Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (3): nevarnost dolgčasa premaga samomotivacija, a ne iz staniola, temveč iz domače pečice – Posladkajte se

Šele tretji dan samoosamitve, pa se že vleče … Zdaj, ko je najbolj pomembno, da ostanemo zdravi, je čas dobil nov pomen. Naenkrat ga je preveč, zato je nevarnost dolgčasa, ki lahko virusu še bolj pognoji rastišče, vsak dan večja. Zato: potrebno se je (samo)motivirati!

Seveda, s sladkorjem gre to najhitreje. A ne tako, da posežemo po čokoladi, bonbonih, pisano-šelesteče-lepo zavitih pregrehah, ki niso nič drugega kot potuha dolgčasu. Roke stran v ”dobi” korone od sladkarij! Kar pa ne pomeni, da se ne smete posladkati. Pravzaprav je celo priporočljivo. Toda tako, da sami kaj spečete!

zimska zelenjavna juha s klobaso

Zimska zelenjavna juha s klobaso

Pred tem pa je dovolj le juha. A ne (vedno) le goveja, saj zdaj potrebujemo vitamine. Ker zima vsaj ponoči še vztraja, je zimska zelenjava še aktualna. Njena dobra lastnost pa je tudi v tem, da je večinoma zrasla pod zemljo, zato je neprimerno bolj vzdržljiva od mladih poganjkov, s katerimi nam postreže pomlad. A njih je potrebno kupovati sproti in sveže, zimska zelenjava pa hvaležno in polnovredno čaka v hladilniku. Čim bolj pisana je zelenjavna juha, tem boljša je. In če ne morete brez (mesa), jo popravite še z nekaj koščki klobase.

 

Jabolčna pita s kalvadosom

jabolčna pita s calvadosom2

Jabolčna pita s kalvadosom

Ko še čakamo pomlad, je v zimski shrambi vedno še nekaj jabolk. Ne čakajte predolgo, ker se bodo zgrbančila, popoldan, ko vam bo padel sladkor, pa boste spet zašelesteli s staniolom. Kar je še ostalo lanske zaloge, je bo zelo vesela takšna klasično-francoska jabolčna pita, ki s kalvadosom/calvadosom, staranim jabolčnim ”konjakom”, jabolkom dovolj poživi sredico, da testo, ki si ga zapomnite še za kakšno drugo sadno ali kremno pito, tarte, testenico, ni le hrustljavo, temveč tudi sočno.

 

Cruffini s hruškami

cruffini s hruško zajtrk3

Cruffini s hruškami

Leta 2013 je slaščičarna Lune Croissanterie spekla prve cruffine, leto pozneje pa je njihova popularnost segla do ZDA, kjer je hibridno pecivo med croissanti (rogljički) in muffini (mafini) začel peči avstralski slaščičarski chef v Mr. Holmes Bakehouse v San Franciscu. Gostje so ga imeli tako radi, da ga je nekdo hotel še za domov. Vlomil je in odnesel zgolj recepte …

Zato ga mi javno objavljamo, zanj pa smo uporabili kar kupljeno testo. Za cruffine se uporablja kvašeno listnato masleno testo (kot za rogljičke), ki se ga speče v modelih za mafine. Kot pri mafinih imajo cruffini lahko različne nadeve in obloge.

Ker gre za hibridno pecivo, je tudi njegova uporaba hibridna, lahko ga spečete že za zajtrk, ali pa šele popoldan za čajanko. V vsakem primeru je gotovo v pol ure.

 

Sticky toffee puding

sticky toffee puding2

Sticky toffee puding

Bolj lepljiv je, manj je možnosti, da bi se izsušil … Puding je tako in tako angleška nacionalna jed, saj ga delajo celo iz krvavic, ki so mu tudi dale ime. Angleška beseda pudding je nastala iz francoske boudin (krvavica). Ko se v angleških pubih po pivu in viskiju želijo posladkati, pa naročijo lepljivi puding s karamelo, sticky toffee puding.

Tam so ga odkrili chefi iz gastro pubov in ga nekoliko nadgradili. Mi smo takšno ”boljšo” verzijo tradicionalne angleške sladice našli v knjigi Trish Deseine Nora na karamelo. Zdaj vsaj veste, za kaj se dajo uporabiti datlji. In tudi natron je obvezen.

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

Tags: , , , , , , , , ,