Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (5): ribe ne le v petek, ker so zdrave in jih lahko pripravimo na različne načine, divje, gojene, sveže, zamrznjene

Petek je za ribe! To velja že tako dolgo, da je postalo dolgočasno. ”Spet ocvrte ribe …” Dejansko pa bi morali ”zapovedati” (v časih korone so zapovedi nujne) še bolj odločno: ”Ribe ne le v petek!”

Ribe so zdrave – kar je v časih korone najbolj pomembno – in ribe močno popestrijo prehrano. Če jih le ne pripravljamo vedno enako, češ, spet je petek! Pa še glede čas otežene (ribiške) logistike: ni res, da so dobre le sveže ribe, res je le, da nočemo, ko smo na morju, jesti lanskih rib! Zato lahko s pravimi recepti dobro pripravimo tudi zamrznjene ribe (in še bolj rake).

njoki cvetača kozice4

Njoki s cvetačo in kozicami

Vam je od zadnjič, ko ste čeznje prelili paradižnikovo omako, še ostalo kaj njokov? Saj jih delate sami, kajne?! Ker ste v Šoli okusov, je odgovor, logično, da, torej ste jih naredili dovolj, da bo tokrat kosilo gotovo v nekaj minutah. Uporabite najbolj nedolžno (deviško) olivno olje kar ga premorete, kar pomeni, da je iz naših (istrskih) krajev. Kot ”kompenzacija” za kozice, ki skoraj zagotovo niso … Popecite cvetačo, da bo karamelizirala. Opecite kozice, da bodo zadišale, tudi z izdatno pomočjo česna, ki naj se ”konfira” ob njih. Ko vse skupaj premešate s kuhanimi njoki, potresite drobnjak in nastrgajte limono lupinico. Pa še tisto dobro olivno olje naj bo tudi za mizo pri roki.

Tako hitro in tako dobro je lahko preprosto morsko kosilo. A le za danes, ker ne le za petek sledijo še trije bolj kuharski ribji predlogi.

 

Ribja juha s korenjem in koromačem

Ribja juha s koromačem in korenjem

Najboljša je, seveda, kar takoj, torej še na ribičevem čolnu. Toda to hkrati pomeni, da za dobro juho ni potrebno ob zori vstati in do večera nalagati na ogenj. Zato je to ribja juha na hitro in zato sploh ni potrebno pretirane izbirčnosti pri izboru rib. Pustite Francozom bouillabaisse in Dalmatincem brodet, sami pa odprite kar zamrzovalnik. Nekaj lepih kosov polenovke je vselej v njem, zraven pa tudi nekaj repkov velikih garnel. Posebnost juhi doda pekoča dimljena paprika; ker je je res za majhen ščep in ker zato ravno prav peče.

 

Oslič in paradižniki z inčuni

oslič iz pečice omaka paradižnik timijan inčuni

Oslič s paradižniki in sardelnimi fileji

Iz grobo drobljenega ledu gleda veliko glav, z dovolj zaupljivo svetlimi očmi in žalostno nemimi izrazi. Na vprašanje: ”Kaj je divje?”, prodajalko pokaže, razumljivo, najbolj ostre zobe. Osliči se še ne pustijo vzgojiti. Zato pa se pustijo pripraviti na različne načine. Ne, ni nujno, da so osliči vedno le v obliki ocvrtih in odmrznjenih ribjih palčk.

”Glave odrežem,” vpraša prodajalka, ki prevzame tudi čiščenje. Zahvalite se ji in raje izberite večji pekač. Oslič ima v majhni glavi velik gobec in zato so ličnice kot po-sladica, ki pride čisto na koncu, ko že ne moremo več, a drobnemu pecivu, filigranskim pralinejem in domačim keksom, ki vsi slišijo na ime petit fours, se ne moremo upreti.

Ker je oslič ropar, ima vitko telo, v njem pa čvrsto, gladko, zelo belo meso, ki je sicer sočno, a z malo lastnega okusa. Osliču niso dovolj le olivno olje in vroči žar, zato je pravzaprav idealen za pečenje doma, saj se stanovanje ne bo navleklo njegovega morskega vonja. Lahko je, torej, pečen kar hitro, preprosto in v pečici, a zato mu na krožniku še malo pomagajte. Predlagamo takšno hitro paradižnikovo omako, saj je zelo preprosta, a hkrati tudi zelo različna. Riba z njo dobi vonj masla, sladko-kislo sočnost paradižnika in globino sardelnih filejev. Roparica postane nežno-krotka!

 

Skuša v miso omaki

skuša v miso omaki4

Skuša v miso omaki

Včasih nisi nič ”kriv”, pa vseeno nastane idealna kombinacija. Najprej, v službenem času, le solata, saj zadošča, če je skleda dovolj velika, med endivijo pa je dovolj krompirja in fižola. Potem, še v jesenskem soncu, kolo, saj je med tednom dovolj že dvajset kilometrov gor in dol, da po eni uri med tuširanjem začne pošteno kruliti. Toda saj je skuša že filirana in brez kosti, omaka iz le belih delov mlade čebule in svetle miso paste pa je gotova medtem ko se riž skuha. Da je bilo tako idealno, je pomagalo tudi vino, ker je oranžno prav tako – eksotično.

 

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

Tags: , , , , , , , , , ,