Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (4): nekaj za dušo je ponavadi mleto, a saj ni potrebno, da so le čevapčiči in burgerji

Zdaj, ko smo zaprti doma, je dobra hrana izjemno pomembna. Dobra hrana je zdrava, dobra hrana da energijo, dobra hrana ne redi, dobra hrana razveseli! Zato pa je dobra. Zato, ker dobra hrana ni le za želodec, temveč tudi za dušo!

sirovi štruklji majda doma

Domači sirovi štruklji

Zdaj potrebujemo ravno to, hrano za dušo. Kar pa ni enostavno, saj v hrani vidi vsak svojo dušo … Zame so, na primer, hrana za dušo sirovi štruklji. A le takšni, kot se jih tudi spominjam. Ker so (bili) babičini! In zato jih iščem povsod, a nikjer ne najdem ravno takšnih. Nikjer, razen doma … Sirovi štruklji, ki so štruklji, ne pa (le) sir. V gostilnah so štruklji preveč fini, testo je pretanko in premehko, sirnega/skutnega nadeva je preveč, ker je preveč tudi plasti. Saj štruklji niso potica, da bi z njimi tekmovali, kateri jih imajo več. Pri štrukljih mora biti testo konkretno, a hkrati ne preveč. Štruklji so ravno zato nekaj posebnega, ker je njihovo testo hkrati mehko in trdo, ker je prožno in krhko, ker se vleče, čeprav se že topi …, ker morajo biti, ne nazadnje, na koncu preliti z ravno prav stopljenega masla, ki mora biti ravno prav rjavo, da ni preveč. Le glede sladkorja so (lahko) mnenja različna, eni jih imajo najraje brez, drugi, kot jaz, pa s sladkorjem, a mora biti rjav. O sirovih štrukljih se lahko, skratka, dolgo pogovarjamo.

A takšen je moj okus. Vam je všeč kaj drugega. Zato je bolj pomembno, kaj je všeč večini. In to je – zmleto!

Glede na priljubljenost burgerjev in čevapčičev, pa vsega, kar je podobno enim in drugim, je hrana za dušo večine iz mletega mesa. Sicer pa, tudi zame, če so bili včeraj za dušo štruklji, bodo danes polpeti. Kaj pa za vas? Izberite med mesnimi, ribjimi in zelenjavnimi. Da ne bodo le štruklji in da ne bodo vedno čevapčiči in burgerji!

 

Piščančji polpeti z jurčki, grah s čemažem

piščančji polpeti z jurčki6

Piščančji polpeti s suhimi jurčki

Velikokrat je najbolj pomemben del kuhanja – nakup. Zato, ker ni dobrega kuharja brez dobrih in pravih sestavin. V koroninem času je nakup sicer otežen, a tokrat ne gre toliko za kakovostno – čeprav v Šoli okusov uporabljamo le piščančje meso iz proste reje! – kot za pravo izbiro. Gre za razmerje belega in temnega mesa. Oziroma, pri teh cmočkih ali polpetih je najboljše, da čim več sočnosti prihaja iz zgornjih in spodnjih beder.

Za štedilnikom je potem enostavno. Jurčki so namreč sušeni, saj svežih še ni, zamrznjenih pa se v Šoli okusov izogibamo, zato jih je potrebno le namočiti. In grah je tudi v Šoli okusov najboljši kar odmrznjen, še posebej, ker za svežino jedi in naše zdravje poskrbi čemaž. Seveda, za imunski sistem in boj proti virusu je pomembno, da greste vsak dan na sprehod, po čemaž pa ni potrebno globoko v gozd.

 

Lososovi polpeti in špinača

lososovi polpeti spinaca tartufi5

Lososovi polpeti

V trenutnih razmerah bodo vaši lososovi polpeti najbrž brez tartufov, razen, če vam ne rasejo za hišo. Bilo bi, namreč, škoda, če bi čakali, kdaj boste spet odpotovali v Istro, zato pa v samo-osami ostali brez polpetov. Lososa dobite v vsaki ribarnici. Ne dobite pa zanj povsod primernega recepta. Mi v Šoli okusov smo ga tako dolgo preizkušali, dokler nismo bili tako zadovoljni, da smo ugotovili: ”Preprosto, toda učinkovito!”

Ravno to pa je pri polpetih najbolj pomembno. Lahko so kot pleskavice ali pa kot cmoki, pomembno je le, da držijo skupaj, imajo sočnost in ugriz ter da se dajo hrustljavo zapeči. Za vse drugo tako poskrbijo dodatki, s tartufi ali brez njih.

 

Polpeti z bulgurjem, porom in jurčki

polpeti bulgur jurcki porova omaka2

Polpeti iz bulgurja

Še en vegetarijanski recept za mesojedce. Saj sploh opazili ne bodo … Saj bodo tako presenečeni, da so jurčki že spomladi v takšnem številu. In saj bulgur ni nadomestek, temveč je odkritje. Nič nimamo proti pleskavicam, burgerjem in čuftam, toda saj res ni potrebno, da vedno teče ”kri”. Porovo omako je ”dovoljeno” uporabiti tudi še kje drugje, saj je tako nežna, žametna in prav seksi-zelena.

P.s. Specite dovolj polpetov, da se bodo lahko izkazali še mrzli, za večerjo.

 

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,