Tradicionalne avstrijsko-štajerske jedi na chefovski način

Tradicionalna izletniška točka nad Lipnico in jezerom Sulm ter pod staro rezidenco škofov, ki je zdaj lepo obnovljena in spremenjena v kongresno-seminarski hotel Dvorec Seggau, je z Anno dobila stari gostilniški sijaj. Tako dobro kot pri babici, ki je nakupovala na tržnici in nabirala v svojem vrtu, ves dan stala ob štedilniku in jedem ter svoji družini razdajala ljubezen, je vodilo tudi Anne in Manuela Hofmarcherja. Prekaljeni kuhar – kuhal je tudi na nivoju dveh mišelink pri Heinzu Winklerju – mu dodaja še chefovsko znanje.

V Anni se zato sliši, kaj vse je tukaj doživel že stari hrastov pod – gostilna je stara že več kot sto let -, ki pa je zdaj, tako kot tudi lesene stene in strop, dobil novi sijaj. V lovski sobi so pod rogovi beli pogrinjki in za začetek natakar, ki govori slovensko, prinese črni kruh in belo masleno kremo, ob debeli rezini mesnate slanine.

Potem gre le tako, enostavno in dobro, tudi naprej. Manuel je v kuhinji, Anna med gosti, goveja juha pa s palačinkami, jetrnimi žličniki, mesnim štrudljem ali sirovim cmokom. Ker je iz tafelspitza, ima lahko še nadaljevanje, v družbi cele mize prilog. Kisla juha je s krompirjevimi žganci, ocvrt piščanec je brez kosti, srnin ragu je s kruhovim cmokom in rdečim zeljem (ter brez moke), dunajski zrezek je telečji in spečen v maslu, med tednom je kosilo v treh hodih (15 evrov), v nedeljo pa na sredini mize, po babičino, z juhami iz jušnikov in pečenkami ter prilogami vseh vrst.

Za bolj zahtevne je ob zlatovščici fregola, dimljena pasta, specialiteta so pražene svinjske ličnice s pirejem iz krvavice in travniško kozjo brado, za sladko pa (do februarja 2018) skrbi vrhunski patissier Thomas Piplitz (prej glavni slaščičar v restavraciji Simon Taxacher, 4 GM kape). Njegovo je karamelizirano jabolko, s topinamburjem, sladoledom rjavega masla in luštrekom.

Divji smuč je dobil nežno čvrstost v kvaši, na krožniku pa mu je chef dodal kompozicijo rezanja, tekstur in okusov s pomočjo buče, bučnega olja, jabolka in gomoljaste zelenjave. Ragu iz telečje drobovine (beuschel) je prava obara iz pljučk in ledvičk, okisana s štajerskim rizlingom, ki jo gostijo julien rezanci gomoljaste zelenjave. Spodaj Sulm dela jezero, zgoraj se s terase vidijo gorice, iz Lipnice je kratek vzpon, do tja pa je čisto blizu.

Das Anna im Schlosskeller
Seggauberg 6, Leibnitz, Lipnica, Avstrija
odprto od srede do sobote od 11.30 do 23. ure,
v nedeljo od 11.30 do 16. ure
zaprto: ponedeljek in torek
telefon +43 676 9691144
www.dasanna.at

Tags: , , , , , , , , , ,