Da za kosilo ne bo le paradižnikova solata, za večerjo pa ne le en hod.

Je vroče? Kdo bi v takšnem vremenu dolgo stal pred štedilnikom? Čim hitreje, čim manj in čim bolj pozno, je formula, s katero se pretolčemo čez rekordne dnevne temperature. Zato je za kosilo dovolj le solata, za večerjo pa le en hod.

Res? Solata že, toda v vročini so so(n)čni le paradižniki in čeprav jih je toliko vrst, oblik in barv, je vsak dan vseeno dolgčas ob paradižnikovi solati. Pa tudi le en (skuhani) hod zvečer je sicer dovolj, toda, mar ni lepo posedeti, ko se končno vsaj malo shladi? Torej se večerja ne sme prehitro končati, čeprav kuhanje ne sme predolgo trajati.

Rešitev je lubenica! Zato poleti naj ne bo le za zajtrk in celodnevno osvežitev, tako kot tudi solata poleti naj ne bo le kisla. Zato smo lubenici peške odstranili za celo solatno kosilo, pa še zvečer smo dobili predjed, ki jo je potrebno le zmešati, nič kuhati.

Lubenico narežite na majhne kocke. Sveže metine liste (uporabili smo ingverjevo meto, lahko pa je tudi poprova ali kakšna druga, samo da sveže diši in malo zapeče) narežite na drobne rezance in jih potresite po lubenici. Poprajte in izdatno pokapljajte z najboljšim olivnim oljem, ki ga premorete. Če je aromatizirano z limono (tukaj), bo lubenica najbolj vesela. Na vrh nadrobite feto, po možnosti ovčjo. Naša je s kmetije Kekec iz Svete Trojice v Slovenskih Goricah.

lubenica feta meta3P.s. Če pa vseeno ne morete brez paradižnikov v poletni solati, se tudi lubenica čeznje ne bo pritoževala. A dodajte češnjeve in najbolj sladke.