Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (2): Kitajci so virus sicer prinesli, a ga tudi že premagali – Kitajski žlikrofi, kitajski bolonjeze, kitajski soparjeni cmoki

Včasih so nam rekli, da moramo jesti kot Popaj, če želimo biti veliki in (tako) močni. A takrat so špinačo mame še nabirale na domačem vrtu, ne pa v domačem blagovnem centru … Ker pa smo zdaj v samo-karanteni, je dovoljeno tudi to, odmrznete jo kar v vroči ponvi na malo mleka, nato pa začinite le s česnom, soljo in poprom. Zraven, priznajte, je najboljši krompirjev pire, in ker je že v špinači dovolj železa in moči, ne potrebujete še mesa. Jajce na oko, torej. Tako preprosto je posnemati Popaja.

špinača pire jajca na oko1

Špinača, krompirjev pire in jajca na oko

V teh samoizolacijskih (dveh) tednih, če nočemo, da bodo zrasli v mesece, pa moramo posnemati še koga. Čeprav smo najprej brezbrižno menili, da bo korona ostala pri njih, če je tam že nastala, pa je zdaj huje pri nas kot na Kitajskem. In Kitajci so svojo korono premagali z ubogljivostjo! Zato: ostanimo zdravi tako, da ostanemo doma!

Posnemajmo jih! Izbrali smo tri kitajske recepte, ki ne izvirajo iz ”naših” kitajskih restavracij in njihovih dolgih, toda izredno enoličnih jedilnih listov. Kitajska hrana niso le ”ptički” iz mesa in ”palčke” iz zelenjave, z vedno enako omako!

 

Kitajski žlikrofi z mletim mesom in porom

wonton mleto meso3

Wonton z mletim mesom in porom

On kuha, ko nje ni doma. A zdaj sta kar naenkrat, zaradi korone, oba doma. Bo, torej, kuhala zdaj le ona? Seveda se s tem ni strinjala. In seveda se je on strinjal, a z njo … Torej je vprašala: ”Kateri dnevi bodo tvoji?” Dnevi, se je začudil množini, kaj misliš, da bo res tako dolgo trajalo? ”Kolikor vem, je imel vsak teden tudi pred pojavom virusa enako število dni,” mu je jasno povedala, da resno računa na njegovo enakopravnost. ”A naj ti bo, lahko si kavalir, zato lahko meni prepustiš večje število, torej štiri dni. Jaz, kot ljubeča žena, pa tebi prepustim, da si izbereš, katere tri. Le to je pogoj, da mora biti vsaj eden za vikend. Pa ne pozabi, da so gostilne zaprte!”

Ribji petek je prepustil njej, pa brezdelno nedeljo tudi, dodal ji je še najdaljši ponedeljek in za vmes še sredino, v sredo. Začel je torej s kratkim torkom, zaradi česar si je delo malo poenostavil. Blazinice testa za žlikrofe je moral le odtajati, nadev pa le zmešati. ”Očitno bova v samo-osamitvi postala poševnooka,” je komentirala, ”ker bo veliko azijskih bližnjic … Nič hudega, saj je dobro, pa še tako pekoče, da prežene zle duhove.”

 

Svinjski ragu za testenine po azijsko

bolonjeze po azijsko iz svinjine4

Svinjski ragu za testenine po azijsko

”V hladilniku imaš pol kilograma mletega svinjskega mesa. Skuhaj nekaj. Poljub!” Za tisto zadnje ni vedel, ali je rekla ali naredila. Bil je še na pol v komi, ko je ona že vstala in se lotila tistih domačih opravil, ki jih je doslej odlagala. Odkar delata od doma, sta še bolj zaposlena kot pred korono … Vsaj on, ker kar trikrat na teden (s)kuha. A kaj? Ta skrb ga je dokončno prebudila. ”Kaj pa bi rada,” je zakričal, ker je spodaj že slišal sesalec. ”Nekaj dobrega,” ni bil več siguren, je to res rekla ali pa se mu je le zdelo, ker to tako in tako vedno reče.

Tuhtal je med čuftami, polpeti, burgerji, a to bi bilo zanj, ne zanjo, spominjal se je mesne štruce, a zato, ker jo je naredila ona zanj, razmišljal o polnjenih paprikah, a tistih od babice, iskal primerno posodo za narastke, a se spomnil, da zdaj ni sezona jajčevcev, skratka, skoraj je že obupal, ko se mu je utrnil še mesni ragu. Toda, on bi bolonjeze, ona pa mu je kupila le svinjsko meso?!

Sprva je pomenljivo gledala in malo brskala. ”Lepe školjke,” je komentirala izbor testenin, mesno polivko pa ignorirala. ”Kaj pa tako diši?” se je končno opogumila, da je zajela. ”Koriander?” Ko je poskusila, pa ni bilo konca vprašanj: ”Kaj peče? Od kod kislina? Kaj daje umami?” Torej ji je kar naštel: ”Ingver, čili, rižev kis, sojina omaka …”

”Vidiš,” je bila zadnja spet njena, ”da ni potreben vedno bolonjeze! Tudi to lahko še kdaj ponoviš.”

 

Soparjeni kitajski cmoki

soparjeni kitajski cmoki2

Soparjeni kitajski cmoki

Kvašeni cmoki (germknödel) so sestavni del vsakega zimskega dopusta v Avstriji, zato se jih veselimo vsaj tako kot počitnic in smučanja. Veliki kot rokometna žoga, prazni kot naši gluhi štruklji in sladko zabeljeni kot krompirjevi sadni cmoki, vendar z makom, v topli koči povrnejo moči po strmem vijuganju, da se po njih še zmoremo spustiti do doline. A na to bo potrebno počakati do druge sezone …

Na drugem koncu sveta so hit kvašene štručke. Z njimi je v ZDA chef David Chang zgradil pravi imperij restavracij Momofuku in tudi naš Luka Košir jih rad sopari na kulinaričnih prireditvah. V Hongkongu pa je Kanadčanka kitajskega porekla May Chow s kvašenimi bao buns burgerji postala celo najboljša azijska chefinja, pred njenimi Little Bao stojnicami pa so najdaljše vrste v Kitajsko hrano zaljubljenih foodiejev z vsega sveta. A tudi to potovanje bo moralo malo počakati …

Zato je v svet kuhanega kvašenega testa najboljše vstopiti kar doma in s cmoki, vendar ne po naše gluhimi (praznimi) in tudi ne po avstrijsko sladkimi. Nadev je pravzaprav stvar razpoloženja in sestavin, ki so vam trenutno na voljo, šitake lahko zamenjate z jurčki in svinjino s kozicami. Najbolj pomembno je, da imate zdaj recept za testo!

 

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,