Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (17): ne le v nedeljo, za zajtrk je lahko vsak dan vikend – Janezek se začne učiti že za zajtrk

Zdaj je pomembno, da ostanemo zdravi! Zato, da se epidemija še bolj ne razširi in da že končno pojenja. Zato, da bo kmalu konec karantene! Saj zato vam že 17. dan v boju proti koroni pomagamo na svoj način – čeprav cepiva še ni, recepti na Šoli okusov so že! Zato kuhamo skupaj, toda vsak v svoji kuhinji.

In zaradi tega bomo zmagali, zato bo kmalu spet vse po … Saj res, kako bo, ko bo virus premagan? Bo spet po starem? Ali po novem?

Ostati zdrav ni pomembno le zdaj, v karanteni in med pandemijo. Ostati zdrav bo enako pomembno tudi potem, ko se bo Zemlja spet začela vrteti. Če je zdaj pomembno, da pazimo nase tudi zaradi drugih, bo potem pomembno, da bomo pazili nase vsaj zaradi nas samih!

Kar se Janezek nauči, to si zapomni … Če zdaj kuhamo, zakaj ne bi tudi potem?! Če zdaj dobro jemo, če zdaj počasneje jemo (in kuhamo), če zdaj bolj zbrano jemo, če zdaj celo zajtrkujemo …, zakaj ne bi vsega tega nadaljevali tudi po zmagi nad korono?!

Zato predlagamo, da začnete s tem takoj in že – zjutraj. Če smo vam včeraj svetovali, da zajtrkujte zdaj, ko imate čas, vam predlagamo danes, da zajtrkujte tudi jutri. Če ste včeraj naredili domače fermentirano maslo, potem mu jutri dodajte še domačo marmelado. Predvsem pa, če se je prej družina zbrala le za nedeljski zajtrk, se zdaj ne sme le zaradi karantene. Želimo vam svetovati le to, da potem, ko se bo Zemlja spet vrtela v pravo smer in se nam bo spet mudilo, ne uporabljajte več starih izgovorov. Seveda bo zelo hitro spet premalo časa in bomo prišli prepozno iz službe in bomo le nekaj pogreli, pri jedi lajkali in po jedi zaspali … Kaj pa, če bi potem začeli na novo, od začetka, torej že od zajtrka? Zakaj pa potem ne bi vsak dan vsaj nedeljsko zajtrkovali?!

Kar se Janezek nauči … Seveda, tako kot začne, bo nadaljeval. Kar vidi, bo posnemal. Kar se nauči zgodaj, bo dolgo (vse življenje in vsak dan) uporabljal.

Nedeljski zajtrk vsak dan ne pomeni, da je potrebno vsak dan začeti z brunchem, ki traja še čez kosilo. Saj za to je tudi (vsake) nedelje škoda. Nedeljski zajtrk tudi ne pomeni, da se je vsako jutro potrebno tako izdatno najesti – kot v ameriških dinerjih, s fižolom, pečenim krompirjem, pečeno slanino, kečapom, majonezo, sladkim kruhom in preveč sadnega soka -, da potem sploh ne moremo aktivno nadaljevati, temveč lahko gremo po zajtrku le še spat.

Nedeljski zajtrk pomeni, da je že zajtrk obrok! Da, torej, ne vržemo na mizo vsega, kar najdemo v hladilniku, temveč da zajtrk nastane v kuhinji, poje pa se za skupno, družinsko, za zajtrk pogrnjeno, mizo. In, ne, ne silimo vas, da po novem že za zajtrk začnete kuhati. Predlagamo vam le, da ste vsaj za zajtrk kuharsko aktivni! Saj potem za kosilo ali večerjo tako spet ne bo časa … Sploh pa ne predlagamo, da mora že zajtrk pripravljati ”kuharica”, ki tako že vsak dan in ves dan le kuha in pomiva. Nedeljski zajtrk ne potrebuje chefa, temveč le – voljo! Naj ima vsaj za (nedeljski) zajtrk ”kuharica” prosto, drugi družinski člani pa naj se za zajtrk začnejo učiti kuhati.

Nedeljski zajtrk pomeni, da je lahko vsak dan malo drugače. Ne pa, da je vsak zajtrk vsak dan enak! Nedeljski zajtrk ne potrebuje vsak dan veliko hodov, saj potrebuje le vsak dan drugačen hod.

To je zdaj v (samo)izolaciji mogoče. Kaj pa, Janezek, potem? Sledijo trije hodi, ki jih ni potrebno uporabiti le za velikonočni zajtrk.

 

Jajčna solata z dimljeno postrvjo

jajčna solata z dimljeno postrvjo7

Jajčna solata z avokadom in dimljeno postrvjo

Jezno je ugasnil televizor. ”Ti je dolgčas,” je vprašala. Ne, le korona je na vseh programih, se je branil. ”Koliko časa si že v karanteni,” jo je zanimalo, kot da tudi sama ne bi ves čas štela. ”Ne, ne mislim te karantene,” je pojasnila, ”mislim na tvojo kuharsko karanteno!” ?????, se je ujel v zanko. ”Odkar delal od doma, tudi kuham sama doma, ti pa si v kuharski izolaciji.” Brez besed in kot polit je šel nahranit droži, da bo spekel kruh. ”Jutri dobiš zajtrk,” je svečano najavil.

Trajalo je sicer malo dalje, saj je testo prepočasi vzhajalo, pa še jajčna solata je potrebovala dva dni. A zato jo je okrasil kot za birmo. Naj se ve, da je on zanjo prekinil kuharsko karanteno. ”Jajca si skuhal in kruh spekel, bravo! In kako dolgo boš zdaj počival na lovorikah,” mu je skalila slast jutranje zmage. Saj kruh bo še za jutri, je hotel odgovoriti, a je ostal raje tiho.

 

Jajce, avokado in dimljeni losos

zajtrk losos jajce avokado4

Jajce, avokado, losos

Kuhati začnemo šele za kosilo in včasih nadaljujemo še za večerjo. Zajtrk pa le znosimo na mizo … Zajtrk zato nima jedi, ima le sestavine in iz njih si potem jedec sam ”skuha” svojo jed. Nekateri si pod marmelado namažejo maslo, drugi pa topljivi sir. Eni ne morejo brez klobas, drugim je zajtrk vsak dan meden. Tretji pa le stoje vržejo nekaj vase. Zato so izjema pravzaprav le jajca. A le, če niso sama! Na oko s šunko ali slanino, zmešana z zelenjavo in sirom v omleti, poširana z remuladno omako, mehko kuhana pa – v kozarcu. Naredimo, torej, jed tudi za zajtrk, z dimljenim lososom in avokadom, tako kot on zanjo, pa ne le za Valentinovo!

 

Kruhki s šparglji in prepeličjim jajcem

Kruhki s šparglji in prepeličjim jajcem

To je lahko za zajtrk, ali kosilo, zakaj pa ne kar za večerjo. Pa tudi za malico bi šlo. Za zajtrk s kavo, za kosilo s solato, za večerjo s kozarcem vina. In za malico z rokami – direktno v usta.

To je lahko tudi za oči. A pozor, če boste predolgo fotografirali za vaš FB profil, se bo rumenjak shladil, beljak pa gumijasto zakrknil. Hm, ne bi bilo boljše manj gledati in bolj gristi?!

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,