”Preživel sem,” si je čestital, ko je pozvonilo. ”Preživel si,” je bila vesela, ko ga je zagledala.

Piše: On zanjo

 

”Ti skuham za vsak dan, da si boš le pogreval,” je začela skrbeti že teden dni prej. ”Se dogovorim s sosedo, da boš tam na hrani,” je ponudila tri dni pred odhodom. ”Boš jedel v gostilni,” jo je zanimalo dva dni prej. ”Kako boš preživel brez mene,” je vprašala, ko mu je pripravila poslovilni zajtrk, nato odšla s puncami na izlet, da je on zanjo ostal sam.

Za seboj je, za vsak slučaj, pustila dolg spisek, od rož, kdaj in kako jih je potrebno zaliti, do hladilnika, kje v njem je kaj in zakaj. Na koncu pa je bilo, seveda, še nekaj nasvetov, ki pa so na koncu imeli klicaje: ”Za zajtrk jej sadje, ne le klobas! Umazano posodo sproti zlagaj v pomivalni stroj! Ne potepaj se preveč! Misli name!”

Tako dobro oborožen je štiri dni gospodinjil sam zase in pri tem ves čas mislil nanjo. Ko je bil zvečer po napornem gospodinjenju tako utrujen, da se mu ni ljubilo potepat; ker je pozabil, kam se kaj zloži v pomivalni stroj, kje je prašek in kam se ga da, ter kje se sploh prižge ta reč, in je pomival na roke, da je imel po štirih dneh kožo zgubano kot mladi šarpej; ko je ugotovil, da mora vstati eno uro prej, če hoče zrezati sadje, da je po njenem, in si zatem privoščiti še sendvič, ker se spodobi, če je že sam, da je tudi po njegovem.

Se je pa vseeno znašel. Da ni bilo potrebno v trgovino, si je spekel za prva dva dni belo štruco, in za druga dva rženi kolač. Da ni bilo vsak dan potrebno razmišljati, kaj bo za kosilo, je prvi dan naredil toliko čuft, da so zdržale – prvič s krompirjevim pirejem, drugič s špageti, tretjič s kruhom in četrtič, kar je še ostalo – do konca samskih dni.

”Preživel sem,” si je čestital, ko je, končno, pozvonilo. ”Preživel si,” je bila vesela, ko ga je zagledala. ”Si kaj lačna,” je vprašal. ”Seveda! Si kaj skuhal?” Zasmejal se je: ”Malo čuft je še ostalo.”

 • Poslovilni zajtrk

  V jajca je zamešala paradižnike, ki jih je pred tem potrpežljivo pekla in sušila hkrati v pečici. Zraven je ponudila še avokado. Bilo je tako dobro, da je posumil: ”Ima slabo vest, ker ga zapušča?”

  zajtrk jajca avokado
  od
  Avtor slike: UME
 • Sadje 1

  Po dolgi iskalni akciji je nekaj našel zadaj v hladilniku, nekaj spodaj v predalniku in nekaj na srednji polici v shrambi. Sadje za jutranji nasmeh, skratka.

  zajtrk sadje v krog
  od
  Avtor slike: UME
 • Sadje 2

  Vsak dan ne sme biti enako. Zato je na enako majhne kose skoraj eno uro lupil in rezal, kot za minestrone.

  zajtrk sadje
  od
  Avtor slike: UME
 • Sadje 3

  Biti mora čim bolj pestro: smokva, hruška, melona, dinja, kivi.

  zajtrk sadje
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh 1

  Mala bela štruca z drožmi. Čim večje luknje ima, tem boljša je.

  bela mala štruca
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh 2

  Da niso vedno klobase, da je za spremembo na maslu marmelada, je najboljši domači rženi kruh.

  rženi kolač
  od
  Avtor slike: UME
 • Čufte 1

  Čebula, česen, peteršilj, jajce, parmezan, namočen stari kruh, začimbe, feferoni, mešano mleto meso je potrebno oblikovati v majhne kroglice.

  čufte oblikovane
  od
  Avtor slike: UME
 • Čufte 2

  Povaljane v moki, s tanko plastjo, tako da se odvečna moka otrese, gredo na počitek v hladilnik, vsaj za uro, lahko tudi kar čez noč.

  čufte povaljane v moki
  od
  Avtor slike: UME
 • Čufte 3

  Spočite čufte dobijo skorjo in barvo v vročem olju.

  čufte popečene
  od
  Avtor slike: UME
 • Čufte 4

  Popečene čufte se v pečici kopajo v paradižnikovi passati in kokošji juhi, eno uro na 175 stopinjah.

  čufte v pečici
  od
  Avtor slike: UME
 • Čufte, končno

  Za nadaljnjo ”rabo” jih je potrebno le še pogreti.

  čufte iz pečice
  od
  Avtor slike: UME
 • Čufte, vsak dan

  Če je posoda dovolj velika, je čuft dovolj za nekaj dni.

  čufte iz pečice
  od
  Avtor slike: UME
 • Čufte in pire

  Spomin na otroštvo, čufte v paradižnikovi omaki in pire krompir.

  čufte iz pečice pire krompir
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , ,