Zelo malo je dnevno potrebno, pa že zdravo jemo in še veselo uživamo, tudi doma.

Piše: Uroš Mencinger

 

Družinskih, zakonskih, privatnih in vseh drugih domačih težav sicer ne bomo rešili, ker pa gre ljubezen skozi želodec, jih lahko tudi s temi nekaj nedolžnimi nasveti vsaj začnemo reševati. Začnimo z molitvijo …

Ne gre za vero, temveč za obred! Ta nam manjka doma, kjer jemo premalo in hkrati preveč, mimogrede in mimojede, neredno in prevečkrat, redko in še takrat ne, kar bi morali in bi bilo dobro, vsak ob svojem času, za svojo mizo, ob radiu, telefonu in televiziji hkrati, s časopisom v levi in žlico v desni, namesto sede, stoje, namesto vzravnano, leže, namesto zdravo nezdravo, namesto dobro, obilno, sladko, mastno, pogreto, odtajano, gotovo, industrijsko, naročeno, halo, s preveč E-ji, ojačevalci, kemiji in industriji, ter s premalo svežine, sezone, vrta, tržnice, lokalnosti, iskrenosti, pristnosti, domačnosti, raznolikosti, pestrosti, barvitosti, okusov, nadokusov, čustev in užitka. Zato je tukaj pet zapovedi domačega obeda!

 

1 Dnevni obred

Včasih so na začetku zmolili, zdaj pa vse poslikamo. Včasih so se prijeli za roke, zdaj se držimo za telefone. Včasih so se pogovarjali med seboj, zdaj se med jedjo pogovarjamo po telefonu in nedružabnih omrežjih. Včasih je mama dolgo kuhala, oče pa je rekel hitro dober tek in smo lahko začeli zajemati, danes pa mama več ne kuha, oče spet nima časa za kosilo, mi pa zajemamo vsak po svoje, svoje in zasvojeno.

Če vam ni dovolj, da ste le siti, temveč se strinjate, da je hrana lahko (tudi) užitek, potem kuhajte (tudi) doma in iz vsaj enega dnevnega obroka naredite družinski/družabni obred.

2 Točen čas

Zakaj le upokojenci poznajo na uro? Zakaj le oni jejo vsak dan ob isti uri in vedno ne da bi gledali na uro? Nam se vedno mudi le zato, ker preveč gledamo na uro, a nismo nikoli točni. Vsaj en obred dnevno, ob predvideni uri in vsaj eno uro!

3 Pogrnjena miza

Če je obred, potem s prtom, prtički, pogrinjkom in, predvsem, vsi za isto mizo. Na njej ni prostora za časopise, knjige, računalnike in, predvsem, pametne ter nespametne telefone. Je pa na njej vedno prostor vsaj za en krožnik, en kos pribora in enega gosta. To pomeni tudi, da je vedno boljše v družbi kot sam.

4 Pogreti krožnik

Jed je sicer potrebno doma skuhati, krožnik pa je dovolj le ogreti. Toda brez izjeme. Za ob(r)ed, če ni prestopno leto, ko je lahko (obed) le presen, mora biti krožnik vedno topel. To je najmanj kar lahko naredite za izboljšanje svojega kuhanja. Če uporabljate mikrovalovno pečico, jo nehajte uporabljati za pogrevanje industrijske hrane in jo začnite uporabljati le še za pogrevanje krožnikov. Če je nimate, pa dajte krožnike vsaj pod toplo vodo ali vsaj blizu štedilnika.

5 Vaša jed

Jed je tisto, kar ima recept. Jed ni vrečka, konzerva, telefonsko naročilo. Jed skuha kuhar, ne pa proizvede tovarna. Jed je doma lahko samo domača! Jed mora biti Vaša! Dober tek!

Več o tej temi je tudi v tečaju Šole okusov Chef doma – tukaj.

Tags: , , , , , , ,