Murnockerl iz Gralle je kolesarska gostilna, ki pa vabi dobrojedce

Gostilna, ki nosi ime po kamnih iz Mure, ima za ”ulov dneva” brancina. Gostilna, mimo katere pelje ena najlepših in najbolj obljudenih rečnih kolesarskih poti (v Avstriji), je kolesarska gostilna, toda s tako velikimi krožniki, da potem Mura tistih preostalih 16 kilometrov do Šentilja teče ”v hrib”. Gostilna, ki ima na vrtu senco pod brajdo, lokalci pa najraje sedijo kar na njenem pragu, ima v v jedilnici kamin in svečane pogrinjke, v ponudbi pa vsak mesec drugačne gourmet-vrhunce. Pravzaprav se v Murnockerlu le kuhar piše ”prav”: Koch.

Gor grede po Murini kolesarski poti do Gradca v Gralli rezervirajte za kosilo, da vam patron Karl Hernach vošči: ”Veselo jahanje!” Nazaj grede pa si vzemite dovolj časa, ker v Nockerlu ne gre nič na hitro. Četudi je le en hod, je pred njim v pogrinjku domači kruh treh vrst, z mladim sirom, ki je pikanten od hrena, kislimi paprikami in paradižnikovim oljem. Potem kuhar pozdravi z zelenjavnim namazom in sušeno svinjsko ribo. Za aperitiv je rdeče in peneče, toda iz višenj in na suho.

Brancina v kuhinji znajo speči, pri mizi pa filirati. Priloge so klasične, toda chef si zanje vzame čase. Nockerl ni površen, čeprav so porcije ogromne, okraski pa sadni. Toda jetrca so sotirana tako, da so karamelizirana, omaka je bogata, krompirjevi ocvrtki so s čebulo, mešana solata pa z debelim fižolom in sosedovim bučnim oljem. Kdor zdrži in dočaka še sladico, je zadovoljen s creme caramel, ki je brez napak.

Januarja imajo steake, februarja prepotujejo kulinarični svet, marca so ribe in morski sadeži, aprila ”svinjarije”, maja šparglji, junija divja zelišča, julija so zreli že paradižniki, avgusta nabirajo gobe, jesen je iz gozda, novembra diši po tartufih, decembra pa praznujejo.

Restavracija Murnockerl
Obere Murstrasse 21, Gralla, Avstrija
odprto: od srede do petka od 17. ure, v soboto in nedeljo od 11. ure
+43 664 1275 400
www.murnockerl-gourmet.at

Tags: , , , , , ,