Sta lahko le sir in krompir na rojstnem dnevu? Lahko, če na žaru ni mesa!

Piše: Uroš Mencinger

 

Za rojstni dan je bil krompir … So časi res tako hudi? Sploh ne, ravno obratno, oziroma, ravno to je Šola okusov!

Ona je rekla, da mu bo spekla torto – tukaj -, zato je on prižgal žar. Po debelem kosu mesa vedno prija nekaj sladkega, si je mislil, a je bil zamrzovalnik prazen, mesar pa se je zaradi takšnih že zdavnaj izselil iz Radvanja. Torej je bil v ozimnici le mladi krompir, v hladilniku pa le stari camembert.

caprese torta in rabarbarin kompot5On je njej za rojstni dan podaril le majhen šopek, ona pa njemu cel cvetoči vrt. Že zato se je moral potruditi. Torej je med cvetovi nabral toliko zelišč, da je bil calvados, ki ga je polil po camembertu, ves zelen. Krompir je spekel kot se je naučil še v žerjavici, sir pa v foliji na žaru pogrel le toliko, da se je kar razlil čez porjavelo in nabuhlo skorjo. Štajerskega modrega pinota pa ni odprl le zato, ker se je z barvo podal k cvetočemu ozadju, temveč tudi zato, ker sta z njim bila in rojstni ter poroka.

Sta lahko, torej, na rojstnodnevni zabavi le sir in krompir? Lahko, če je lahko žar brez mesa! Obenem pa je to tudi dokaz, da za zabavo sploh ni potrebna posebna priložnost, tako kot takšna priložnost tudi ne potrebuje posebnih jedi. Dovolj je, da je drugače kot vedno in povsod, saj ni pomembno, kaj in (po) koliko, temveč le, da je dober (okus in) namen.

Ne le enkrat na leto, temveč (skoraj) vsak dan, ko je lepo, ko je rojstni dan, zabava, sonce, piknik, vreme, prosti čas, kar tako, na travi, v naravi, pod marelo, za zložljivo mizo, stoje ali sede, s priborom ali bos, ko zacveti ali odcveti, z malim in velikim krompirjem, na žaru ali v žerjavici, samo, da je dobro in da se imamo fajn.

vrt piknik v dvoje pripravljen 3Zato za to ne potrebujete recepta, darila, mesa, povabila, priložnosti in tudi ne izgovora. Le camembert dajte za 15 minut v zamrzovalnik, njegovo leseno škatlo pa tačas v slano vodo. Potem siru odrežite pokrov in ga opijte z jabolčnim žganjem in potresite z zelišči z vrta. Pokrijte s skorjo, zavijte v folijo in dajte indirektno na žar h krompirju, ki se že nekaj minut v foliji peče direktno. Ko je miza pogrnjena, vino natočeno, torta spečena in rabarbara marinirana, je, torej, vedno rojstni dan!

zar camembert in krompir4

Tags: , , , , , , ,