Mimo se vozi celo slovensko morje, toda po obali je potrebno že na vrhu v garažo, in sobe bodo šele to zimo obnovili. Toda včasih je bila to najlepša plaža in tudi zdaj je še edina, ki ima zraven celo jezero, od letos pa tudi zunaj prenovljeno Barbaro. Za ležalnik je potrebno plačati, pa za prho tudi, čeprav vedno ne dela. A ko vas zažeja, vam mrzlo pivo prinesejo do morja, in ko vas zlakotni, je Barbara Beach bar več kot le bife na plaži.

 

 

Voda je v vrču in v njej je meta. Česen je v buzari, ki je rumena. Velike kozice pa so v drobtinah, ki so panko. Ker je vse to še všečno postreženo, fritto misto v lesenem zabojčku, školje v padeli in pita na časopisnem papirju, se ne moreš upreti, da ne bi bilo še vino na plaži v pecljatem kozarcu. Če ne verjamete, se pojdite prepričat: na vinski karti je 35 vin na kozarec! V bistroju na plaži!

Barbara ni naredila napake premnogih. Ki vse vržejo v stene, na vsebino pa pozabijo. V Fiesi pa so raje uredili plažo, ujeto med staro rimsko cesto pod morjem in flišnim klifom severne strani Piranskega polotoka, poiskali kuharja in raztegnili strežbi usta v nasmeh. Vsi so iz Celja in okolice, zato morja tudi na koncu sezone še niso naveličani. Chefu pa se poletna sezona tako začne šele pozimi, na južni polobli. Damjan Čuk je kuhal v Žonti, celjski Evropi, v hotelu Piran in po svetu. Poleti pri nas, pozimi pa povsod tam, kjer je pihalo. Nazadnje najbolj v Braziliji, kjer je navdušeni kajtar ostal kar pet let. ”Zato, ker povsod kamor pridem, tudi kuham, tamkajšnje jedi, toda na naš način. In tako sem imel v Braziliji ribjo restavracijo na plaži, v kateri sem kuhal po slovensko,” je pripovedoval med cvrtjem, pečenjem in kuhanjem v Barbari.

Fritto misto je bil bolj svež kot čez, v Italiji. Velike kozice v panko drobtinah, lignji s hrustljavimi lovkami, ki so tako najboljše, sardine za morski okus in čebulni obročki, ker gre vseeno zgolj za fast food. Klapavice niso bile ne na belo, ne na rdeče, pač pa na brazilsko. Najboljša buzara tako blizu skoka v slovensko morje! Jabolčna pita je bila direktno iz hladilnika, toda zato ni bila iz mikrovalovke in z rumom niso varčevali. Dno bi lahko bilo bolj hrustljavo, a saj je bil na vrhu drobljenec (crumble). Na steni so stare slike. Bilo je nekoč … Obeta, da bo spet!

Brusketa z bakalarjem in sardelami 5,50, Barbara burger z govejim mesom, hrustljavo panceto, ementalerjem, paradižnikom, kislimi kumaricami in tremi omakami 6,90, ribji brodet s polento 5,50, fuži s tartufi 10,50, fritto misto 9,50, rebrca v BBQ omaki 9,50, dagnje v buzari 8,50, jabolčna pita 3,50.

 
 

Barbara beach bar

Barbara Piran Beach Hotel & Spa
Fiesa 68, Piran
+386 (0)5 617 90 00
info@hotel-barbara.si

Tags: , , , , , , ,