Cepiva še ni, so pa že recepti (9): ko se mudi, je najboljše iz enega lonca, zdaj, ko smo doma, pa s treh krožnikov – Prvi dan življenja novih droži

droži corona po1dnevu

Droži po prvem dnevu

Za drožmi, ki smo jih ”rodili” včeraj, je prvi dan življenja. Po 24 urah je vonj žiten, a tudi orehast, tudi zato, ker se zaznava nekaj žarkih orehov. Brez skrbi, to je povsem normalno, pomeni le, da se že dogaja, droži so že spremenile barvo, na površini se je naredila tanka plast motne vode, kozarec se je orosil, to so vse dobri znaki, ki pomenijo, da se je življenje po včerajšnjem rojstvu uspešno začelo. Odvisno od moke bodo morda vonjave v vašem kozarcu še močnejše, ali jih bo prvi dan manj, vseeno, narediti morate le eno, nahraniti svoje droži:

20 g bele pšenične moke + 20 g polnozrnate pšenične moke + 40 g vode.

Premešamo in pokrijemo s pokrovom (le položimo na vrh, ne zapremo tesno). Pustimo spet 24 ur na sobni temperaturi.

droži corona po1dnevu nahranjene

Droži nahranjene drugi dan

Ker je z drožmi tako malo dela, smo si dovolili v nadaljevanju nanizati kar celotno kosilo. Če pa smo doma in imamo več časa (za kuhanje). Naj zato ne bo le iz enega lonca, temveč s kar treh krožnikov. Ostanimo zdravi in jejmo v hodih!

 

Bučna juha s kokosom, ingverjem in kozicami

bučna juha kokos ingver kozice4

Bučna juha s kokosom, ingverjem in kozicami

Jed je dobra, če spravi jedca v dobro voljo. Razveseliti mora! Še posebej v tem koronastem času. Zato je bučna juha vedno dobra, ker ima tako lepo barvo. Samo vidiš jo, pa si že vesel. Ko pa jo poskusiš …

V ustih pa ni vedno razveseljujoče. Bučna juha še ni juha, če se bučo termično obdela, nato pa pretlači in razredči. Pa četudi se jo še soli … Ker takšna bučna juha ima le lepo barvo, ne pa tudi okusa.

Naredite, torej, iz bučne juhe poslastico, da si jo boste naložili še enkrat, tako da nadaljevanje sploh ne bo več potrebno. Buča ima rada kokosovo mleko (iz konzerve), kokos ima rad kozice, kozice pa imajo vselej rade, da malo zapeče, za kar poskrbita v globini ingver in na površini sladko-pekoči čili. Da je najboljši francoski čili ali piment d’espelette, pa tako že veste.

 

Narastek z vitlofom in krompirjem

narastek z vitlofom 3

Krompirjev narastek z belgijskim radičem

Še vedno menimo, da je, ko se odločimo za brezmesno kosilo in za glavnega igralca izberemo belgijski radič, najboljša spremljava vitlofu pire krompir. Vitlof ali belgijski radič se, namreč, rad peče in takrat njegova nežnost, ki se izraža na neobičajen način, z grenkostjo in pikantnostjo, zato ob sebi potrebuje nekaj, da ”oplakne” (nadokusa) polna usta. A če vitlof gratiniramo, torej v pečici, ne pa karameliziramo, torej v ponvi, lahko tudi krompir dobi drugačno vlogo. Zato smo si rekli, zakaj pa ga ne bi dali kar k vitlofu v pekač. Preverite, če nam je uspelo. Zraven priporočamo le skledo solate.

 

Kolački z lešnikovim drobljencem in ganašem

šarkeljc z lešnikovim drobljencem7

Kolaček z lešnikovim drobljencem in ganašem

Lahko je tudi iz velikega modla, kot marmorni šarkelj, da ima le tulec na sredini. A potem se poruši razmerje. Pri kolačkih gre namreč tudi za glazuro, ne le sredico.

Ta majhen kolač, ki tako prija ob popoldanski kavi ali čaju, je posebnež zaradi lešnikovega drobljenca, ki mu sredico hkrati osoči in oskorji. Zaradi tega boste še čez dva dni v dvomih, kdaj je boljši, ko je svež ali že ”zorjen”.

K tej lepi lastnosti, ki potrebuje največji pekač s čim več porcijskimi modli, da zaloga kolačkov zdrži vsaj do naslednjega dne, izdatno pripomore glazura iz ganaša (ganache, francoska krema iz čokolade, masla, smetane), ki dobi poln okus šele, ko se je dovolj dolgo vzdržite.

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,