Cepiva še ni, so pa že recepti (12): droži po četrtem dnevu, dan pred peko – Prigrizki z lososom za družabni večer v karanteni

Četrti dan je bilo v domovanju droži že veselo. Čez dan so sicer še počivale, saj se jim je poznala zunanja temperatura, ki je s snegom prekrila češnjeve cvetove. Zobali žal ne bomo, a zato bomo hrustali, saj boljše skorjo, kot jo ima kruh s kislim testom, je ni.

Ko smo zvečer v stanovanju zakurili za Tv poročila, je prijetna toplota v karanteni poživila tudi droži. Jedle so in spuščale pline, da se je zgornji del že podvojil, a je bil spodnji še vedno len. Vonj je bil prijeten, nežen, žitni, brez drezajoče kislosti. Pred novim hranjenjem smo s plavalnim testom preizkusili aktivnost droži. Prva žlička se je še učila plavati, pol na hrbtu, a pol na dnu. Niso še dovolj odrasle! Torej ponovno:

droži corona po 4dnevu

Droži ”korona” po četrtem dnevu hranjenja

20 g bele pšenične moke + 20 g polnozrnate pšenične moke + 40 g vode.

Spet je petek in še kar je v karanteni. Prvo pove, da je ribji dan, drugo, da je v petek zvečer vedno veselo. Ker pa smo v karanteni, si bomo zabavo priredili pač – zase oziroma le v dvoje. Tukaj so tri družabni petkovi večeri z lososom, ki bodo polepšali tudi koronin večer v dvoje.

 

Bombetke z lososom in avokadom

listnate kvasene bombetke z lososom3

Bombetke z lososom in avokadom

Boljše trije majhni kot eden velik. A kje dobiti tako majhne bombetke? Nič lažjega, saj jih boste sami spekli! Pa sploh ne nujno, da le za burgerje. Priznajte, da ste že dolgo iskali takšne majhne, hrustljave in čisto sveže kvašene bombice, ki so zjutraj lahko z maslom in marmelado, opoldan s tankimi rezinami hladne svinjske pečenke, zvečer z ribjimi zelenjavnimi ali mesnimi polpeti, ko premagamo korono in se bomo ponovno lahko družili, pa bodo za nenapovedan obisk en, dva, tri pečene in polnjene z remuladno omako, solato in dimljenim lososom. Zdaj jih imate!

 

Tortilja pizza z lososom in avokadom

tortilla pizza losos

Tortilja-pizza z lososom

Zakaj je pizza tako popularna? Zaradi testa ali nadeva? Če je zaradi prvega, potem si je zanj potrebno vzeti čas. Tukaj je recept za dobro domačo pizzo, za katero pa se je potrebno odločiti že včeraj … Kaj pa, če se nam mudi? In če ne gre za testo, temveč za nadev?

Potem se da tudi hitreje. S kupljenim testom za pizzo? Ne bomo kupovali nekaj, kar je toliko boljše, če naredimo sami! To je prvo pravilo Šole okusov! A pri tortiljah naredimo izjema. Še posebej, če iz njih naredimo pico!

 

Lososov tatar na čipsu

cips losos tatar2

Lososov tatar na čipsu

Ker lososa ne potrebujete veliko, saj gre za majhne grižljaje, investirajte v boljšo kakovost. Enako velja za čips, pri katerem pa je pomembna tudi embalaža. Čips v vrečki je zdrobljen, za to jed pa potrebujete celega. Ker je dovolj okusa v tatarju, mora biti čips le krompirjev, brez dodanih okusov. Grenivko dobro odcedite na cedilu. Ne naložite takoj preveč čipsov, da jih ne bo razmočilo.

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

Tags: , , , , , , , , ,