Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (23): če je v karanteni premalo rekreacije, je le solata za kosilo dovolj

Slovenskega kosila ni brez solate! O tem se ne prerekamo, ker je to tako pribito kot karantena, zaradi katere bomo morali kuhati doma še par (?) tednov. Toda, v Šoli okusov nas solata zanima še kaj bolj kot le priloga svinjski pečenki in praženemu krompirju.

Zato se sprašujemo: kaj pa solata brez kosila?! Oziroma, zakaj pa ne le solata, brez zrezka? Če nam le do nje ni, ko po napornem delovnem ritmu potrebujemo še kaj bolj konkretnega, je zdaj, ko smo doma in nas vse mogoče omejitve omejujejo pri siceršnji aktivnosti in potrebni rekreaciji, smotrno, da vsaj en dan v tednu namenimo – le solati.

 

Motovilec in glazirani kostanji

motovilec s karameliziranimi kostanji3

Motovilec s karameliziranimi kostanji

Nov dokaz! Da jemo dolgočasno … Le kdo nima rad motovilca, še posebej domačega, ki zraste na mrazu, ne pa v topli gredi? A le kdo ga ne pripravlja vedno enako?!

Ne veš, dokler ne poskusiš nekaj novega. Še dobro, da je Šola okusov, ki ”si upa” sladko zmešati s kislim, kostanje pripraviti v solati in motovilec zabeliti brez bučnega olja.

 

Jurčki, burrata in solata

jurčki burrata zeliščno olje

Jurčki, burrata, solata

Ko je sreča, na skrivni lokaciji v gozdu, ali ob dobri gobji letini na tržnici, je potrebno hitro ukrepati. Malo se naj še otopli in bodo začeli rasti! Potem bo tako lepe jurčke škoda skrivati v hladilniku! Zato naj bodo hitro za večerjo, saj jih je za jutri za juho še premalo. Potrebujejo, torej, spremljavo.

Prednost dobrih sestavin je tudi v tem, da se jih v kuhinji ne sme mučiti. Prednost večerje pa v tem, da ni časa za ”mučenje”, ga je pa dovolj za uživanje. Solati je potrebno zmešati le zeliščno olje, če ga niste že prej, saj v hladilniku lahko počaka ves teden, burrati le privoščiti najbolj deviško olje in jurčke le hitro popeči.

 

Pečen krompir, rukola in pesto v solati

pecen krompir rukola in pesto

Pečen krompir, rukola in pesto v solati

Jed, ki jo pozimi najbolj željno pričakujemo, je tudi najbolj preprosta. Pečen krompir in skleda solate! Nič drugega ni potrebno, nobenega mesa, nobenih prilog, nič prej in nič potem, le vilice v roko in malo počakati, da se ne opečemo preveč, ko pride tako neposredno iz pečice na mizo.

Še bolj enostavno pa je, če krompir in solato združimo. ”Enolončnica”, saj se da tudi krompir zajemati le z žlico. Če ste pesto vzeli le iz hladilnika, ker ste ga pred dnevi uporabili že za testenine, je potrebno le še dobro premešati.

 

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,