Freigeist: v Gradcu vinsko-svobodomiselno za burger in fast food

Cela gostilna pod oboki, peš-blizu centru Gradca, z dolgo skupno mizo, je v rdečih in svetlečih ploščicah. Na eni strani so na lesenem šanku pipe za pivo, na drugem koncu pa gnečo dela mešalni pult DJ-a. Hrupno je tako, da pogovor zamenjajo kretnje, a v bleščeči temi se na jedilni list ne vidi. Imajo tako le hamburgerje. Zadaj je dvorišče, dobesedno. Toda v graškega Svobodomisleca morate na – vino!

Freigeist je najbolj moderen in najbolj svoboden fast food lokal v Gradcu, a ponudba hamburgerjev je vinsko-vezana. Po 17. uri je, namreč, z burgerjem, krompirčkom in dipom vino lahko oranžno in/ali naravno. Staro avstrijsko avtohtono belo sorto neuburger na vinogradniški kmetiji Schoenberger v Morbischu na Gradiščanskem pridelajo in predelajo biodinamično po Demetru. Vino vre na drožeh, tanini so zaokroženi, kislina je blaga, telo je krepko. S štajerskega konca in z opoke (laporja) je Werlitschev laški rizling, tudi biodinamičen, ”stoodstotno iskreno vino”, laški enkrat čisto drugače, citrusi, orehi, fina igra kisline, dobrodošli v svet četrte barve vina. Skratka, svobodomiselno za burger in fast food!

Toda chef Tihomir Mudnić je prej delal pri Heinzu Reitbauerju in Gerhardu Fuchsu, zato so njegovi burgerji ”de-luxe”: Paris love s kremo Cafe de Paris in karamelizirano čebulo; Blue inspiration, s smrdljivim sirom, gorčičnim kaviarjem in tartufovim aiolijem.

Na vinski karti je 60 vin (38 belih), 10 na kozarec. Morillon Graf Spaetfuellung 2011, Sepp Muster (44,60), Sauvignon blanc Opok, 2013, Tauss (37,10), Ex Vero II, 2009, Werlitsch (44,40), Vitovska amfora, 2012, Vodopivec (75,60), Chardonnay, 2014, The Heaps Good Wine Company, Slovenija (38,40).

Freigeist
Klosterwiesgasse 2, Graz, Gradec, Avstrija
odprto: vsak dan od 9. do 24. ure
+43 316 81 05 40
www.freigeist-burger.at

Tags: , , , , , , ,