Prve ne pozabiš nikoli … Čeprav si presenečen; da je krožnik tako majhen, pizza pa vseeno ne gleda čez rob, da so hrenovke tako zapečene, pizza pa se vseeno enako hitro vozi skozi peč, da je testo na robovih tako debelo, borovničev sok tako sladek, Parma pa je še vedno tako polna.

Seveda, saj je vse še tam, stara peč, ki je zdaj obnovljena, stare železne posode, ki so še bolj črne, enaki hlebčki testa, ki potrebujejo le spretne prste, da iz njih nastane pica, enako naročilo, pa čeprav se je vmes zamenjalo že 42 generacij ljubljanskih študentov. Razlika je, pravzaprav, le v tem, da so eni za parmo, drugi pa za ilirijo, a vsi zraven naročijo, mar ni to presenetljivo, sok.

Na začetku je bil sicer le en prostor, da smo v vrsti pridno in dolgo stali skozi vrata v pasažo, razen klasičnih pic pa je bila le še sadna. Potem so se lastniki sicer menjali, bila so tudi neuspešna leta, toda prva ljubljanska picerija, čeprav je nastala hkrati s Kora barom, v katerega pa smo hodili na testenine, je bila in ostala pojem. Pa čeprav je njena majhna, debela, mehka pizza še  najmanj podobna pravi italijanski pizzi … Ker pa stara ljubezen nikoli ne zarjavi, je Parma še vedno nekaj posebnega, njen pico-spisek pa najbolj duhovit jedilni list. Z ali brez, i. cankar, RC elan, šumi, vitranc, tromostovje, abba, 30 let, veliki oder, quatrca, edvard, ios, f. prešeren, tito, tomos 4 … Toliko nostalgije, da je obisk Parme v pasaži Maximarketa kar na recept v sedanjih čudnih časih.

 

 

INFO

Pizzeria Parma
Trg republike 2, Ljubljana
(01) 426 82 22
odprto
od 10. do 21. ure
(v nedeljah zaprto)

 

Picopeka za gurmane

 

Tags: , , , ,