri tedne! In zdaj nam doma ni več prijetno! Torej nam tudi kuhati vsak dan ni več prijetno. Ali se karantena konča (kar se še ne bo), ali pa nehamo kuhati … Ne, obstaja še tretja možnost, kajti čeprav nam vsakodnevno v izolaciji ni več prijetno kuhati, je vsak dan še vedno prijetno nekaj dobrega pojesti. Torej vam Šola okusov predlaga, da skuhate enkrat, toda za – večkrat! Pogreli pa že boste, kajne.

Za takšne čase, ko niti doma ni več prijetno, je lahko hrana zdravilo. Zato pa se takšni hrani, ki zdravi težke misli, dolgočasje, celo tesnobo, reče hrana za dušo! In zato je najboljša hrana za dušo – golaž! Tudi zato, ker je vedno boljši, čim večkrat ga pogrejete.

A še vedno smo v Šoli okusov in zato tudi pri golažu ne delamo izjeme. Receptov za klasični dunajski fijakarski golaž, ki je drugi dan na dnu ravno prav prižgan, da mu da ravno pravi okus, jih je – skupaj z recepti za bolj močnike kot golaže – drugod več kot dovolj. Za klasiko niste v Šoli okusov. Zato sledijo trije malo drugačni golaži. Uporabite dovolj velik lonec, da vam vsaj dva dni ne bo potrebno kuhati.

 

Goveji golaž iz pečice

goveji golaz iz pecice7

Goveji golaž iz pečice

Saj vemo, da golaža doma ne kuhate. Predolgo traja, da se meso zmehča in da se stanovanje prezrači … V gostilni pa vanj dajo preveč moke in ne spremenijo žil v želatino. Pa tako radi imate, kajne, dober golaž.

Ta sicer ni pravi, je pa vsaj tako dober! Po njem zračenje ni potrebno, saj se vse dogaja v pečici, obilnost čebule pa nadomesti pestrost zelenjave. Pa še globok je bolj od madžarskega originala! Ni, namreč, pomembna količina, temveč vsebina. Za žlico je dovolj, za okus pa ostane še veliko več od le zmehčanega mesa, saj večplastnosti ne daje le zelenjava, temveč pomagajo še drobni dodatki. Peče prijetno, limona kisli osvežilno, kumino uspešno zamenjujejo semena koriandra, krompir pa sploh ne potrebuje kruha. Pa kaj, če je pred hišo zasneženo, saj takšen golaž greje in daje energijo!

 

Lignji na golaž s polentinimi njoki

lignji na golaz polentini njoki

Lignji na golaž, polentini njoki

Recepti z lignji se v Šoli okusov lepo množijo. To potrjuje dvoje, prvič, da so lignji v naših krajih res priljubljeni; in drugo, da je ravno zato, ker so tako priljubljeni v gostilnah, potrebno to bojkotirati s pripravo lignjev – na drugačen način! – doma. Skratka, lignji so predobri, da bi jih degradirali na množično prehrano a la ocvrti, pariški, žar.

Dajte jim priložnost! Tako, da jih dovolj dolgo kuhate, saj bodo tako med spreminjanjem svoje strukture, od mehke (hitro pečenje), preko trde (predolgo pečenje) do spet mehke (potrpežljivo dušenje), naredili sproti še gostljato omako. Lignjev golaž!

Zapomnite si tudi pripravo polentinih njokov. Prišli bodo prav še ob drugih golažih.

 

Fižolova čorba s hariso

fižolova čorba s harisso2

Fižolova čorba s harisso

Nekaj na žlico bi! Kolikokrat se nam tako, kajne, zahoče. A potem smo ”obsojeni” na gostilno, saj golaža, pasulja, enolončnice ne moremo doma skuhati na hitro. Razen, če to ni fižolova čorba, ki je gotova en, dva, tri. Zato izjemoma v Šoli okusov ”dovolimo”, da hariso (harisso), ki tej čorbi ne da le pikantnosti, temveč tudi globino, kupite. A pozor, ne zamenjajte jo s čilijevo mezgo, pa četudi ste jo naredili sami. Harisa, ki je doma v severni Afriki, je tudi iz čilijev, a ob njih je v njej vsaj še dvajset zelišč in začimb. Od tod globina!

Ker je to recept, ki ga boste uporabili še velikokrat, saj je takšna čorba hrana za dušo, ki jo potrebujemo v vseh letnih časih, se morate ta recept naučiti na pamet ali pa včlaniti v Šolo okusov … V kuharski knjigi ga ne boste našli. Saj ni nikoli v tisti, v kateri ga iščete.

 

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,